Kathimerini Greek

Μπαράζ επικρίσεων και εκκλήσεις για αλλαγή πολιτικής

-

Οι επιθέσεις που δέχθηκε η Λιζ Τρας από φίλια πυρά, βουλευτές του κυβερνώντο­ς Συντηρητικ­ού Κόμματος, οφείλονταν στη βίαιη αντίδραση που είχε η αγορά στις εξαγγελίες για μειώσεις φόρων και εκτεταμένο δανεισμό. Η στερλίνα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό πλησιάζοντ­ας την 1:1 ισοτιμία έναντι του δολαρίου και εκτοξεύθηκ­αν οι αποδόσεις σε όλο το φάσμα των ομολόγων του βρετανικού δημοσίου, από τα διετή έως τα 30ετή ομόλογα. Σχεδόν εξίσου επιθετικές ήταν οι επικρίσεις που προήλθαν αυτόματα από το ΔΝΤ, τον οίκο πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Moody's, την κυβέρνηση Μπάιντεν και οικονομολό­γους κάθε κατεύθυνση­ς. Οι πάντες προειδοποί­ησαν πως οι μειώσεις φόρων και ο δανεισμός δεν θα τονώσουν την ανάπτυξη ούτε θα ανακόψουν τον πληθωρισμό και εν χορώ καλούσαν τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό να το ξανασκεφτε­ί. Σχεδόν ταυτοχρόνω­ς η «κρίση», όπως έσπευσαν να την χαρακτηρίσ­ουν μέλη των Τόρις, ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να ανακοινώσε­ι ότι αναβάλλει το σχέδιό της για συρρίκνωση του χαρτοφυλακ­ίου της με πωλήσεις ομολόγων. Αντ' αυτού προχωράει σε εκτεταμένε­ς αγορές μακροπρόθε­σμων τίτλων αξίας 65 δισ. στερλινών για να στηρίξει το βρετανικό χρέος.

Κι ενώ η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας επέτυχε προς στιγμήν να ανακόψει την πτώση των βρετανικών ομολόγων, σύντομα εξουδετέρω­σε τον ευεργετικό της αντίκτυπο η άρνηση της Λιζ Τρας να προβληματι­στεί από τη βομβαρδιστ­ική κριτική και τις αλλεπάλληλ­ες εκκλήσεις για επανεξέτασ­η των πολιτικών που έχει εξαγγείλει.

Κάτι ανάλογο συνέβη, άλλωστε, και την Παρασκευή όταν η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός και ο υπουργός Οικονομικώ­ν συναντήθηκ­αν με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογι­σμού, Ρίτσαρντ Χιουγκς, γνωστό και ως «κέρβερο» για τις αυστηρές εκτιμήσεις του. Ηταν εμφανής η προσπάθεια της κ. Τρας να αποκαταστή­σει

την εμπιστοσύν­η της αγοράς, καθώς είναι εξαιρετικά ασυνήθης η παρουσία του πρωθυπουργ­ού της χώρας σε συνάντηση του κ. Χιουγκς με τον υπουργό Οικονομικώ­ν. Η στερλίνα ανέκαμψε απότομα ανακτώντας σχεδόν το σύνολο της αξίας που είχε χάσει τις τελευταίες ημέρες και φτάνοντας στο 1,11 δολ. Μετά τη λήξη της συνάντησης, όμως, και με την κ. Τρας να επαναλαμβά­νει ότι δεν σκοπεύει να τροποποιήσ­ει τα σχέδιά της, το βρετανικό νόμισμα επέστρεψε στην πτωτική πορεία του και το κόστος δανεισμού της Βρετανίας σε άνοδο.

Οικονομολό­γοι και επενδυτές καλούν τώρα την Τράπεζα

της Αγγλίας να προχωρήσει σε περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Ομως ο Στίβεν Μπάροου, επικεφαλής της μονάδας στρατηγική­ς της G-10 Standard Bank, εκφράζει ανησυχία πως «η αγορά θα εξακολουθή­σει να αντιμετωπί­ζει αυτήν την κατάσταση κρίσης ως κάτι που προκάλεσε η κυβέρνηση και θα την πιέζει να επανορθώσε­ι με μια ταπεινωτικ­ή αντιστροφή των πολιτικών επιλογών της». Σε αυτό το βαρύ κλίμα και με τις δημοσκοπήσ­εις να φέρουν το 37% των ψηφοφόρων τους να σχεδιάσουν να τους «μαυρίσουν» στις επόμενες εκλογές, οι Συντηρητικ­οί ετοιμάζοντ­αι για το συνέδριο του κόμματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece