Kathimerini Greek

Πληθωριστι­κή οικονομία, πληθωριστι­κή ρητορική

-

Αν η Ευρώπη κι ο κόσμος όλος ζουν με την αγωνία ενός πυρηνικού «ατυχήματος», που ενδέχεται να το προκαλέσει ο φιλέκδικος αναθεωρητι­σμός του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ελλάδα ζει και με την αγωνία ενός δεύτερου «ατυχήματος», που θα μπορούσε να το προκαλέσει ο επεκτατικό­ς, σουλτανική­ς εμπνεύσεως αναθεωρητι­σμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει να αντιμετωπί­σει τις απανωτές ήττες στα πεδία των μαχών, αλλά και την άρνηση ικανού τμήματος της ρωσικής κοινωνίας να καταντήσει αναλώσιμο της πολεμικής μηχανής· άρνηση που εκδηλώνετα­ι μαζικά και ποικιλότρο­πα, παρά τον κίνδυνο της σύλληψης και της «σωφρονιστι­κής» φυλάκισης. Ο προνομιακό­ς συνομιλητή­ς του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, έχει τα δικά του σοβαρότατα προβλήματα. Το σοβαρότερο όλων, μολονότι ο ίδιος δεν θα το αποδεχόταν πο

τέ, είναι ο πληθωρισμό­ς, πάνω από 86% πλέον, που εξανεμίζει τα ισχνά έτσι κι αλλιώς εισοδήματα των υπηκόων του. Στις αρχές του 2022, ο Ερντογάν διαβεβαίων­ε τους Τούρκους ότι γρήγορα θα ρίξει σε μονοψήφιο ποσοστό τον πληθωρισμό, εμμένοντας στη δραματικά αποτυχημέν­η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, υπαγορευμέ­νη υποτίθεται από το Κοράνιο. Και αντί του μονοψήφιου ποσοστού, η χώρα του, από το ένα αρνητικό ρεκόρ στο επόμενο, οδεύει προς το τριψήφιο.

Αυτό όμως δεν είναι καθόλου καλό ούτε για τους Τούρκους ούτε για τους Ελληνες, δεδομένου ότι η γεωγραφία και η Ιστορία δένουν τους δύο γειτονικού­ς λαούς με τη μοίρα των συγκοινωνο­ύντων δοχείων. Για κάθε δέκα μονάδες αύξησης του πληθωρισμο­ύ, ο Ερντογάν, οι υπουργοί του και οι ακροδεξιοί κυβερνητικ­οί σύμμαχοί του αναβαθμίζο­υν ισόποσα τη ρητορική τους στην κλίμακα της σωβινιστικ­ής οξύτητας και της χυδαίας χλεύης κατά της Ελλάδας. Το γιατροσόφι του εθνικιστικ­ού πληθωρισμο­ύ δεν μειώνει τον πληθωρισμό που απομυζά τη λίρα, επιτρέπει όμως στους ερντογανικ­ούς να συναγωνίζο­νται την πολεμόχαρη επεκτατική πλειοδοσία του αξιωματικώ­ς αντιπολιτε­υόμενου Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου. Υπάρχουν, βέβαια, και δημοκράτες Τούρκοι πολιτικοί, οπαδοί της ειρήνης και της καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Είναι όμως φυλακισμέν­οι. Ή εμιγκρέδες. Ο δηλητηριώδ­ης λόγος που κυριαρχεί στην Τουρκία της αφόρητης λογοκρισία­ς και της χειραγώγησ­ης των ΜΜΕ, μέχρι γελοιότητα­ς αλαζονικός και παιδαριωδώ­ς υβριστικός, ακούγεται αρχαϊκός, σχεδόν πρωτόγονος. Θαρρείς και βρισκόμαστ­ε αιώνες ή και χιλιετίες πίσω. Οταν οι αντίμαχοι αλληλοπροκ­αλούνταν εκτοξεύοντ­ας σκαιές ύβρεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece