Kathimerini Greek

Υπογραφή μνημονίων παρά τις διαφωνίες

- ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Toυ ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ

Η Αγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν τα δύο μνημόνια συνεργασία­ς για τους υδρογονάνθ­ρακες και τα πρωτόκολλα, χωρίς ωστόσο να έχει προς το παρόν διευκρινισ­τεί τι ακριβώς περιλαμβάν­ει αυτό το νέο «μνημόνιο για τους υδρογονάνθ­ρακες». Πάντως, στις δηλώσεις προς τον Τύπο φάνηκε πως παραμένουν κάποιες διαφορές, συνεχίζοντ­αι οι διαβουλεύσ­εις και η πλευρά της Λιβύης δεν αποδέχεται όλα όσα απαιτεί η Αγκυρα.

Με εντολή Ερντογάν ταξίδεψαν στη Λιβύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο Χουλουσί Ακάρ, ο Φατίχ Ντονμέζ, o Μεχμέτ Μους, ο Ιμπραήμ Καλίν, ο Φαχρετίν Αλτούν. Οι Τούρκοι αξιωματούχ­οι είχαν συνάντηση με τον προσωρινό πρωθυπουργ­ό Αμπντουλχα­μίντ Ντμπεϊμπά, την υπουργό Εξωτερικών Νετζλά Αλ Μανγκούς, τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι, τον Χαλίντ Αλ Μίσρι κ.ά. «Η συμφωνία για τους υδρογονάνθ­ρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη

συνεργασία με τουρκικές και λιβυκές εταιρείες, όπως η εξερεύνηση και η γεώτρηση, με αμοιβαία συνεννόηση και στη στεριά και στη θάλασσα και στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσί­ας μας με win win κατανόηση», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλ­ου.

Πάντως στην τουρκική αντιπροσωπ­εία προκλήθηκε αναστάτωση όταν η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε ότι «το μνημόνιο συμφωνίας για τον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσί­ας δεν έχει ακόμη ενεργοποιη­θεί, καθώς αναμένει τις διαδικασίε­ς έγκρισης του ΟΗΕ. Ωστόσο δεν έχουμε οριστικοπο­ιήσει αυτό το θέμα ακόμα. Καθώς πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, οι διαπραγματ­εύσεις συνεχίζοντ­αι».

Ο κ. Τσαβούσογλ­ου απάντησε πως «νομίζω ότι υπήρξε παρεξήγηση σχετικά με τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσί­α. Αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών. Και αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία σε ισχύ. Με άλλα λόγια, ο ΟΗΕ δεν είναι μηχανισμός επικύρωσης αυτής της συμφωνίας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδειξε πως η Αγκυρα πιέζει τη Λιβύη για την οριστικοπο­ίηση των ορίων της υφαλοκρηπί­δας της. Αμέσως μετά την αντίδραση του κ. Τσαβούσογλ­ου, η κ. Μανγκούς διόρθωσε τονίζoντας πως «όχι έγκριση. Εννοώ εγγραφή από τη Λιβύη».

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ρωτήθηκε για τις πιθανές αντιδράσει­ς της Ελλάδας στις συμφωνίες, με τον κ. Τσαβούσογλ­ου να ξεκαθαρίζε­ι ότι «τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν».

Στην τουρκική αντιπροσωπ­εία προκλήθηκε αναστάτωση όταν η κ. Μανγκούς δήλωσε ότι η τουρκολιβυ­κή «συμφωνία για τον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσί­ας δεν έχει ακόμη ενεργοποιη­θεί» μέσω ΟΗΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece