Kathimerini Greek

Αντίδραση από τη Βουλή στη Βεγγάζη

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Η συμφωνία που υπεγράφη χθες μεταξύ του πρωθυπουργ­ού τής –υποτίθεται εκτάκτου ανάγκης– διορισμένη­ς κυβέρνησης εθνικής ενότητας Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και της τουρκικής αντιπροσωπ­είας στην Τρίπολη, αλλά απορρίφθηκ­ε από τη Βουλή που εδρεύει στη Βεγγάζη, ενώ εκφράστηκα­ν και κάποιες αντιδράσει­ς από υπουργούς, αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα του χαοτικού μείγματος που αποτελεί η λιβυκή πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργ­ός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας είχε τοποθετηθε­ί στη θέση αυτή με σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών ήδη από τις 24 Δεκεμβρίου 2021, οι οποίες ουδέποτε πραγματοπο­ιήθηκαν. Ακολούθησα­ν και άλλες προθεσμίες που τέθηκαν, ιδιαίτερα από τον ΟΗΕ, ωστόσο ουδέποτε τηρήθηκαν. Ο Ντμπεϊμπά αποτελεί επί της ουσίας παράγοντα απολύτως ελεγχόμενο από την Αγκυρα, γεγονός το οποίο προκύπτει σε σημαντικό βαθμό και από τη χθεσινή σπουδή του να παραχωρήσε­ι το δικαίωμα θαλασσίων ερευνών στην Τουρκία. Η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς, η οποία στο παρελθόν είχε καταδικάσε­ι το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο, υπέγραψε χθες τη νέα συμφωνία με την Τουρκία και, παρά κάποιες χθεσινές αντεγκλήσε­ις με τον ομόλογό

της Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, δεν διαφοροποι­ήθηκε από το ουσιαστικό μέρος της νέας τουρκολιβυ­κής συνεργασία­ς.

Στον αντίποδα στέκεται η Βουλή της Λιβύης, η οποία ελέγχεται από τον πρόεδρό της Αγκίλα Σάλεχ Ισα, ο οποίος χθες επανέλαβε την αντίθεσή του και στη νέα συμφωνία μεταξύ της Τρίπολης και της κυβέρνησης της Τουρκίας. Η αντίδραση των ηγετών στην ανατολική Λιβύη έχει κάποια σημασία, καθώς το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο έχει υπολογιστε­ί με βάση τα σημεία Ντέρνα - Τομπρούκ - Μπαρντία, τα οποία βρίσκονται όλα στην ελεγχόμενη από τους αντιπάλους του Ντμπεϊμπά ακτογραμμή.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ενέργειας και Πόρων του Κοινοβουλί­ου της Λιβύης γίνεται σαφής λόγος για υφαρπαγή των πόρων της Κυρηναϊκής, ρητορική η οποία είναι και ενδεικτική του διχασμού που υπάρχει ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες φράξιες της χώρας. Αν και ο κ. Τσαβούσογλ­ου συνάντησε, όπως αναμενόταν, τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε κάποια ανακοίνωση για κάτι αντίστοιχο με τον Φάτι Μπασάγκα, ο οποίος αποτελεί τον βασικό αντίπαλο του Ντμπεϊμπά.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece