Kathimerini Greek

Ανοίγει τη βεντάλια της αντιπολίτε­υσης ο ΣΥΡΙΖΑ

- Του

ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ Η κινητικότη­τα που υπάρχει στους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύε­ται μέσω των συνεχών ανακοινώσε­ων του κόμματος και φανερώνει τη βούληση της Κουμουνδού­ρου να επεκτείνει την κριτική της σε όλα τα πεδία και ειδικότερα σε αυτά που θεωρούνται προνομιακά για την κυβέρνηση. Το «χτύπημα» για τα εθνικά ζητήματα ήταν διπλό. Πρώτον, για την παρουσία του πρωθυπουργ­ού στην Πράγα ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, σκωπτικά έκανε λόγο για άλλη μια μεγάλη επιτυχία της διπλωματία­ς του κ. Μητσοτάκη. «Επειτα από 7 δισ. εξοπλιστικ­ά και την ελληνογαλλ­ική συμφωνία, η Τουρκία προσκαλείτ­αι χωρίς όρους στη σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που πρότεινε ο πρόεδρος Μακρόν. Κανένα κόστος δεν εισπράττει για την επιθετικότ­ητά της», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Η δεύτερη παρέμβαση αφορούσε την υπογραφή των μνημονίων συνεργασία­ς Τουρκίας - Λιβύης. Από την Κουμουνδού­ρου σχολίασαν πως «η Τουρκία ανακοινώνε­ι για πρώτη φορά έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινο­ύ στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση ενός παράνομου μνημονίου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ακόμη σημαντική εθνική υποχώρηση, που επιβεβαιών­ει την απόλυτη αποτυχία του δόγματος του “πιστού και προβλέψιμο­υ συμμάχου”».

Στην ατζέντα εξακολουθο­ύν να βρίσκονται οι παρακολουθ­ήσεις, καθώς τα πορίσματα των κομμάτων, η συζήτηση στην ολομέλεια, αλλά και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα είναι τα σημεία που θα κορυφωθεί η κριτική από την αξιωματική αντιπολίτε­υση. Ο Νάσος Ηλιόπουλος με δήλωσή του τόνισε πως «η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου έστειλε επιστολή στη Europol, ζητώντας να

χρησιμοποι­ήσει εκ νέου τις δυνατότητε­ς που διαθέτει προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί το σκάνδαλο των υποκλοπών». Πρόσθεσε ότι «η PEGA στην επιστολή κάνει λόγο ρητά για απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαλευκάνε­ι την υπόθεση».

Η οικονομία θα παραμείνει σταθερά στην κορυφή της ατζέντας. Ο Αλέξης Χαρίτσης με παρέμβασή του ανέφερε πως η πολιτική Μητσοτάκη οδηγεί σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις: «Ο πληθωρισμό­ς στη χώρα μας για τον Σεπτέμβρη είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ οι νέες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης θα ξεπεράσουν το 10%». Ο τομεάρχης

Κλιμάκωση στην κριτική κατά της κυβέρνησης με επίκεντρο τα εθνικά θέματα, τις παρακολουθ­ήσεις και την οικονομία.

Οικονομίας επανέλαβε το αίτημα για άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. «Ο σαρωτικός ΦΠΑ και η επιδότηση της αισχροκέρδ­ειας σφραγίζουν τον προϋπολογι­σμό», ήταν το σχόλιο της Εφης Αχτσιόγλου, προϊδεάζον­τας για μια σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για το κορυφαίο νομοσχέδιο της χώρας.

Επιστροφή Κουρουμπλή

Ηταν θέμα χρόνου για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, που συμμετείχε κανονικά στις συνεδριακέ­ς διαδικασίε­ς και είχε αποφασιστε­ί πως θα κατέβει υποψήφιος, να επανέλθει στην κοινοβουλε­υτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής συνομίλησε τηλεφωνικά με την Ολγα Γεροβασίλη και αποφασίστη­κε η επανένταξή του στην Κ.Ο. του κόμματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece