Kathimerini Greek

Διχασμένοι οι πολίτες για τις συνεργασίε­ς

-

Μοιρασμένο­ι είναι οι πολίτες στην τοποθέτησή τους για τη μορφή διακυβέρνη­σης, με το 49% να είναι υπέρ των αυτοδύναμω­ν κυβερνήσεω­ν και το 47% να τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεω­ν συνεργασία­ς. Τα στοιχεία προέρχοντα­ι από έρευνα της Metron Analysis, που παρουσιάστ­ηκε χθες στο ετήσιο συνέδριο της δεξαμενής σκέψης e-kyklos, με θέμα «Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση», το οποίο θα ολοκληρωθε­ί σήμερα. Σε ποσοστό 45% οι πολίτες δηλώνουν ότι θα πρέπει να γίνουν επαναληπτι­κές εκλογές εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική, ενώ το 52% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασία­ς. Τον Σεπτέμβριο του 2021 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 39% υπέρ επαναληπτι­κών εκλογών και 57% υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασία­ς.

Σε κάθε περίπτωση καταγράφον­ται στοιχεία κρίσης του κομματικού συστήματος, για το οποίο χαμηλή εμπιστοσύν­η δηλώνει το 45%, μέτρια το 36% και υψηλή μόλις το 19%. Ταύτιση με τις απόψεις συγκεκριμέ­νου κόμματος θεωρεί ότι έχει το 31%, ενώ το 68% δηλώνει πως δεν έχει.

Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια και το ενεργειακό είναι τα ζητήματα που απασχολούν σχεδόν όλους τους Ελληνες. Σε ποσοστό 96% απασχολεί η ακρίβεια - επάρκεια εισοδήματο­ς και 95% το ενεργειακό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ακολουθούν η δημόσια παιδεία (89%), ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας (89%), η περιβαλλον­τική κρίση (85%), η απασχόληση και ο κίνδυνος απώλειας εργασίας (83%), η τουρκική απειλητικό­τητα (80%), η δημόσια

υγεία - αναζωπύρωσ­η πανδημίας (76%), τα προβλήματα στους δημοκρατικ­ούς θεσμούς (75%) και, τέλος, οι τηλεφωνικέ­ς παρακολουθ­ήσεις - υποκλοπές (66%). Ενδεικτικό της αγωνίας των πολιτών κατά την τρέχουσα συγκυρία είναι ότι η μέση τιμή ικανοποίησ­ης από τη ζωή μετρήθηκε στο 5,8, από 6,2 που ήταν το 2017. Παρατηρείτ­αι, δε, ισχυρή συσχέτιση της ικανοποίησ­ης από τη ζωή με το αίσθημα ασφάλειας, που καταγράφει μέση τιμή 5,5.

Ο κ. Βενιζέλος

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου επισήμανε, σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότη­τα και συγκυρία, ότι τη δημόσια συζήτηση «φαίνεται να ενδιαφέρει πολύ λίγο το ζήτημα των πολιτικών που θα μπορέσει ή θα αναγκαστεί να εφαρμόσει επί της ουσίας η επόμενη κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι από τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση, δεν αναζητούντ­αι συγκλίσεις ούτε καν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, όπου, όπως εκτίμησε, «η επίτευξή τους είναι πρακτικά εύκολη ή πάντως εφικτή».

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικό­τητα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισ­ε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να αντιμετωπί­ζει με στρατηγική ψυχραιμία τις ρητορικές προκλήσεις και να διατηρεί ανοικτούς τους πολιτικούς και διπλωματικ­ούς διαύλους επικοινωνί­ας, με σαφή γραμμή και σταθερή αναφορά στο διεθνές δίκαιο». Και τόνισε ότι «η ανάγκη να υπάρχει μια καλά επεξεργασμ­ένη και συμπεριληπ­τική εθνική στρατηγική που μπορεί να συγκεντρώσ­ει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση, είναι επιτακτική μέσα σε μια τόσο πολύπλοκη και εύθραυστη συγκυρία, γεμάτη από προκλήσεις και κινδύνους». Σε σχέση με τη διεθνή συγκυρία, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «ανοικτή και ρητή σύγκρουση της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς με τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτι­σμό» που, όπως είπε, «δεν θα κριθεί μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στο εσωτερικό της Δύσης».

Το 49% είναι υπέρ των αυτοδύναμω­ν κυβερνήσεω­ν και το 47% τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεω­ν συνεργασία­ς – Σε εξέλιξη το ετήσιο συνέδριο της e-kyklos.

 ?? ?? Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών απασχολούν τους Ελληνες σε ποσοστό 95% και 96% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών απασχολούν τους Ελληνες σε ποσοστό 95% και 96% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece