Kathimerini Greek

Επαγγελματ­ική ανέλιξη και γεμάτο πορτοφόλι

Η «Κ» βρέθηκε στις Ημέρες Καριέρας του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου, στο Ζάππειο, και συνομίλησε με νέους που αναζητούν δουλειά

- Της

ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ Τη Δευτέρα, το Ζάππειο Μέγαρο ήταν γεμάτο με νέους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμέ­να, με νέους ανθρώπους που ψάχνουν εργασία.

«Είμαι εδώ για να βρω δουλειά», λέει στην «Κ» η 22χρονη Μαρία Ραφαηλία Τσιμικλή, τελειόφοιτ­η του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης «Ημέρες Καριέρας ΟΠΑ». «Ηταν πολύ δύσκολο να βρω μόνη μου δουλειά», εξηγεί, «έχω στείλει αμέτρητα βιογραφικά που έχουν μείνει αναπάντητα». Η συγκεκριμέ­νη εκδήλωση, συμπληρώνε­ι η ίδια, δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές και αποφοίτους του ΟΠΑ να έχουν μια πρώτη επαφή με τις εταιρείες που τους ενδιαφέρου­ν – ΟΤΕ, Alpha Bank, Korres, P&G, PwC και Apivita είναι κάποιες από τις σχεδόν 80 εταιρείες που συμμετείχα­ν στην εκδήλωση. Οταν τη ρωτάμε όμως ποιο είναι το δικό της επαγγελματ­ικό όνειρο, απαντά πως στόχος της είναι η ανεξαρτησί­α. «Το όνειρό μου είναι να φτάσω σε ένα σημείο που να μη χρειάζεται να δουλεύω σε καμία επιχείρηση – να έχω τη δική μου», αναφέρει η Μαρία Ραφαηλία, «να είμαι αφεντικό του εαυτού μου».

Οι περισσότερ­ες απαντήσεις των συμμετεχόν­των στην εκδήλωση της Δευτέρας που μίλησαν στην «Κ» δεν διέφεραν τόσο πολύ από αυτή της Μαρίας Ραφαηλίας. Ο κοινός στόχος των περισσότερ­ων φοιτητών ή αποφοίτων είναι να βρουν μια δουλειά που θα τους προσφέρει τη δυνατότητα εξέλιξης και ανέλιξης και καλές οικονομικέ­ς απολαβές. Στην 22χρονη Μυρσίνη Πολίτου, φοιτήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικώ­ν Σπουδών, έχει μείνει ένα μάθημα για την ολοκλήρωση του πτυχίου της. Στην ημέρα καριέρας ήρθε γιατί θέλει να βρει πρακτική άσκηση στον τομέα της λογιστικής και ελεγκτικής. «Εχω γνωστούς που δουλεύουν σε αυτά τα κομμάτια», λέει στην «Κ», «και γνωρίζω ότι υπάρχει πειθαρχία, θα ξέρω το ωράριό μου, γνωρίζω επίσης ότι μπορώ να ανέβω επαγγελματ­ικά, και το πιο σημαντικό από όλα είναι το οικονομικό». Ισως δεν θα έπρεπε να κάνει εντύπωση που τα όνειρα των παιδιών που μεγάλωσαν εν μέσω της επίπονης ελληνικής 25 ετών. 22 ετών.

οικονομική­ς κρίσης είναι πιο συγκρατημέ­να, που τα παιδιά αυτής της γενιάς σκέφτονται πιο πρακτικά. Οταν η 23χρονη Ελενα Τζαφεράι, απόφοιτος του ίδιου τμήματος που θέλει «πλημμύρισε» από νέους ανθρώπους τη Δευτέρα. 22 ετών.

να ασχοληθεί με το μάρκετινγκ, ακούει τη λέξη «όνειρο», γελάει. Μετά λέει: «Πολύ “yolo” αυτό». Εντέλει απαντά: «Να έχω υγεία, μια καλή δουλειά, καλές αποδοχές, να είμαι σε ευχάριστο περιβάλλον και όσο μεγαλώνω να εξελίσσομα­ι». Σκέφτηκε πως η συγκεκριμέ­νη μέρα θα ήταν καλή ευκαιρία για γνωριμίες, αλλά όχι πολλά παραπάνω – «για να δικτυωθώ, όχι ότι πιστεύω πως σήμερα θα βρω δουλειά», συμπληρώνε­ι.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Βασδέκη, αντιπρύταν­η Ακαδημαϊκώ­ν Υποθέσεων και Προσωπικού 25 ετών. και καθηγητή στο Τμήμα Στατιστική­ς του ΟΠΑ, πάνω από το 75% των προπτυχιακ­ών φοιτητών απορροφάτα­ι στην αγορά εργασίας μόλις παίρνει πτυχίο. «Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ημέρες», όπως η ημέρα καριέρας της Δευτέρας, «είναι πολύ σημαντικές γιατί φέρνουν σε επαφή τις εταιρείες με τους αποφοίτους», τονίζει. Η επιθυμία για αυτή την επαφή είναι μεγάλη, εξηγεί, και όχι μόνο από την πλευρά των φοιτητών. «Είναι σίγουρο ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις εταιρείες», αναφέρει ο κ. Βασδέκης, 26 ετών. 22 ετών.

σημειώνοντ­ας ότι φέτος έχουν σκοπό να κάνουν μία ακόμη, συμπληρωμα­τική, ημέρα καριέρας, καθώς και άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να στείλουν εκπροσώπου­ς τη Δευτέρα, θέλουν να γνωρίσουν τους περίπου 500 φοιτητές που συμμετείχα­ν στην εκδήλωση.

Αδράχνοντα­ς την ευκαιρία για τη συγκεκριμέ­νη επαφή, ο 26χρονος Μαρίνος Αγαπίου αποφάσισε να την εκμεταλλευ­τεί στο έπακρο δημιουργών­τας μια στρατηγική. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το MBA του στο ΟΠΑ και τώρα θέλει να αναλάβει «μια θέση ευθύνης στον τομέα των πωλήσεων». Πριν πλησιάσει τον πάγκο κάποιας εταιρείας, θα δει ποιες θέσεις είναι διαθέσιμες και θα προσαρμοστ­εί αναλόγως. Από μία εταιρεία που τον ενδιαφέρει είπαν πως θα του στείλουν ένα κουίζ. Αν πάει καλά, θα προχωρήσου­ν σε συνέντευξη. «Ονειρό μου όμως είναι να κάνω μια δική μου εταιρεία», λέει ο Μαρίνος στην «Κ», «ελπίζω να μην το δουν τα κορίτσια του HR!». Και η 22χρονη Λουίζα Λαβαρή έχει στρατηγική. Μόλις ξεκίνησε το μεταπτυχια­κό της στα Εφαρμοσμέν­α Οικονομικά και Χρηματοοικ­ονομικά στο ΟΠΑ, αλλά παράλληλα θέλει να έχει μια δουλειά μερικής απασχόληση­ς σχετική με τον τομέα της. «Δεν θέλω αυτόν τον χρόνο διαβάσματο­ς να χάσω την επαφή με την αγορά εργασίας», λέει στην «Κ». Η στρατηγική της έγκειται στο ότι επιλέγει να μιλήσει με εκπροσώπου­ς εταιρειών που βρίσκονται κοντά στο πανεπιστήμ­ιο – «για να μπορέσω να τα συνδυάσω», δηλώνει.

Οι 25χρονοι Φίλιππος Νταλαρής και Μαρίνος Σχετάκης μόλις επέστρεψαν από τη Γαλλία, αφού ολοκλήρωσα­ν τα μεταπτυχια­κά τους, στα Χρηματοοικ­ονομικά και στη Στρατηγική αντιστοίχω­ς. Ο Φίλιππος λέει πως είναι λογικό οι περισσότερ­οι να μην έχουν κάποιο συγκεκριμέ­νο όραμα. Εχουν έρθει στην εκδήλωση για να λάβουν πληροφορίε­ς. «Αν δεν μπεις σε μια εταιρεία και μάθεις πώς λειτουργεί», τονίζει, «δεν μπορείς να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις». Ο ίδιος θέλει να δουλέψει σε συμβουλευτ­ική εταιρεία ή τράπεζα. «Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ότι είναι πολυπαραγο­ντική η φύση της δουλειάς, συνδυάζεις τεχνικές και επικοινωνι­ακές ικανότητες για να προσφέρεις λύση στον πελάτη», λέει. Από την άλλη, το όνειρο του Μαρίνου έχει χαρακτήρα ελληνικό. «Να μπορέσω», εξηγεί, «σε μια ελληνική εταιρεία να διαχειριστ­ώ τις ίδιες καταστάσει­ς, με την ίδια πολυπλοκότ­ητα και το ίδιο μέγεθος σε πρότζεκτ όπως σε μια εταιρεία στο εξωτερικό». Για αυτόν τον λόγο ο 24χρονος Δημήτρης θέλει να εργαστεί σε πολυεθνική – «είναι μεγαλύτερε­ς οι ευκαιρίες ανέλιξης και τα πρότζεκτ», λέει στην «Κ», τονίζοντας πως είναι ευγνώμων για τις «Ημέρες Καριέρας ΟΠΑ». «Σίγουρα βοηθούν», αναφέρει ο Δημήτρης, «είναι το πρώτο βήμα».

Τα παιδιά της οικονομική­ς κρίσης είναι πιο συγκρατημέ­να στα όνειρά τους και σκέφτονται πιο πρακτικά.

 ?? ?? Το Ζάππειο Μέγαρο
Το Ζάππειο Μέγαρο
 ?? ?? Μαρίνος Αγαπίου,
Μαρίνος Αγαπίου,
 ?? ?? Μαρία Ραφαηλία Τσιμικλή,
Μαρία Ραφαηλία Τσιμικλή,
 ?? ?? Μαρίνος Σχετάκης,
Μαρίνος Σχετάκης,
 ?? ?? Μυρσίνη Πολίτου,
Μυρσίνη Πολίτου,
 ?? ?? Φίλιππος Νταλαρής,
Φίλιππος Νταλαρής,
 ?? ?? Λουίζα Λαβαρή,
Λουίζα Λαβαρή,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece