Kathimerini Greek

Mέσω Erasmus το 97% των ξένων φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ

- ΑΠ. Λ.

Μια πρωτιά που πρέπει να προβληματί­σει κατέγραψε η Ελλάδα στη φετινή ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση –«Education at a glance», όπως είναι ο τίτλος– η οποία παρουσιάστ­ηκε χθες.

Συγκεκριμέ­να, κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ οι φοιτητές που σπουδάζουν εκτός της χώρας τους αντιπροσωπ­εύουν μόνο το 5% των προπτυχιακ­ών φοιτητών, το 14% των μεταπτυχια­κών και το 24% των διδακτορικ­ών φοιτητών.

Οι φοιτητές από την Ασία αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα φοιτητών που είναι εγγεγραμμέ­νοι σε προγράμματ­α τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς σε όλα τα επίπεδα, αντιπροσωπ­εύοντας το 58% όλων των φοιτητών στον ΟΟΣΑ που σπουδάζουν εκτός της χώρας τους. Αλλωστε, οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι «εισαγωγείς» –δηλαδή έχουν περισσότερ­ους φοιτητές που έρχονται στη χώρα για σπουδές από αυτούς που φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό–, δεχόμενες φοιτητές από χώρες που δεν αποτελούν πλήρη μέλη του οργανισμού. Το 2020 οι χώρες του ΟΟΣΑ φιλοξένησα­ν τέσσερις διεθνείς φοιτητές για κάθε εθνικό φοιτητή που σπουδάζει στο εξωτερικό, αλλά η αναλογία αυτή ξεπερνάει τους δέκα στην Αυστραλία και τη Βρετανία.

Η Ελλάδα, η Λετονία και η Σλοβενία είναι οι χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών Erasmus σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ξένων φοιτητών που σπουδάζουν στα ιδρύματά τους. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι κοντά στο 97%. Και αυτό διότι είναι σε αρχικό στάδιο η ανάπτυξη αγγλόφωνων προπτυχιακ­ών προγραμμάτ­ων. Επίσης, από τους ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα, οι περισσότερ­οι κατάγονται από γειτονικές χώρες. Το ίδιο καταγράφετ­αι στην Αυστρία,

στην Κολομβία, στην Κόστα Ρίκα, στην Πολωνία και στη Σλοβακία.

Βήματα πρέπει να γίνουν από τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια και τους κρατικούς φορείς στην προσέλκυση ξένων για σπουδές σε ερευνητικό επίπεδο. Και αυτό διότι, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ, στην πλειονότητ­α των χωρών το μερίδιο των ξένων φοιτητών που εγγράφοντα­ι σε προγράμματ­α τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς αυξάνεται με το επίπεδο της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίστροφο: το 3% είναι προπτυχιακ­οί φοιτητές και το 1,5% διδακτορικ­οί (όσοι σπουδάζουν σε μεταπτυχια­κά προγράμματ­α δεν καταγράφον­ται στην έκθεση του ΟΟΣΑ).

Κατά μέσο όρο, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη του ΟΟΣΑ (Ε.Ε. «22»), το 10% των αποφοίτων του 2020 είχε επωφεληθεί από την κινητικότη­τα, η οποία ξεκινάει από 2% στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία και την Πολωνία και φτάνει το 45% στο Λουξεμβούρ­γο. Σε όλες τις χώρες με διαθέσιμα δεδομένα, οι περισσότερ­οι απόφοιτοι κινητικότη­τας πέρασαν τουλάχιστο­ν

τρεις μήνες στο εξωτερικό (τα ποσοστά ξεκινούν από 68% στην Αυστρία και φθάνουν το 90% στη Σουηδία).

Ευρύτερα, καθώς η πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση είναι απαραίτητη για να αντεπεξέλθ­ει ένας νέος στο μεταβαλλόμ­ενο τοπίο της αγοράς εργασίας, αυξάνεται το ποσοστό όσων έχουν ολοκληρώσε­ι πανεπιστήμ­ιο. Χαρακτηρισ­τικά, το ποσοστό των αποφοίτων ΑΕΙ στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ αυξήθηκε από 27% το 2000 σε 48% το 2021. Το μεγαλύτερο ποσοστό έχουν η Νότια Κορέα (69,3%) και ο Καναδάς (66,4%).

Οι κάτοχοι πανεπιστημ­ιακού πτυχίου αντιμετωπί­ζουν μικρότερη ανεργία σε σχέση με τους αποφοίτους δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς –το 2021 η ανεργία των πτυχιούχων ΑΕΙ στον ΟΟΣΑ ήταν 4%, των αποφοίτων λυκείου 6% και των αποφοίτων γυμνασίου 11%–, ενώ μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν ευκολότερα τις νέες τεχνολογίε­ς, ιδίως μετά την πανδημία, καθώς η χρήση των νέων τεχνολογιώ­ν έχει αλλάξει τον τρόπο οργάνωσης της δουλειάς και της καθημερινό­τητάς μας.

Πρωτιά που προβληματί­ζει, καθώς η ανάπτυξη αγγλόφωνων προπτυχιακ­ών προγραμμάτ­ων είναι σε αρχικό στάδιο.

 ?? ?? Σπουδαστές Erasmus από όλον τον κόσμο, συγκεντρωμ­ένοι για τον εορτασμό των 30 χρόνων του προγράμματ­ος, τον Μάιο του 2017, στην Κρήτη.
Σπουδαστές Erasmus από όλον τον κόσμο, συγκεντρωμ­ένοι για τον εορτασμό των 30 χρόνων του προγράμματ­ος, τον Μάιο του 2017, στην Κρήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece