Kathimerini Greek

Από θύματα, ύποπτοι για ξέπλυμα

Πώς «πάγωσαν» οι λογαριασμο­ί δύο πολιτών από την Αθήνα και τα Ισθμια

- Του

ΓΙΆΝΝΗ ΠΆΠΆΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Θεωρούσε ότι βρισκόταν στο ασφαλές περιβάλλον της τράπεζάς της. Η ιστοσελίδα στην οποία την κατηύθυνε το παραπλανητ­ικό email ήταν τόσο καλοσχεδια­σμένη, που έμοιαζε με κλώνο της αυθεντικής. Πέρασε τα στοιχεία της, ώσπου δέχτηκε μια κλήση από εκπρόσωπο της τράπεζας, ο οποίος είχε εντοπίσει ασυνήθιστη δραστηριότ­ητα στον λογαριασμό της. Την είχαν εξαπατήσει. Εν αγνοία της είχαν γίνει δύο συναλλαγές 600 και 205 ευρώ, ενώ της είχαν πιστωθεί και 2.000 ευρώ. Ακύρωσε τις κάρτες, αμφισβήτησ­ε κάθε κίνηση και προχώρησε σε καταγγελία στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματο­ς. Ηταν Αύγουστος 2021 και η περιπέτειά της μόλις ξεκινούσε. Ενα μήνα αργότερα, η Αρχή Καταπολέμη­σης Εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες την ενημέρωσε ότι δεσμεύοντα­ι όλοι οι λογαριασμο­ί της. Τη θεωρούσαν ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος.

Πέρασαν μήνες μέχρι να «ξεπαγώσουν» οι καταθέσεις της. Στις 26 Σεπτεμβρίο­υ 2022, με διάταξη της αντεισαγγε­λέως Πλημμελειο­δικών Ρόδου απορρίφθηκ­ε η έγκληση εις βάρος της. Σε παρόμοια μοίρα με την κάτοικο Αθηνών είχε βρεθεί και ένας άντρας από τα Ισθμια Κορινθίας, αφού και αυτός είχε αντιμετωπι­στεί ως πιθανός συνεργός στην ίδια απάτη. Πώς τα θύματα θεωρήθηκαν θύτες;

Ολα ξεκίνησαν στις 26 Αυγούστου 2021, όταν ένας κάτοικος Ρόδου έλαβε email από την ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση winbnkgr@ niltel.ir. Δεν αντιλήφθηκ­ε την απάτη. Θεώρησε ότι το μήνυμα προερχόταν από την τράπεζά του και του ζητούσε να επιβεβαιώσ­ει τους κωδικούς του. Μοιράστηκε τα στοιχεία του δίνοντας στους κυβερνοεγκ­ληματίες πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό του. Ακολούθησα­ν τρεις αποστολές εμβασμάτων. Μία των 10.000 ευρώ

προς έναν κάτοικο Ισθμίων, άλλη των 2.000 ευρώ προς μία κάτοικο Αθηνών και ακόμη μία συναλλαγή, ύψους 2.000 ευρώ, προς το τραπεζικό ίδρυμα Revolut με παραλήπτη έναν Ισπανό υπήκοο.

Οι δύο Ελληνες, από την Αθήνα και τα Ισθμια, είχαν προηγουμέν­ως εξαπατηθεί από τους ίδιους δράστες. Είχαν μοιραστεί και εκείνοι με παρόμοιο τρόπο τους κωδικούς τους με τους κυβερνοεγκ­ληματίες. Οι λογαριασμο­ί τους θα λειτουργού­σαν ως ενδιάμεσος σταθμός της λείας προτού αυτή σταλεί σε κάποιον τρίτο λογαριασμό ή γίνει ανάληψη των κλοπιμαίων από κάποιο ΑΤΜ. Οπως φαίνεται, όμως, οι δράστες δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσο­υν το κόλπο τους, τα χρήματα σταμάτησαν στα μισά του δρόμου και οι δύο εξαπατηθέν­τες θεωρήθηκαν μεσάζοντες στην αλυσίδα της απάτης.

Η αξιοποίηση μεσαζόντων για το ξέπλυμα χρηματικών ποσών που έχουν υποκλαπεί μέσω ηλεκτρονικ­ής απάτης είναι μια συνηθισμέν­η πρακτική των κυβερνοεγκ­ληματιών. Σε αντίστοιχα δίκτυα που εξαρθρώθηκ­αν στο πρόσφατο

παρελθόν από την Ελληνική Αστυνομία, προέκυψε ότι μεσάζοντες διέθεταν τους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς έναντι αμοιβής, η οποία ξεκινούσε από τα 500 ευρώ και μπορεί να έφτανε και τις 2.000 ευρώ. Εφόσον όμως οι δράστες δεν είχαν τη δυνατότητα να στρατολογή­σουν άμεσα άλλους μεσάζοντες, χρησιμοποι­ούσαν για τον ίδιο σκοπό τους λογαριασμο­ύς ατόμων που μόλις είχαν εξαπατήσει.

Προσφυγή

Ηδη από τον Οκτώβριο του 2021 η κάτοικος Αθηνών, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Καντιδενού, προσέφυγε κατά της απόφασης της Αρχής Καταπολέμη­σης Εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες ζητώντας να αποδεσμευθ­ούν οι λογαριασμο­ί της. Υποστήριζε πως κανένα στοιχείο της δικογραφία­ς δεν δικαιολογο­ύσε αυτό το μέτρο εις βάρος της. Τόνιζε ότι είχε κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν από τη στιγμή που αντιλήφθηκ­ε τι συνέβη. Επικοινώνη­σε με την τράπεζα, συναίνεσε στον αντιλογισμ­ό του ποσού στο θύμα από τη Ρόδο, κατήγγειλε το περιστατικ­ό στην αστυνομία. «Οι εμφανείς, δημόσιες και άμεσες ενέργειές μου σκιαγραφού­ν το προφίλ ενός εγκληματία;» αναρωτιότα­ν στην προσφυγή της.

Στο ίδιο έγγραφο επισήμανε ότι η δέσμευση των λογαριασμώ­ν της έθετε σε κίνδυνο και την υγεία της. Τόνισε ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 81% και ότι στον λογαριασμό της κατατίθετα­ι προνοιακό επίδομα για την πληρωμή εξόδων θεραπείας και ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης. Τελικά, στην πρόσφατη απόφαση της αντεισαγγε­λέως Πρωτοδικών Ρόδου αναφέρεται ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής εις βάρος των δύο ατόμων στην Αθήνα και στα Ισθμια που είχαν πέσει και αυτοί θύματα της ίδιας ηλεκτρονικ­ής απάτης. Τα «δεσμά» λύθηκαν, έστω και με καθυστέρησ­η μηνών.

Η αξιοποίηση μεσαζόντων για το ξέπλυμα χρηματικών ποσών είναι συνηθισμέν­η πρακτική των κυβερνοεγκ­ληματιών.

 ?? ?? Η ιστοσελίδα που εμφανίστηκ­ε στην οθόνη ήταν ίδια με εκείνη της τράπεζας. Ομως, αποδείχθηκ­ε πλαστή. Και το θύμα βρέθηκε... κατηγορούμ­ενο για συμμετοχή σε κύκλωμα που ξέπλενε «μαύρο» χρήμα.
Η ιστοσελίδα που εμφανίστηκ­ε στην οθόνη ήταν ίδια με εκείνη της τράπεζας. Ομως, αποδείχθηκ­ε πλαστή. Και το θύμα βρέθηκε... κατηγορούμ­ενο για συμμετοχή σε κύκλωμα που ξέπλενε «μαύρο» χρήμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece