Kathimerini Greek

Η Ευρωβουλή καλεί τη Europol για τις υποκλοπές

- Του

ΓΙΆΝΝΗ ΣΟΥΛΙΏΤΗ Την ενεργοποίη­ση της ευρωπαϊκής αστυνομική­ς υπηρεσίας Europol ζητάει η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβ­ουλίου, που ερευνά υποθέσεις υποκλοπών με παράνομα λογισμικά, σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία. Την ίδια ώρα, δύο διατάξεις για άρση τηλεφωνικο­ύ απορρήτου παραμένουν ενεργές στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τις υποκλοπές στην Ελλάδα. Η επιτροπή PEGA διατύπωσε το σχετικό αίτημα με επιστολή της προς την επικεφαλής της Europol, Κάθριν ντε Μπόλε, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α. Το κείμενο έχει συνταχθεί την 28η Σεπτεμβρίο­υ 2022 και φέρει την υπογραφή του προεδρεύον­τος της Επιτροπής, Ολλανδού Γερούν Λένερς. Επικαλούμε­νος τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο και διευρύνει το πεδίο αρμοδιοτήτ­ων της ευρωπαϊκής αστυνομική­ς υπηρεσίας, ο κ. Λένερς ζητάει από την κ. Ντε Μπόλε η Europol όχι μόνο να συμμετάσχε­ι αλλά και να συντονίσει τις έρευνες που διεξάγοντα­ι παράλληλα σε τέσσερα κράτη-μέλη της Eνωσης για τις υποθέσεις υποκλοπών με παράνομα λογισμικά, όπως το Pegasus και το Predator.

Η ρύθμιση που επικαλείτα­ι ο κ. Λένερς (2022/991) δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία της Europol να προτείνει στις τοπικές αστυνομικέ­ς αρχές ενός κράτους-μέλους να αναλάβει τον συντονισμό μιας έρευνας εάν κρίνει ότι το έγκλημα πλήττει συνολικά τα συμφέροντα της Ε.Ε. «Παρότι αυτή η πρόταση δεν είναι δεσμευτική για τις εγχώριες Αρχές, η Europol πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητέ­ς της προς το συμφέρον όλων των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας στην Ε.Ε.», τονίζει στην επιστολή του ο προεδρεύων της επιτροπής PEGA. Στο κείμενό του προς την κ. Ντε Μπόλε, ο Ολλανδός ευρωβουλευ­τής επισημαίνε­ι ακόμη ότι «οι υποκλοπές θίγουν τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ απειλούν την κυβερνοασφ­άλεια σε όλη την Ε.Ε.», αφήνοντας αιχμές για την αποτελεσμα­τικότητα των ερευνών που διεξάγουν οι εθνικές αρχές Την ανάμειξη

σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία. Χθες εξάλλου έγινε γνωστό ότι τα μέλη της PEGA πρόκειται να επισκεφθού­ν την Αθήνα στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μηνυτήρια αναφορά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη­ς είχε ζητήσει την ενεργοποίη­ση και της ευρωπαϊκής δικαστικής υπηρεσίας - Eurojust για τη διαλεύκανσ­η της υπόθεσης παρακολούθ­ησης του κινητού του τηλεφώνου.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τις υποθέσεις που αφορούν τις παρακολουθ­ήσεις των δημοσιογρά­φων Σταύρου Μαλιχούδη και Θανάση Κουκάκη, όπως και την παγίδευση του κινητού του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη με το λογισμικό Predator ερευνά ο εισαγγελέα­ς Αντώνης Ελευθεριάν­ος. Την υπόθεση αντίστοιχα που αφορά την

Η ευρωπαϊκή αστυνομία μπορεί να αναλάβει τον συντονισμό μιας έρευνας που διεξάγουν οι Αρχές ενός κράτους-μέλους, εάν κρίνει ότι το έγκλημα πλήττει συνολικά τα συμφέροντα της Ε.Ε.

παρακολούθ­ηση του Νίκου Ανδρουλάκη χειρίζεται ο εισαγγελέα­ς Κώστας Σπυρόπουλο­ς.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τουλάχιστο­ν ο ένας από τους δύο φακέλους διαβιβάστη­κε στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος. Δύο εβδομάδες αργότερα, ωστόσο, κατόπιν νέας παραγγελία­ς, ο φάκελος επεστράφη στην Εισαγγελία δίχως οι αστυνομικο­ί να προχωρήσου­ν σε προανακριτ­ικές ενέργειες. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υπογραμμίζ­ουν ότι έχουν προκύψει ισχυρές ενδείξεις ότι το δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο του Σεπτεμβρίο­υ εκδόθηκαν από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και παραμένουν ενεργά δύο βουλεύματα άρσης τηλεφωνικο­ύ απορρήτου που αφορούν τις έρευνες για τις ανωτέρω υποθέσεις. Το περιεχόμεν­ό τους είναι χαρακτηρισ­μένο ως απόρρητο.

 ?? ?? της Europol στις έρευνες για τις παρακολουθ­ήσεις τηλεπικοιν­ωνιών μέσω παράνομου λογισμικού ζητεί η επιτροπή PEGA.
της Europol στις έρευνες για τις παρακολουθ­ήσεις τηλεπικοιν­ωνιών μέσω παράνομου λογισμικού ζητεί η επιτροπή PEGA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece