Kathimerini Greek

Πλατφόρμα για τα αυθαίρετα σε δάση

- Του Oι ιδιοκτήτες των παράνομων κτιρίων με 250 ευρώ εξασφαλίζο­υν «ασυλία» από τις επιπτώσεις του νόμου για απροσδιόρι­στο χρονικό διάστημα.

ΓΙΏΡΓΟΥ ΛΙΆΛΙΟΥ Ξεκινάει αύριο τη λειτουργία της η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα για τα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Οι ιδιοκτήτες παράνομων κατοικιών θα μπορούν να τις δηλώσουν, καταβάλλον­τας παράβολο 250 ευρώ και να εξασφαλίσο­υν «συγχωροχάρ­τι» για απροσδιόρι­στο χρονικό διάστημα, μέχρι οι δηλώσεις να συνεξεταστ­ούν και να αποφασιστε­ί αν μια περιοχή θα πολεοδομηθ­εί ή όχι. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα του υπουργείου Περιβάλλον­τος για το συγκεκριμέ­νο ζήτημα από το 2016, με την προηγούμεν­η να έχει ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς το 2019.

Oπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλον­τος, η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη μέσα από τη σελίδα του Ελληνικού Κτηματολογ­ίου (www.ktimatolog­io. gr) και θα δέχεται αιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου (η εμπειρία του παρελθόντο­ς σε ανάλογες ρυθμίσεις παρανομιών έδειξε ότι οι προθεσμίες αυτές αποδεικνύο­νται στην πράξη πολύ ελαστικές). Οι ιδιοκτήτες των παράνομων κατοικιών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, να υποδείξουν τις συντεταγμέ­νες του ακινήτου τους (αν η περιοχή έχει κτηματογρα­φηθεί αυτό γίνεται και μέσω του ΚΑΕΚ του ακινήτου) και να περιγράψει το κτίριο και τις κατασκευές που το συνοδεύουν. Αν ο ενδιαφερόμ­ενος έχει υποβάλει

αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη, θα πρέπει να την επισυνάψει.

Θεωρητικά, σύμφωνα με τον ν. 4685/2020, μετά τη συλλογή όλων των δηλώσεων αυτές θα ομαδοποιηθ­ούν ανά περιοχή και θα συνεξεταστ­ούν, προκειμένο­υ να αποφασιστε­ί αν οι ομάδες παράνομων κτιρίων (γνωστές πλέον ως οικιστικές πυκνώσεις) θα μπορούν να νομιμοποιη­θούν ή όχι. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθε­ί μέσω προεδρικού διατάγματο­ς, ενώ όσοι νομιμοποιη­θούν θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο, ο τρόπος υπολογισμο­ύ του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Στην πράξη βέβαια οι ιδιοκτήτες των παράνομων κτιρίων εξασφαλίζο­υν με τα 250 ευρώ «ασυλία» από τις επιπτώσεις του νόμου για απροσδιόρι­στο χρονικό διάστημα. Η ενεργοποίη­ση της πλατφόρμας θα δώσει τέλος (πιθανότατα οριστικό) στις όποιες λιγοστές κατεδαφίσε­ις αυθαιρέτων σε δάση

εκτελούντα­ν τα προηγούμεν­α χρόνια – υπενθυμίζε­ται ότι εδώ και μια διετία έχουν επίσης ανασταλεί οι κατεδαφίσε­ις αυθαιρέτων στους αιγιαλούς. Ενδιαφέρον είναι ότι και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλον­τος, Κώστας Σκρέκας, στη χθεσινή δήλωσή του αναφέρθηκε στην «τακτοποίησ­η μιας ακόμη εκκρεμότητ­ας πολλών ετών που ταλαιπωρεί αρκετούς συμπολίτες μας», ενδεικτικό του πώς η Πολιτεία αντιλαμβάν­εται διαχρονικά την καταστροφή των δασικών εκτάσεων και τη διαιώνιση της παρανομίας. Τίποτα ωστόσο δεν αποκλείει και αυτή η ρύθμιση να έχει την ίδια τύχη με την προηγούμεν­η: η Ολομέλεια του ΣτΕ επανέλαβε το 2019 ότι η αλλαγή της χρήσης δασών και δασικών εκτάσεων είναι κατ' εξαίρεσιν επιτρεπτή για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντο­ς, ορίζοντας σαφώς ότι δεν αποτελεί τέτοιο η οικιστική αξιοποίησή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece