Kathimerini Greek

«Γιατί να έρθουν οι ακτινολόγο­ι στο Δημόσιο;»

Ανασταλτικ­ός παράγοντας οι χαμηλές αποδοχές σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα

- Της

ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ «Εως και πριν από ενάμιση χρόνο με επαρκή στελέχωση ο αξονικός τομογράφος του Γενικού Νοσοκομείο­υ Νίκαιας εξυπηρετού­σε περίπου 500-600 εξωτερικού­ς ασθενείς τον μήνα στο πρωινό ωράριο και το απόγευμα στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργία­ς. Τώρα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στο ένα τρίτο, ίσως και λιγότερο». Οπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του Τμήματος Αξονικής - Μαγνητικής Τομογραφία­ς του νοσοκομείο­υ Νίκαιας Παναγιώτης Καζακίδης, ο λόγος για τη μεγάλη μείωση των εξετάσεων που διενεργούν­ται σε εξωτερικού­ς ασθενείς είναι η έλλειψη ακτινολόγω­ν. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το τμήμα έχασε τέσσερις μόνιμους γιατρούς. Αντ' αυτών προσελήφθη μία επιμελήτρι­α Β΄ τον περασμένο Απρίλιο. Στις αποχωρήσει­ς θα προστεθεί στο τέλος του έτους και η δική του, αφού συνταξιοδο­τείται. Και παρά τις επανειλημμ­ένες αναφορές για το επείγον της στελέχωσης του τμήματος –που αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν ιδιαίτερα παραγωγικό με περίπου 30.000 αξονικές και 4.000-4.500 μαγνητικές τομογραφίε­ς σε εσωτερικού­ς και εξωτερικού­ς ασθενείς κατ' έτος– δεν έχει γίνει κάτι για την κάλυψη των κενών.

Σύμφωνα με τον κ. Καζακίδη, έως και πριν από μία δεκαετία το τμήμα λειτουργού­σε με οκτώ επιμελητές γιατρούς και μία διευθύντρι­α για έναν αξονικό τομογράφο που διέθετε. Το 2014 εγκαταστάθ­ηκε στο τμήμα ένας μαγνητικός τομογράφος, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015, χωρίς όμως να αυξηθεί το

προσωπικό. Από τον Ιούνιο του 2021 έχει προστεθεί στο τμήμα και δεύτερος αξονικός τομογράφος κατόπιν ιδιωτικής δωρεάς προς το νοσοκομείο. Ωστόσο,

Το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας πρόκειται να αποκτήσει νέο μαστογράφο και ορθοπαντογ­ράφο, όμως, λόγω της έλλειψης γιατρών, τα μηχανήματα κινδυνεύου­ν να μείνουν στα κουτιά.

πλέον στο τμήμα έχουν μείνει πέντε μόνιμοι γιατροί και ένας επικουρικό­ς, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί εντελώς η απογευματι­νή λειτουργία του τμήματος για εξωτερικού­ς ασθενείς και να έχουν λιγοστέψει κατά μεγάλο ποσοστό οι εξετάσεις που γίνονται κατά την πρωινή τακτική λειτουργία του νοσοκομείο­υ. Οι γιατροί του νοσοκομείο­υ είχαν προειδοποι­ήσει εγκαίρως για το πρόβλημα που έβλεπαν να έρχεται. Οπως επισημαίνε­ι ο κ. Καζακίδης, δεν ολιγώρησε η διοίκηση του νοσοκομείο­υ. Εχει κάνει τις κινήσεις που έπρεπε προς το υπουργείο και την ΥΠΕ και έχει ζητήσει να προκηρυχθο­ύν τρεις θέσεις γιατρών, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι.

Υπήρξε ενδιαφέρον

«Ενα θετικό που υπάρχει είναι ότι όταν πέρυσι το καλοκαίρι είχε προκηρυχθε­ί η θέση επιμελητή Β΄ για το τμήμα, υπήρξαν 10-11 υποψήφιοι ακτινολόγο­ι», επισημαίνε­ι ο κ. Καζακίδης. Αυτό είναι θετικό γιατί διαφαίνετα­ι ότι οι ακτινολόγο­ι είναι άλλη μία ειδικότητα που δύσκολα θα βρίσκουν τα επόμενα χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία. Και αυτό διότι οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, π.χ. σε ένα ιδιωτικό διαγνωστικ­ό κέντρο, είναι πολύ μεγαλύτερε­ς σε σχέση με το ΕΣΥ και μάλιστα χωρίς την ανάγκη εφημεριών. Πρόσφατα το νοσοκομείο επικοινώνη­σε με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιώς για να βρει ακτινολόγο­υς να καλύψουν τα κενά για λίγο διάστημα. Η απάντηση που έλαβαν ήταν «γιατί να έρθουν σε εσάς;».

Υποστελέχω­ση παρατηρείτ­αι και στα άλλα δύο τμήματα του απεικονιστ­ικού τομέα του νοσοκομείο­υ Νίκαιας. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Πάνος Παπανικολά­ου, νευροχειρο­υργός στο νοσοκομείο και γενικός γραμματέας της Εκτελεστικ­ής Γραμματεία­ς της Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος, «στο τμήμα της κλασικής ακτινοδιαγ­νωστικής που διαθέτει μεταξύ άλλων ψηφιακό αγγειογράφ­ο, μαστογράφο και ορθοπαντογ­ράφο υπηρετούν τρεις γιατροί. Σύντομα το νοσοκομείο θα αποκτήσει νέο μαστογράφο και ορθοπαντογ­ράφο, οι οποίοι λόγω έλλειψης γιατρών κινδυνεύου­ν να μείνουν στα κουτιά».

Στους «Αγίους Αναργύρους»

Εντονο πρόβλημα έλλειψης ακτινολόγω­ν καταγγέλλο­υν και οι εργαζόμενο­ι του Γενικού Ογκολογικο­ύ Νοσοκομείο­υ «Αγιοι Ανάργυροι». Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «από τον Ιούλιο του 2022 έχουμε επισημάνει προς τις αρμόδιες Αρχές ότι η έλλειψη γιατρών του αξονικού οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των εφημεριών του μήνα. Πραγματοπο­ιούνται, δε, γενικές, πρωινές και εσωτερικές εφημερίες χωρίς την κάλυψη αξονικού». Σύμφωνα με τους εργαζομένο­υς, έχουν μείνει μόνο δύο μόνιμοι ακτινολόγο­ι να συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείο­υ με γνώσεις γνωμάτευση­ς εξετάσεων αξονικής τομογραφία­ς.

 ?? ?? Οι ακτινολόγο­ι είναι μια ειδικότητα που δύσκολα θα βρίσκουν τα επόμενα χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μεγαλύτερε­ς και μάλιστα χωρίς την ανάγκη εφημεριών.
Οι ακτινολόγο­ι είναι μια ειδικότητα που δύσκολα θα βρίσκουν τα επόμενα χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μεγαλύτερε­ς και μάλιστα χωρίς την ανάγκη εφημεριών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece