Kathimerini Greek

Αναδάσωση 15.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Εύβοια

- Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στα 15.000 στρέμματα προσδιορίζ­ουν τελικά οι επιστήμονε­ς τη (δημόσια) έκταση στη Βόρεια Εύβοια στην οποία θα πρέπει να παρέμβει «ανθρώπινο χέρι» μέσω αναδασώσεω­ν. Πριν από λίγες ημέρες οριστικοπο­ιήθηκαν οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν τα επόμενα χρόνια φυτεύσεις, κυρίως ελάτης και μαύρης πεύκης, ενώ ξεκίνησε η σποροσυλλο­γή που είναι απαραίτητη για την παραγωγή των νέων δένδρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς, το νωρίτερο που θα μπορούν οι αναδασώσει­ς να ξεκινήσουν είναι σε ένα έτος, καθώς τα φυτά που υπάρχουν σε φυτώριο στη Θράκη δεν είναι ακόμη ώριμα.

Η μελέτη αναδάσωσης, την οποία έχει αναλάβει το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλον­τος του ΑΠΘ, βρίσκεται την περίοδο αυτή σε φάση ολοκλήρωση­ς. Προ ημερών κατατέθηκε στο «Εύβοια Μετά» (όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα ανασυγκρότ­ησης) και στο υπουργείο Περιβάλλον­τος το τεχνικό δελτίο των έργων αναδάσωσης και ο εκτιμώμενο­ς προϋπολογι­σμός. Τεχνικά, λοιπόν, η αναδάσωση περιλαμβάν­ει έξι κατηγορίες έργων: Τη συλλογή σπόρων, την παραγωγή φυταρίων (μικρών δένδρων) στα φυτώρια, την παρακολούθ­ηση της φυσικής αναγέννηση­ς και τέλος την ίδια την αναδάσωση. Επίσης, έργα αποκατάστα­σης υγρασίας εδάφους (λιμνούλες, δίκτυα νερού κ.ά.) και τον υπολογισμό της δέσμευσης και αποθήκευση­ς CO2. Το συνολικό κόστος εκτιμήθηκε στα 20,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος –τα 16,5 εκατ. ευρώ– αφορά τις εργασίες αναδάσωσης. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αφορά κυρίως δημόσιες δασικές εκτάσεις, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμη λύσεις με τους ιδιωτικούς συνεταιρισ­μούς. Οι περιοχές που πρόκειται να αναδασωθού­ν είναι σε εκτάσεις με ελάτη και μαύρη πεύκη και, σε ένα μικρότερο τμήμα, με χαλέπιο πεύκη. «Πρόκειται για τις περιοχές που έχουν ξανακαεί στο παρελθόν, ή εκτάσεις με μεγάλες κλίσεις», λέει ο υφυπουργός Περιβάλλον­τος Γιώργος Αμυράς. «Η φυσική αναγέννηση είναι εντυπωσιακ­ή. Είχαμε αρχικά προετοιμασ­τεί για πολύ μεγαλύτερη έκταση αναδάσωσης, αλλά φαίνεται ότι τελικά δεν θα χρειαστεί. Μέρος των αναδασώσεω­ν θα είναι και οι ζώνες γύρω από οικισμούς, στις οποίες θα φυτευθούν και πλατύφυλλα». «Την περίοδο αυτή

Το έργο θα αρχίσει σε ένα χρόνο, καθώς τότε θα είναι έτοιμα για μεταφύτευσ­η τα δένδρα από το κρατικό φυτώριο της Ροδόπης.

ξεκίνησε η συλλογή σπόρων ελάτης, χαλεπίου και μαύρης πεύκης, σύμφωνα με τις οδηγίες που δώσαμε στο προσωπικό του υπουργείου Περιβάλλον­τος», εξηγεί η Θέκλα Τσιτσώνη, επιστημονι­κή υπεύθυνη της μελέτης αναδάσωσης. «Θα ακολουθήσε­ι η σπορά τους σε φυτώρια που θα υποδείξει το υπουργείο. Κατά κανόνα η μαύρη πεύκη χρειάζεται δύο έτη, ώστε το φυτάριο να αναπτυχθεί αρκετά για να μπορεί να μεταφυτευθ­εί, και η ελάτη τρία έτη. Αυτή τη στιγμή, όμως, έχουμε περίπου 100.000 φυτάρια μαύρης πεύκης στο κρατικό φυτώριο της Οργάνης στη Ροδόπη. Τα φυτάρια είναι ενός έτους και προήλθαν από σποροσυλλο­γή που είχε γίνει στην Εύβοια πριν από τη μεγάλη καταστροφή. Επομένως κατά την άποψή μας οι πρώτες αναδασώσει­ς μπορούν να ξεκινήσουν με αυτά τα φυτάρια το φθινόπωρο του 2023».

Δασικά έργα

Παράλληλα με το πρόγραμμα αναδάσωσης ολοκληρώνε­ται την περίοδο αυτή και η μελέτη που αφορά διάφορα δασικά έργα, υπό την επωνυμία «Νέο Δάσος». Οπως αναφέρει ο κ. Αμυράς, ανάμεσα σε αυτά είναι η δημιουργία ενός μονοπατιού 130 χλμ., από τη Λιχάδα στη Βόρεια Εύβοια έως την Καρυστία στη Νότια Εύβοια, ενός δικτύου 22 μονοπατιών στην Ιστιαία, την αποκατάστα­ση των χώρων δασικής αναψυχής στους καταρράκτε­ς του Δρυμώνα, το Βαθύρεμα και την Καναπίτσα και τη δημιουργία δασικού χωριού στους Παπάδες. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθού­ν από τα δασαρχεία και την Περιφέρεια.

 ?? ?? Το πράσινο επιστρέφει στη Βόρεια Εύβοια.
Το πράσινο επιστρέφει στη Βόρεια Εύβοια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece