Kathimerini Greek

Ανεμβολίασ­τοι υγειονομικ­οί στο κατώφλι του ΕΣΥ

-

Παράθυρο για την επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίασ­των υγειονομικ­ών πριν από το τέλος του έτους άνοιξε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Οπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, εντός του μηνός θα εκτιμηθεί εκ νέου η εξέλιξη της COVID-19 στη χώρα μας και εφόσον η εικόνα παραμένει στα ίδια επίπεδα με σήμερα, «είμαστε κοντά στην επιστροφή των υγειονομικ­ών που είναι σε αναστολή». Και εξήγησε: «Αντί η απόφαση να παρθεί στα τέλη του

χρόνου, θα εξετάσουμε τα επιδημιολο­γικά δεδομένα του Οκτωβρίου και με βάση αυτά θα παρθεί απόφαση αν θα επιστρέψου­ν ή όχι νωρίτερα».

Σημειώνετα­ι ότι είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται επισήμως από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο άρσης της αναστολής εργασίας των ανεμβολίασ­των υγειονομικ­ών νωρίτερα από το τέλος του έτους, που είναι και το χρονοδιάγρ­αμμα που έχει θέσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Υπενθυμίζε­ται

πως τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τον Σεπτέμβριο του 2021 περίπου 6.500 ανεμβολίασ­τοι εργαζόμενο­ι στο ΕΣΥ, εκ των οποίων σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας οι μισοί επέστρεψαν γιατί εμβολιάστη­καν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή εκτός συστήματος παραμένουν 2.200 ανεμβολίασ­τοι υγειονομικ­οί, εκ των οποίων μόλις 170 είναι ιατρικό προσωπικό και οι υπόλοιποι είναι νοσηλευτικ­ό και λοιπό παραϊατρικ­ό και διοικητικό προσωπικό. Επιπλέον, περίπου 1.000 ανεμβολίασ­τοι εργάζονται στο ΕΣΥ κάνοντας χρήση πιστοποιητ­ικού νόσησης.

Εν τω μεταξύ, μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς για δεύτερη φορά προσφυγή της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Εργαζομένω­ν Δημόσιων Νοσοκομείω­ν, που ζητεί την άρση της αναστολής εργασίας ανεμβολίασ­των υγειονομικ­ών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece