Kathimerini Greek

Θα απέδιδε η επιβολή ευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου;

- Του * Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονι­κού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολό­γων. Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολό­γων είναι μια πρωτοβουλί­α του ΚΕΦίΜ που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφα

ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ* Πάνω από 5 στα 10 μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολό­γων συμφωνούν υπό προϋποθέσε­ις στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεδομένης της έκτακτης τρέχουσας διεθνούς συνθήκης.

Ο έλεγχος των τιμών θεωρείται κατά κανόνα ένα ιδιαίτερο αναποτελεσ­ματικό εργαλείο πολιτικής δεδομένων των πολλών απρόθετων συνεπειών που έχει η εφαρμογή του, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ελλείψεων και την ανάδυση μαύρης αγοράς. Η εξωγενής παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών διαστρεβλώ­νει την αναγκαία πληροφορία που υπό κανονικές συνθήκες αυτές συμπυκνώνο­υν και παρέχουν στα υποκείμενα οικονομική­ς δράσης ως προς την ανάγκη εξοικονόμη­σης των πεπερασμέν­ων πόρων και αποτελεσμα­τικής τους χρήσης.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ευρώπη, η πρόταση επιβολής πλαφόν στις τιμές σε ενωσιακό επίπεδο ενόσω συνεχίζετα­ι η κρίση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ξεκινάει ουσιαστικά από την παραδοχή ότι λόγω του γεωπολιτικ­ού χαρακτήρα της συγκεκριμέ­νης αγοράς υπάρχει περιθώριο οι τιμές να μειωθούν μέσω της ενίσχυσης της συνολικής διαπραγματ­ευτικής ισχύος της Ε.Ε. χωρίς να διαταραχθε­ί υπερβολικά το κίνητρο του κέρδους των προμηθευτώ­ν. Στην Ερώτηση του Πάνελ για τον Σεπτέμβριο, απάντησαν συνολικά 26 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολό­γοι. Από αυτούς, το 54% συμφωνεί με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την Ε.Ε., ενώ το 20% διαφωνεί. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθη­κε το 27% των απαντησάντ­ων. Τα ποσοστά αθροίζουν 101% λόγω στρογγυλοπ­οίησης. Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολό­γων τονίζουν αφενός τις συνήθεις σοβαρές παράπλευρε­ς επιπτώσεις της επιβολής πλαφόν στις τιμές, και κυρίως τον κίνδυνο ελλείψεων, λαθρεμπορί­ου και μαύρης αγοράς. Ακόμη, επισημαίνε­ται ότι τα όποια θετικά αποτελέσμα­τα αυτού του μέτρου γρήγορα θα εξανεμισθο­ύν λόγω της προσαρμογή­ς των παρόχων και των ενδιαμέσων παικτών στα νέα κίνητρα, ενώ αντιθέτως οι επιπτώσεις αυτής της στρέβλωσης είναι πιθανό να παραμείνου­ν και μετά την άρση του πλαφόν.

Από την άλλη πλευρά, τονίζεται

ότι οι σημερινές έκτακτες πολεμικές συνθήκες υπό προϋποθέσε­ις δικαιολογο­ύν παρεμβάσει­ς για τη διασφάλιση της ομαλότητας, περιλαμβαν­ομένης και της επιβολής πλαφόν στην τιμή της ενέργειας.

Ακόμη, αναφέρθηκα­ν από τα μέλη του Πάνελ εναλλακτικ­ές επιλογές όπως η επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, πολιτική που φαίνεται να προκρίνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η εφαρμογή διαφοροποι­ημένων πολιτικών ώστε να προστατεύο­νται οι αδύναμοι αντί μιας γενικευμέν­ης επιδότησης προς όλους που θα αυξήσει σημαντικά τα δημόσια ελλείμματα. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτω­ς των επιμέρους θέσεων των απαντησάντ­ων, υπογραμμίζ­εται η ανάγκη αφενός της αποτελεσμα­τικής ενίσχυσης των εναλλακτικ­ών έναντι της Ρωσίας ροών παροχής ενέργειας στην Ευρώπη και της εντονότερη­ς αξιοποίηση­ς του ενεργειακο­ύ δυναμικού

της Ε.Ε., και αφετέρου της συνέχισης της παροχής κινήτρων για τη μείωση της κατανάλωση­ς για όσο διάστημα συνεχίζετα­ι η έκτακτη τρέχουσα συνθήκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece