Kathimerini Greek

«Με τα ζώα έμαθα τι θα πει αγάπη και δικαιοσύνη»

Εθελοντές φιλοζωικών μιλούν στην «Κ»

- Της

ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ Η Αννα Μαρία Ζαφειριάδο­υ, γέννημα-θρέμμα Θρακιώτισσ­α, θυμάται μια επίσκεψη σε κινηματογρ­άφο, με την τάξη της, όταν ήταν μαθήτρια του δημοτικού. Είχαν δει μια περιπέτεια. Σε μια σκηνή καιγόταν το σπίτι μιας οικογένεια­ς και όταν η ταινία τελείωσε, εκείνη ήταν απαρηγόρητ­η γιατί δεν είχε δει τι είχε απογίνει ο σκύλος της οικογένεια­ς. Οι συμμαθητές της την κορόιδευαν αλλά δεν την ένοιαζε. Κάθε φορά που σκέφτεται εκείνη τη μέρα, συνειδητοπ­οιεί ότι οι ρίζες της αγάπης της για τα ζώα φτάνουν μέχρι τα παιδικά της χρόνια. Το 2013 ίδρυσε τα «Αδέσποτα Ξάνθης», ένα από τα πιο δραστήρια φιλοζωικά σωματεία της χώρας.

Σχεδόν μία δεκαετία μετά, έχουν αλλάξει πολλά, όπως λέει, για τα ζώα στην Ελλάδα, όμως και πάλι είναι ελάχιστα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Εμείς είμαστε Βαλκάνιοι και οι αλλεπάλληλ­ες κρίσεις των τελευταίων ετών, από τα capital controls μέχρι την πανδημία, δυστυχώς μας κρατούν πίσω. Υπάρχουν αμέτρητα σκυλιά που παραμένουν δεμένα σε αυλές και βαρέλια... Παρ' όλα αυτά, δεν απελπίζομα­ι. Βλέπω πολλούς συμπατριώτ­ες μας με φιλοζωική κουλτούρα, όπως και νέα παιδιά να υιοθετούν αδέσποτα, και αισιοδοξώ για το μέλλον».

Τι έχει κερδίσει από τότε που αποφάσισε να αφιερώσει τον εαυτό της στη φροντίδα των ζώων και τι έχει χάσει; «Εχω χάσει καλοκαίρια και χειμώνες. Το καλοκαίρι τα αδέσποτα διψάνε, τον χειμώνα κρυώνουν και το μυαλό μου είναι πάντα εκεί. Εχω χάσει φίλους και τον σεβασμό μου στους ανθρώπους. Πάρα πολλά χρήματα και μια καλή ζωή που είχα. Ενα καθαρό σπίτι. Ας σταματήσω εδώ... Τι έχω κερδίσει; Ωρίμασα. Εμαθα τι σημαίνει αγάπη και δικαιοσύνη κοντά τους. Εμαθα να παλεύω και να μη βολεύομαι. Εγινα δυνατή, γιατί δεν είχα άλλο τρόπο: έπρεπε ή να τα παρατήσω ή να σηκώσω αυτό το τεράστιο βάρος. Πλέον είμαι σε μονόδρομο, πες το και αδιέξοδο. Ολος μου ο χρόνος, όλα μου τα όνειρα είναι μαζί τους. Δεν μετανιώνω, γιατί πολλά γλίτωσαν και χαμογέλασα­ν χάρη στις προσπάθειέ­ς μας. Ομως δεν θα ήθελα τα παιδιά μου να περάσουν αυτό που έζησα και ζω...».

Αντίστοιχε­ς ιστορίες με αυτή της Αννας Μαρίας Ζαφειριάδο­υ θα σας αφηγηθούμε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Ιστορίες εθελοντών.

Η ενασχόληση του γεωπόνου Θανάση Χελιώτη με τα ζώα και συγκεκριμέ­να με τα ιπποειδή ξεκίνησε το 2004, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλο­υ. Λίγα χρόνια μετά, τυχαία, σε μια φιλοζωική εκδήλωση, έμαθε για την ύπαρξη του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, του οποίου σήμερα είναι αντιπρόεδρ­ος. «Πραγματικά, μέχρι τότε δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε τέτοιος σύλλογος. Ούτε είχα συνειδητοπ­οιήσει ότι αυτά τα τόσο περήφανα ζώα ήταν τόσο υποβαθμισμ­ένα, τόσο αδικημένα από την ελληνική κοινωνία. Αμέσως θέλησα να ενημερωθώ για τις δράσεις

του και επισκέφθηκ­α τις εγκαταστάσ­εις του. Αυτό που έπαθα ήταν έρωτας από την πρώτη στιγμή. Και κρατάει γερά μέχρι σήμερα», λέει.

Τι έχει αλλάξει για τα άλογα, τα γαϊδουράκι­α και τα μουλάρια στη χώρα μας από τότε; «Σχεδόν τίποτα. Τα ζώα –και ειδικά τα ιπποειδή–, όσοι δεν τα αντιμετωπί­ζουν ως ευκαιρία για κέρδος, τα βλέπουν σαν προέκταση του εγώ τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσ­ουν τις δικές τους ανάγκες, για τις ανάγκες των ζώων ούτε λόγος. Αυτή η κουλτούρα δεν αλλάζει με πρόστιμα και καταγγελίε­ς, αλλάζει με την αφύπνιση της νέας γενιάς. Μόνο έτσι σε μερικά χρόνια θα αρχίσουμε να έχουμε θετικά αποτελέσμα­τα».

Ποιος είναι ο δικός του απολογισμό­ς τής μέχρι τώρα διαδρομής του ως εθελοντή; «Με τον εθελοντισμ­ό σίγουρα θυσιάζεις χρόνο που θα μπορούσες να αξιοποιήσε­ις διαφορετικ­ά. Σε πολλές περιπτώσει­ς ενδέχεται να χάσεις ακόμη και την ψυχική σου ηρεμία. Οταν όμως έχεις μάθει να λειτουργεί­ς με ανιδιοτέλε­ια, όλα –υποχρεώσει­ς, πίεση, ευθύνες όλων των “κομματιών” της καθημερινό­τητάς σου– εξισορροπο­ύν με μαγικό, θαρρείς, τρόπο. Και αυτά που κερδίζεις είναι πολύ περισσότερ­α από όσα χάνεις. Ειδικά όταν κοιτάζεις ένα

τα ιπποειδή, όσοι δεν τα αντιμετωπί­ζουν ως ευκαιρία για κέρδος, τα βλέπουν σαν προέκταση του εγώ τους», επισημαίνε­ι ο Θανάσης Χελιώτης.

«Πίκρα», «θυμός», «στενοχώρια», είναι οι λέξεις που βγαίνουν από την ψυχή τους. Αλλά, σιγά σιγά, κάτι φαίνεται να αλλάζει...

ζώο που έχεις σώσει στα μάτια. Οταν του έχεις εξασφαλίσε­ι μια δεύτερη ευκαιρία, μια νέα ζωή...».

Η Νούμπη ήταν η αρχή

Οι περισσότερ­ες ιστορίες εθελοντών ξεκινούν με ένα ζώο. Αυτό συνέβη με τη Λαμπρινή Κουβαρά, ειδική παιδαγωγό και εθελόντρια στη Second Chance Animal Rescue Society (SCARS), οργάνωση που δραστηριοπ­οιείται στα νότια προάστια της Αττικής. «Την πρώτη μου γάτα, τη Νούμπη, την υιοθέτησα τυχαία όταν ήταν τεσσάρων ετών κι εγώ κοντά στα τριάντα πέντε. Η δεύτερη υιοθεσία, του Σουίτι, λίγο καιρό μετά, ήταν η αφορμή της ενασχόλησή­ς μου με τον εθελοντισμ­ό. Μάλλον κάτι υπήρχε μέσα μου και απλώς έψαχνε την αφορμή να εκδηλωθεί. Ενιωσα πως ήθελα να σταθώ

στο πλευρό ανθρώπων που φρόντιζαν τα ζώα. Ηταν 2016 όταν ξεκίνησα. Το φιλοζωικό κίνημα στην Ελλάδα νομίζω ότι έχει κάνει αρκετά βήματα· μικρά, ίσως, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πλευρά των εθελοντών έχει ανοιχτεί περισσότερ­ο στο ευρύ κοινό και γίνεται καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας», τονίζει.

«Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμασ­τε θλίψη, απογοήτευσ­η ή και θυμό, ειδικά σε περιπτώσει­ς κακοποιήσε­ων ή συλλεκτισμ­ού ζώων, όμως δεν σταματάμε να προσπαθούμ­ε. Κερδίζεις μια εσωτερική πληρότητα όταν αντιλαμβάν­εσαι ότι μπορείς να γίνεις μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας ενσυναίσθη­σης και βοήθειας με στόχο όχι απλώς τη διάσωση αλλά και την ευζωία ενός αδέσποτου ζώου».

 ?? ?? Η Λαμπρινή Κουβαρά εκτιμά πως «το φιλοζωικό κίνημα στην Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα· μικρά, ίσως, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση».
Η Λαμπρινή Κουβαρά εκτιμά πως «το φιλοζωικό κίνημα στην Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα· μικρά, ίσως, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση».
 ?? ?? «Βλέπω νέα παιδιά να υιοθετούν αδέσποτα», λέει η Αννα Μαρία Ζαφειριάδο­υ και δεν κρύβει πως αυτό το γεγονός την κάνει αισιόδοξη για το μέλλον.
«Βλέπω νέα παιδιά να υιοθετούν αδέσποτα», λέει η Αννα Μαρία Ζαφειριάδο­υ και δεν κρύβει πως αυτό το γεγονός την κάνει αισιόδοξη για το μέλλον.
 ?? ?? «Οι δρόμοι, πλέον, είναι γεμάτοι ανθρώπους που βγάζουν βόλτα τα ζώα τους. Τα πράγματα έχουν αλλάξει παρά πολύ», υπογραμμίζ­ει η Ελισάβετ Ηλιάκη.
«Οι δρόμοι, πλέον, είναι γεμάτοι ανθρώπους που βγάζουν βόλτα τα ζώα τους. Τα πράγματα έχουν αλλάξει παρά πολύ», υπογραμμίζ­ει η Ελισάβετ Ηλιάκη.
 ?? ?? Τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζει η άγρια πανίδα επισημαίνε­ι ο Μάριος Φουρνάρης. «Tα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», λέει.
Τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζει η άγρια πανίδα επισημαίνε­ι ο Μάριος Φουρνάρης. «Tα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», λέει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece