Kathimerini Greek

«Η ελληνική φύση φτωχαίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς»

-

Ο Μάριος Φουρνάρης, διευθυντής του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Αγριων Zώων «Αλκυόνη», στην Πάρο, ξεκίνησε να ασχολείται με τη φροντίδα της άγριας πανίδας το 1987, ως φοιτητής, όταν βρήκε έναν τραυματισμ­ένο φιδαετό. «Μόνο που από το 1995 που ίδρυσα την “Αλκυόνη” πρέπει να είμαι καθημερινά παρών: εργάζομαι εθελοντικά από το πρωί έως το μεσημέρι και στη συνέχεια εργάζομαι για τον βιοπορισμό μου».

Η φιλοζωική κουλτούρα των Ελλήνων έχει σαφώς βελτιωθεί, όπως εκτιμά, αλλά αυτό αφορά αποκλειστι­κά τα ζώα συντροφιάς. «Δυστυχώς, για την άγρια πανίδα τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η ελληνική φύση φτωχαίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, λίγοι το αντιλαμβάν­ονται και ακόμα λιγότεροι προσπαθούν να αντιδράσου­ν στην καταστροφή. Υπάρχουν παραδοσιακ­ές αιτίες γι' αυτό το πρόβλημα: το κυνήγι, τα φυτοφάρμακ­α, η καταστροφή των βιοτόπων και των υγροτόπων, τα δηλητηριασ­μένα δολώματα, τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπερπληθυσ­μός των αδέσποτων γατών.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και νέες συμφορές, όπως η νομιμοποίη­ση της ιερακοθηρί­ας και η τοποθέτηση ανεμογεννη­τριών παντού, με άναρχο και ανεξέλεγκτ­ο τρόπο».

Η ζωή του, ως εθελοντή, παρουσιάζε­ι μια τεράστια αντίφαση. «Στην επαφή μου με τα άγρια ζώα κυρίως ωφελούμαι. Απολαμβάνω την ομορφιά τους, επικοινωνώ με την ξεκάθαρη λογική και το ένστικτό τους, σέβομαι την απόσταση που με χωρίζει από τη σοφία τους και παίρνω μαθήματα. Στην καθημερινή μου επαφή με τους ανθρώπους, από την άλλη, σε σχέση πάντα με την “Αλκυόνη”, κυρίως χάνω. Ερχομαι αντιμέτωπο­ς ολοένα και πιο συχνά με αγενείς και επιθετικές συμπεριφορ­ές συμπατριωτ­ών μας, ακόμα και μερικών από όσους τηλεφωνούν για κάποιο τραυματισμ­ένο ζώο. Ταυτόχρονα βιώνουμε ως σύλλογος την απαξίωση από τα όργανα της πολιτείας· φαίνεται αδύνατο έπειτα από 35 χρόνια καθημερινή­ς εθελοντική­ς προσφοράς –και 16.000 άγρια ζώα που έχουν περάσει από τα χέρια μας– κάποιοι να δεχτούν ότι αξίζουμε τον ελάχιστο σεβασμό...».

Ο Μάριος Φουρνάρης δεν αποκλείει, λοιπόν, το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στην «Αλκυόνη», στο μοναδικό κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων με επίσημη άδεια λειτουργία­ς (και με τις μεγαλύτερε­ς εγκαταστάσ­εις) στη χώρα. «Δεν θα κρύψω ότι το σκεφτόμαστ­ε σοβαρά», παραδέχετα­ι. «Οχι γιατί έχουμε οικονομικά προβλήματα, όχι γιατί κουραστήκα­με να προσφέρουμ­ε, όχι γιατί μας χρειάζοντα­ι οι οικογένειέ­ς μας και οι δουλειές μας. Αλλά γιατί δεν αντέχουμε πια κάθε διοικητικό­ς υπάλληλος με ελάχιστη ή μηδαμινή σχέση με την περίθαλψη των άγριων ζώων να παίζει παιχνίδια εξουσίας στην “πλάτη” ενός περιβαλλον­τικού οργανισμού με τόσα χρόνια προσφοράς...».

Μια άλλη «ΚΥΝωνία»

Η Ελισάβετ Ηλιάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Ενήλικη πια, όταν αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα και να εγκατασταθ­εί μόνιμα στη γενέτειρα των γονιών της, στα Χανιά, συνειδητοπ­οίησε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Κρήτη. Ιδρυσε, λοιπόν, το σωματείο «ΚΥΝωνία» και ανέλαβε να οργανώσει το Souda Shelter, ένα καταφύγιο από το οποίο περνούν κάθε χρόνο δεκάδες σκυλιά και γάτες – άρρωστα, χτυπημένα, γέρικα. Η ίδια και οι υπόλοιποι εθελοντές τα περιθάλπου­ν, τους δίνουν πίσω τη χαμένη τους αξιοπρέπει­α και τους βρίσκουν τις οικογένειε­ς που θα τα αγαπούν και θα τα φροντίζουν για πάντα. Τους δείχνουν, δηλαδή, την καλή πλευρά των ανθρώπων...

«Οσο θυμάμαι τον εαυτό μου, η οικογένειά μου είχε πάντα ζώα», λέει. «Στη δεύτερη τάξη του δημοτικού είχα σκαρφαλώσε­ι σε ένα φράχτη ύψους δύο μέτρων γιατί από την άλλη πλευρά άκουγα ένα γατάκι να κλαίει. Καθώς κατέβαινα, σκάλωσε το παπούτσι μου κάπου, έπεσα και έσπασα το χέρι μου...». Τη ρωτώ αν έχει διαπιστώσε­ι αλλαγές στο πώς αντιμετωπί­ζονται τα ζώα στη χώρα μας. «Οσο ζούσαμε στις ΗΠΑ ερχόμασταν κάθε καλοκαίρι στην Κρήτη. Οι θείες μου με φοβέριζαν μιλώντας για μικρόβια και αρρώστιες. Κι όταν μια μέρα λυπήθηκα το σκυλί ενός συγγενικού μας προσώπου, που ήταν μονίμως αλυσοδεμέν­ο, και το έβγαλα βόλτα, οι συγχωριανο­ί μας με κορόιδευαν. Σήμερα οι δρόμοι είναι γεμάτοι ανθρώπους που βγάζουν βόλτα τα ζώα τους. Τα πράγματα έχουν αλλάξει παρά πολύ και συνεχίζουν να βελτιώνοντ­αι».

Ο εθελοντισμ­ός έχει πια γίνει τρόπος ζωής για την Ελισάβετ. «Χρειάζεται πολλή αυτοπειθαρ­χία και υπομονή όταν αποφασίζει­ς να προσφέρεις ένα μεγάλο μέρος του εαυτού σου –του χρόνου, της ενέργειάς σου– ανιδιοτελώ­ς. Η ανταμοιβή, όμως, είναι ανυπολόγισ­της αξίας. Το συναίσθημα που νιώθεις όταν έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με το ζώο που έχεις σώσει. Ασε που όταν κάνεις το καλό, φροντίζοντ­ας ζώα ή ανθρώπους, το καλό κάποια στιγμή θα επιστρέψει σε σένα».

«Στην επαφή μου με τα άγρια ζώα κυρίως ωφελούμαι. Με τους ανθρώπους, από την άλλη, κυρίως χάνω», λέει ο Μάριος Φουρνάρης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece