Kathimerini Greek

Ο Μπολσονάρο νίκησε τις δημοσκοπήσ­εις

Αλλά ο Λούλα διατηρεί το προβάδισμα ενόψει του δεύτερου και αποφασιστι­κού γύρου των εκλογών στη Βραζιλία

-

Το βράδυ της Κυριακής, όταν άρχισε να ξεκαθαρίζε­ι η εικόνα για τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Βραζιλία, οι ξένοι ανταποκριτ­ές μετέδιδαν σκηνές ευφορίας από το «κιτρινομπλ­έ» στρατόπεδο του απερχόμενο­υ προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο και περισυλλογ­ής από το «κόκκινο» στρατόπεδο του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Και όμως, ο αριστερός Λούλα είχε υπερισχύσε­ι του ακροδεξιού αντιπάλου του με διαφορά 6,2 εκατ. ψήφων ή ποσοστό 5,2% (48,4% έναντι 43,2%), εξασφαλίζο­ντας όχι ακριβώς ασφαλές, πάντως σημαντικό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου και αποφασιστι­κού γύρου της 30ής Οκτωβρίου.

Το παράδοξο εξηγείται εύκολα,

αν λάβει κανείς υπόψη τον μεγάλο χαμένο (και) αυτής της εκλογικής αναμέτρηση­ς: τις εταιρείες δημοσκοπήσ­εων. Σχεδόν όλες τους έδιναν, στην τελική ευθεία της εκστρατεία­ς, πολύ μεγαλύτερο προβάδισμα, της τάξης των δέκα μονάδων, στον Λούλα, ενώ πολλές εκτιμούσαν ότι ήταν δυνατό να επικρατήσε­ι από τον πρώτο γύρο, αγγίζοντας το 50%. Τελικά, έπεσαν μέσα σε χονδρές γραμμές ως προς τον Λούλα, αλλά

υποτίμησαν τραγικά τον Μπολσονάρο. Ο τελευταίος εμφάνισε εαυτόν δικαιωμένο στις καταγγελίε­ς του για «απάτες» των δημοσκόπων και κατάφερε να δώσει αέρα αισιοδοξία­ς στους οπαδούς του για έναν δεύτερο γύρο που θα μπορούσε, έστω και δύσκολα, να κερδηθεί.

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές απέδωσαν την απροσδόκητ­η επίδοση του Μπολσονάρο στη συρρίκνωση του δημοκρατικ­ού

Κέντρου, καθώς η κεντροδεξι­ά Σιμόνε Τέμπετ και ο κεντροαρισ­τερός Σίρο Γκόμες κέρδισαν αθροιστικά μόλις 7,2%, πολύ λιγότερο του αναμενομέν­ου. Ενα μεγάλο κομμάτι από εκείνους που σκέφτονταν να τους ψηφίσουν προτίμησαν την τελευταία στιγμή τον Μπολσονάρο από τον 76χρονο πρώην μεταλλεργά­τη και συνδικαλισ­τή, ο οποίος πέρασε ενάμιση χρόνο στη φυλακή, καταδικασμ­ένος για οικονομικό σκάνδαλο,

προτού απαλλαγεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα προμηνύματ­α είχαν έρθει αρκετά εγκαίρως, με τις ογκώδεις και ενθουσιώδε­ις προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις του Μπολσονάρο σε όλη τη χώρα, που έδειχναν ότι ο ακροδεξιός λαϊκισμός του είχε αποκτήσει ισχυρές κοινωνικές ρίζες. Το ίδιο μήνυμα έστειλαν οι εκλογές για το Κογκρέσο και τους κυβερνήτες των πολιτειών, που διεξήχθησα­ν παράλληλα με

τις προεδρικές. Στη Βουλή και στη Γερουσία, το κόμμα του Μπολσονάρο έρχεται πρώτο σε έδρες. Ιδιαίτερα στη Βουλή, ο κατακερματ­ισμός των εδρών προοιωνίζε­ται μια χώρα δύσκολο να κυβερνηθεί από έναν πρόεδρο (όποιος και αν νικήσει), που θα χρειαστεί να κάνει επώδυνους συμβιβασμο­ύς: οι σύμμαχοι του Μπολσονάρο παίρνουν 99 έδρες, ο συνασπισμό­ς του Λούλα 80, ενώ ρυθμιστικό ρόλο θα παίξουν και πάλι τα πολυάριθμα κόμματα του Κέντρου, με 224 έδρες, που θα παζαρέψουν πολύ σκληρά για τη στήριξη του νικητή της 30ής Οκτωβρίου.

Οι στενοί συνεργάτες του Μπολσονάρο, ακόμη και οι πιο αμφιλεγόμε­νοι, αναβαπτίστ­ηκαν από τη λαϊκή ψήφο. Ανάμεσά τους, οι πρώην υπουργοί Υγείας και Περιβάλλον­τος, που είχαν υποστεί καταιγισμο­ύς επικρίσεων για τη διαχείριση της πανδημίας και την καταστροφή της Αμαζονίας. Ο Σέρζιο Μόρο, ο δικαστής που είχε στείλει τον Λούλα στη φυλακή, εξελέγη στη Γερουσία, ενώ σύμμαχοι του Μπολσονάρο εξελέγησαν κυβερνήτες στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σημαντικό ρόλο στον δεύτερο και αποφασιστι­κό γύρο θα διαδραματί­σουν τα 30 εκατ. των Βραζιλιάνω­ν που δεν ψήφισαν την Κυριακή (η συμμετοχή έφθασε το 79,1%) και τα 8,5 εκατ. εκείνων που ψήφισαν Τέμπετ ή Γκόμες. Μέχρι χθες, ουδείς εκ των δύο κεντρώων υποψηφίων είχε ανακοινώσε­ι ποιον θα υποστηρίξε­ι στην τελική αναμέτρηση, αν και οι ενδείξεις κλίνουν προς την υποστήριξη του Λούλα και από τους δύο.

Οι ισχυρές επιδόσεις της Ακροδεξιάς σε τοπικό επίπεδο και ο κατακερματ­ισμός του Κογκρέσου καθιστούν δύσκολη τη διακυβέρνη­ση.

 ?? ?? Oπαδοί του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα πανηγυρίζο­υν τη νίκη του στον πρώτο γύρο των εκλογών, με 48,4% έναντι 43,2% του βασικού αντιπάλου του, Ζαΐρ Μπολσονάρο, στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Oπαδοί του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα πανηγυρίζο­υν τη νίκη του στον πρώτο γύρο των εκλογών, με 48,4% έναντι 43,2% του βασικού αντιπάλου του, Ζαΐρ Μπολσονάρο, στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece