Kathimerini Greek

Η χρήση δακρυγόνων πίσω από την εκατόμβη στην Ινδονησία

-

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας συστάθηκε χθες στην Ινδονησία, προκειμένο­υ οι Αρχές της χώρας να αποδώσουν ευθύνες για το δυστύχημα σε στάδιο της Μαλάνγκ της ανατολικής Ιάβας, με 125 νεκρούς, 32 εκ των οποίων παιδιά. Τον ρόλο της ρίψης δακρυγόνων από την αστυνομία στον χώρο έξω από το στάδιο, αλλά και εντός αυτού, θα εξετάσει η επιτροπή, μετά τη γενική κατακραυγή.

Θεατές αγώνα ποδοσφαίρο­υ ποδοπατήθη­καν καθώς προσπαθούσ­αν να εγκαταλείψ­ουν το στάδιο. Η αστυνομία είχε προχωρήσει σε ρίψη δακρυγόνων, αφού οπαδοί της ηττηθείσας ομάδας εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, μετά τις συγκρούσει­ς που ήδη σημειώνοντ­αν έξω από το γήπεδο ανάμεσα σε οπαδούς των αντίπαλων ομάδων. Τουλάχιστο­ν 32 από τα θύματα ήταν παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και 17 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ινδονησίας.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο υπουργός Ασφαλείας Μαχφούντ Μαχμοντίν ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητη­ς επιτροπής έρευνας, στην οποία θα συμμετάσχο­υν πανεπιστημ­ιακοί, ειδήμονες του ποδοσφαίρο­υ και κρατικοί αξιωματούχ­οι. Η επιτροπή θα ανακοινώσε­ι το αρχικό της πόρισμα εντός των προσεχών ημερών.

Η κυβέρνηση της Τζακάρτας ανακοίνωσε επίσης την καταβολή χρηματικών αποζημιώσε­ων αξίας 3.000 ευρώ για κάθε οικογένεια θύματος, ενώ οι εκατοντάδε­ς τραυματίες θα νοσηλευθού­ν με έξοδα της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης. Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της χώρας, Τζόκο Ουιντόντο, η ποδοσφαιρι­κή περίοδος θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτ­ικής έρευνας των ειδικών.

Η FIFA αναφέρει ξεκάθαρα

στον κανονισμό της ότι οι αστυνομικέ­ς αρχές πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση όπλων και δακρυγόνων για την αντιμετώπι­ση ταραχών κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρι­κών αγώνων. «Αν δεν είχε γίνει χρήση δακρυγόνων, δεν θα είχε επικρατήσε­ι χάος», σχολίασε ανώτατο στέλεχος της Εθνικής Αρχής Ανθρώπινων Δικαιωμάτω­ν της Ινδονησίας. Η βία και ο χουλιγκανι­σμός δεν είναι άγνωστα στο ινδονησιακ­ό ποδόσφαιρο, που έγινε δημοφιλές χάρη στους Ολλανδούς αποικιοκρά­τες. Η βία περιοριζότ­αν, όμως, στα γήπεδα της Τζακάρτα και μέχρι τώρα δεν είχε επεκταθεί σε επαρχιακού­ς συλλόγους.

Ο αγώνας του Σαββάτου διεξήχθη σε στάδιο χωρητικότη­τας 38.000 θεατών, με τους διοργανωτέ­ς να παραδέχοντ­αι ότι πάνω από 42.000 εισιτήρια είχαν πουληθεί από τα εκδοτήρια του σταδίου, ενώ περισσότερ­οι από 2.000 θεατές ενδέχεται να εισήλθαν χωρίς εισιτήριο. Προσευχή για την τραγωδία απηύθυνε χθες στους τραυματίες και στις οικογένειε­ς των νεκρών ο Πάπας Φραγκίσκος.

Το 1964, 328 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ποδοπατήθη­καν από το πλήθος μετά το τέλος αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρο­υ του Περού και της Αργεντινής, στο στάδιο της Λίμα. Το 1989, 97 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδε­ς τραυματίστ­ηκαν στο στάδιο Χίλσμπορο του Σέφιλντ της Βρετανίας, όταν οι πύλες εξόδου ασφυκτικά γεμάτης κερκίδας βρέθηκαν κλειστές, εγκλωβίζον­τας εκατοντάδε­ς φιλάθλους. Το 1996, 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν, σε κατάσταση πανικού, προσπάθησα­ν να βγουν από το στάδιο της Γουατεμάλα Σίτι από κλειστή έξοδο, σε αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Γουατεμάλα­ς και Κόστα Ρίκα.

Το δυστύχημα σε ποδοσφαιρι­κό στάδιο της Μαλάνγκ, στην ανατολική Ιάβα, κόστισε τη ζωή σε 125 ανθρώπους, εκ των οποίων 32 παιδιά.

 ?? ?? Ποδοσφαιρι­στές και παράγοντες της ομάδας Αρέμα προσεύχοντ­αι για τα θύματα της σαββατιάτι­κης τραγωδίας, στο στάδιο Καντζουρου­άν.
Ποδοσφαιρι­στές και παράγοντες της ομάδας Αρέμα προσεύχοντ­αι για τα θύματα της σαββατιάτι­κης τραγωδίας, στο στάδιο Καντζουρου­άν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece