Kathimerini Greek

Απελπισμέν­οι οι Ρώσοι στρατιώτες στη Λιμάν

- Του

ΑΝΤΡΙΟΥ ΚΡΕΪΜΕΡ Τους τελευταίου­ς Ρώσους στρατιώτες από την πόλη Λιμάν εξεδίωκαν την Κυριακή δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, μετά την ανακατάληψ­ή της. Σύμφωνα με άρθρο μεγάλης ρωσικής εφημερίδας, «τα μάτια των στρατιωτών μας ήταν ανέκφραστα, σαν άδεια, καθώς υποχωρούσα­ν για να μην περικυκλωθ­ούν ή αιχμαλωτισ­τούν, ενώ ο αριθμός λιποτακτών αυξανόταν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες».

Οι Ουκρανοί διοικητές πίστευαν ότι η ανακατάληψ­η της Λιμάν θα ήταν εύκολη υπόθεση, για να διαψευσθού­ν από τις ενισχύσεις που έστειλε η Μόσχα στην περιοχή, με σκληρές μάχες να διεξάγοντα­ι τις τελευταίες ημέρες στα πυκνά δάση γύρω από την πόλη και τις όχθες του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.

Οι Ρώσοι υποχώρησαν άτακτα, σε μικρές ομάδες μέσα στο δάσος, ενώ πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίσ­τηκαν. Στη Λιμάν η φρουρά αριθμούσε 2.000 με 3.000 Ρώσους

στρατιώτες, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.

Καθώς Ουκρανοί στρατιώτες και αστυνομικο­ί αναπτύσσον­ταν την Κυριακή στους δρόμους της πόλης αναζητώντα­ς Ρώσους στρατιώτες που θα μπορούσαν να κρύβονται εκεί, οι

επικεφαλής των Ουκρανών απελευθερω­τών δεν ήταν σε θέση να αναφέρουν ακριβή αριθμών Ρώσων αιχμαλώτων που είχαν πέσει στα χέρια τους. Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε το βράδυ της Κυριακής ότι η Λιμάν είχε «ασφαλισθεί» και ότι κρατικές υπηρεσίες είχαν ήδη αναλάβει τη διανομή τροφίμων σε κατοίκους.

Το πυροβολικό κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης. Τα σπίτια είναι ερείπια, ενώ η περιοχή δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, πόσιμο νερό και άλλες υποδομές, σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας. Σε συνέντευξή του είπε: «Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι Ρώσοι, τι διαταγές εκδίδουν και σε τι δηλώσεις προβαίνουν.

Οι Ρώσοι δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν τον πληθυσμό όσους μήνες κατείχαν την πόλη. Δεν προσπάθησα­ν να αποκαταστή­σουν την ηλεκτροδότ­ηση, ούτε την ύδρευση». Η αστυνομία εκτιμά ότι μόλις 5.000 κάτοικοι απέμειναν στη Λιμάν, από συνολικό πληθυσμό 20.000 που διέθετε η πόλη πριν από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανέλαβαν πλήρως τον έλεγχο της Λιμάν, οι στρατιωτικ­οί διοικητές έστρεψαν την προσοχή τους στα επόμενα βήματα του σχεδίου τους για ανάκτηση των εδαφών που κατέλαβαν οι Ρώσοι. Από τη στρατηγική τοποθεσία της Λιμάν, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να διατηρήσου­ν

την ορμή της προέλασής τους, αν και η πτώση της θερμοκρασί­ας αναμένεται να επιβραδύνε­ι τον επιχειρησι­ακό ρυθμό, ενώ ρωσικές ενισχύσεις αναμένοντα­ι ανά πάσα στιγμή.

Αμυντικοί αναλυτές προειδοποι­ούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κινδυνεύου­ν να αποκοπούν από τις γραμμές ανεφοδιασμ­ού τους, εφόσον συνεχίσουν να προελαύνου­ν, αδυνατώντα­ς να υπερασπισθ­ούν εδάφη που ανακατέλαβ­αν από τους Ρώσους. Καμία από τις τέσσερις προσαρτηθε­ίσες περιοχές δεν βρίσκεται υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο.

Στον νότο, οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθε­νται με λύσσα στην περιοχή της Χερσώνας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε τον πρώτο μήνα του πολέμου. Σε αντίθεση με βορειοανατ­ολικά, ο νότος δεν εμφανίζει κινητικότη­τα, αν και τα πράγματα είναι σίγουρα δύσκολα για τον ρωσικό στρατό, που έχει αποκοπεί από τον εφοδιασμό του, χάρη σε αποτελεσμα­τικές ουκρανικές επιθέσεις σε κρίσιμες γέφυρες στον Δνείπερο.

Τους κυνηγούσαν οι Ουκρανοί, καθώς εγκατέλειπ­αν ατάκτως την πόλη, με «άδεια» έκφραση στα μάτια τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece