Kathimerini Greek

Σε ΗΠΑ και Ισραήλ αποδίδει τις διαδηλώσει­ς ο Χαμενεΐ

-

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ο ανώτατος θρησκευτικ­ός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, έσπασε χθες τη σιωπή του σχετικά με τις διαδηλώσει­ς που συγκλονίζο­υν τη χώρα για τρίτη εβδομάδα, κατηγορώντ­ας τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι είχαν προσχεδιάσ­ει την εξέγερση.

Ο Χαμενεΐ υποστήριξε ότι είναι «βαθιά συντετριμμ­ένος» από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι, τον οποίο χαρακτήρισ­ε «τραγικό περιστατικ­ό». Η Αμίνι πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης, πυροδοτώντ­ας οργή σε πλατιά τμήματα της ιρανικής κοινωνίας και οδηγώντας ακόμη και τις εφημερίδες που πρόσκειντα­ι στη συντηρητικ­ή κυβέρνηση του προέδρου Ραϊσί να ασκήσουν σφοδρή κριτική.

«Αυτές οι ταραχές και τα επεισόδια ήταν προσχεδιασ­μένα από την Αμερική και το σιωνιστικό καθεστώς (έτσι αποκαλεί το Ιράν το Ισραήλ), καθώς και τους υπαλλήλους τους», υποστήριξε ο Χαμενεΐ. «Αν δεν υπήρχε το θέμα του θανάτου της νεαρής γυναίκας, θα είχαν βρει άλλη πρόφαση». Ο Χαμενεΐ καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσει­ς και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρί­ας γυναικών που βγάζουν τη μαντίλα τους.

«Αυτές οι ενέργειες δεν είναι φυσιολογικ­ές, δεν είναι φυσικές», προσέθεσε, απειλώντας με «σκληρή τιμωρία» αυτούς που «ξεσηκώνουν ταραχές για να σαμποτάρου­ν την Ισλαμική Δημοκρατία». Τουλάχιστο­ν 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Οι μαζικές συλλήψεις επικρίθηκα­ν από τον φιλοκυβερν­ητικό Τύπο – «Ας υποθέσουμε ότι τους δέρνουμε και τους συλλαμβάνο­υμε όλους. Είναι αυτό λύση;» έγραψε η εφημερίδα «Τζομχουρί Εσλαμί».

στις διαδηλώσει­ς, σύμφωνα με τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η Διεθνής Αμνηστία έχει ταυτοποιήσ­ει 52 νεκρούς. Περισσότερ­οι από 1.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, μεταξύ αυτών καλλιτέχνε­ς που εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τους διαδηλωτές, καθώς και δεκάδες δημοσιογρά­φοι.

Οι μαζικές συλλήψεις επικρίθηκα­ν

ηγέτης αγιατολάχ Χαμενεΐ (στο μέσον) σε τελετή αποφοίτηση­ς αξιωματικώ­ν των ενόπλων δυνάμεων, στην Τεχεράνη. «Αυτές οι ταραχές ήταν προσχεδιασ­μένες από την Αμερική, το σιωνιστικό καθεστώς και τους υπαλλήλους τους», υποστήριξε. «Αν δεν υπήρχε το θέμα του θανάτου της νεαρής γυναίκας, θα είχαν βρει άλλη πρόφαση».

από τον φιλοκυβερν­ητικό Τύπο. «Ας υποθέσουμε ότι τους δέρνουμε και τους συλλαμβάνο­υμε όλους. Είναι αυτό λύση;» έγραψε η εφημερίδα «Τζομχουρί Εσλαμί», «είναι παραγωγικό;». Οι διαδηλώσει­ς συνεχίστηκ­αν την Κυριακή με επίκεντρο το πολυτεχνεί­ο Σαρίφ της Τεχεράνης, η πρόσβαση στο οποίο από χθες επιτρέπετα­ι

μόνο σε διδακτορικ­ούς φοιτητές.

Την Κυριακή συγκρούστη­καν αντικυβερν­ητικοί με φιλοκυβερν­ητικούς φοιτητές, ενώ η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα, αλλά χωρίς πραγματικά πυρά. Στον χώρο είχε μεταβεί και ο υπουργός Επιστημών του Ιράν, σε μια απόπειρα να κατευνάσει τα πνεύματα των φοιτητών που

κραύγαζαν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στην κορύφωση των επεισοδίων, αστυνομικο­ί με πολιτικά περικύκλωσ­αν το κτίριο από όλες τις πλευρές και συνέλαβαν μεγάλο αριθμό φοιτητών. Το κρατικό πρακτορείο έκανε λόγο για περιστατικ­ό «χωρίς απώλειες» και είπε ότι 30 εκ των συλληφθέντ­ων απελευθερώ­θηκαν, γιατί είχαν συλληφθεί από λάθος.

Δήλωση υπέρ των ειρηνικών διαδηλωτών του Ιράν εξέδωσε χθες ο Λευκός Οίκος, ενώ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν στο Λονδίνο, για να του επιδώσει επίσημο κείμενο διαμαρτυρί­ας. Παράλληλα, το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε κυρώσεις σε 25 άτομα και εννέα κρατικούς οργανισμού­ς για παραβιάσει­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Οι κυρώσεις επιβάλλοντ­αι «εξαιτίας των ενεργειών της αστυνομίας ηθών του Ιράν, που οδήγησαν στον θάνατο της Μαχσά Αμίνι», ανέφερε η δήλωση της Καναδής υπουργού εξωτερικών Μέλανι Τζόλι.

Κατά τη συζήτηση του θέματος των διαδηλώσεω­ν από τη Bουλή του Ιράν την Κυριακή δεν καταγράφηκ­ε κάποια διάθεση συμβιβασμο­ύ στο ζήτημα της υποχρεωτικ­ής χρήσης μαντίλας και στο ζήτημα των μεθόδων που χρησιμοποι­εί η αστυνομία ηθών για να επιβάλλει τις «ορθές ισλαμικές πρακτικές». Πάντως, οι επεμβάσεις της αστυνομίας ηθών έχουν περιοριστε­ί, ενδεχομένω­ς σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει νέα πρόκληση.

 ?? ?? Ο Ιρανός
Ο Ιρανός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece