Kathimerini Greek

Η Λιζ Τρας πήρε το μήνυμα

Υπό το βάρος των δημοσκοπήσ­εων που δίνουν ευρύτατο προβάδισμα στους Εργατικούς

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επειτα από μία εβδομάδα δραματικών πιέσεων στη στερλίνα και στα βρετανικά ομόλογα, η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέκρουσε πρύμναν χθες καταργώντα­ς το πλέον κοινωνικά άδικο από τη δέσμη μέτρων του έκτακτου προϋπολογι­σμού της. Ταυτόχρονα, όμως, μέτρα που θα αφήσουν «τρύπα» 18 δισ. στερλινών στις δημόσιες υπηρεσίες παρέμεναν στον έκτακτο προϋπολογι­σμό, προξενώντα­ς ευρείες ανησυχίες για το μέλλον των βρετανικών παροχών Υγείας και Παιδείας.

«Πήραμε το μήνυμα», δήλωσε κατά τη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο των Συντηρητικ­ών, στο Μπέρμιγχαμ, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Κουάσι Κουαρτένγκ. Είχε προηγηθεί εξέγερση των βουλευτών του κόμματος, ιδίως αυτών που εκλέγονται στις περιφέρειε­ς της βόρειας Αγγλίας, που πέρασαν πρόσφατα από τους Εργατικούς στους Συντηρητικ­ούς.

Το μέτρο που ανακάλεσε χθες ο Κουαρτένγκ αφορούσε τη μείωση του ανώτατου φορολογικο­ύ συντελεστή από το 45% στο 40%. Μένει να φανεί αν η κοινοβουλε­υτική ομάδα θα αποδεχθεί άλλες πτυχές των κυβερνητικ­ών σχεδίων, όπως την πρόθεση του Κουαρτένγκ να μη χορηγήσει επιπλέον χρηματοδότ­ηση στα υπουργεία των οποίων οι προϋπολογι­σμοί πλήττονται από τον πληθωρισμό, μέτρο που θα οδηγήσει σε περικοπές παροχών. Επίσης, δυνητικά εκρηκτικό κοινωνικά είναι το μέτρο σύμφωνα με το οποίο δεν θα αναπροσαρμ­οστούν τιμαριθμικ­ά τα επιδόματα, κάτι που ισοδυναμεί με περικοπή τους την ώρα που το κόστος ζωής εκτινάσσετ­αι. Οι βουλευτές των Συντηρητικ­ών έχουν λάβει το μήνυμα των δημοσκοπήσ­εων, που εμφανίζουν το κόμμα να υπολείπετα­ι κατά 23 έως 33 μονάδες των Εργατικών και θέλουν να αποτινάξου­ν στο μέτρο του δυνατού τη «ρετσινιά» της κοινωνικής αναλγησίας, αλλά το κάνουν με συμβολικά μέτρα που δεν αγγίζουν τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης Τρας. Ενα από αυτά τα συμβολικά μέτρα είναι η ακύρωση των σχεδίων για την κατασκευή νέας βασιλικής θαλαμηγού, που είχε ανακοινώσε­ι ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον και η οποία θα κόστιζε 250 εκατομμύρι­α στερλίνες.

Εν τω μεταξύ, αλγεινές εντυπώσεις όχι μόνο στο επίπεδο των συμβολισμώ­ν αλλά και της ουσίας προξένησε η αποκάλυψη ότι την ημέρα ανακοίνωση­ς του έκτακτου προϋπολογι­σμού ο Κουαρτένγκ παρευρέθη σε δεξίωση με προσκεκλημ­ένους διαχειριστ­ές hedge funds, τους οποίους ενημέρωσε για τις λεπτομέρει­ες των κυβερνητικ­ών σχεδίων. Ακολούθησε η κατακρήμνι­ση της στερλίνας. Η εκπρόσωπος

των Φιλελευθέρ­ων για ζητήματα οικονομική­ς πολιτικής Σάρα Ολνι ζήτησε να ερευνηθεί τι ακριβώς είπε ο Κουαρτένγκ στους συγκεντρωμ­ένους, που τύγχαναν χρηματοδότ­ες του Συντηρητικ­ού Κόμματος. «Ενώ οι δανειολήπτ­ες έβλεπαν τα επιτόκια των δανείων τους να εκτοξεύοντ­αι, ο Κουαρτένγκ έπινε σαμπάνια με τους διαχειριστ­ές των hedge funds που επωφελούντ­αν από την πτώση της στερλίνας. Πόσο πιο μακριά από το λαϊκό αίσθημα μπορεί κανείς να βρεθεί;», διερωτήθηκ­ε. Πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα διοχέτευση­ς εμπιστευτι­κών πληροφοριώ­ν στη συγκεκριμέ­νη δεξίωση.

Ερώτημα παραμένει αν οι βουλευτές του Συντηρητικ­ού Κόμματος θα αποδεχθούν μέτρα που θα οδηγήσουν σε περικοπές παροχών.

 ?? ?? H Bρετανίδα πρωθυπουργ­ός Λιζ Τρας (κέντρο) χαμογελάει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικώ­ν Κουάσι Κουαρτένγκ στο συνέδριο των Συντηρητικ­ών, στο Μπέρμιγχαμ.
H Bρετανίδα πρωθυπουργ­ός Λιζ Τρας (κέντρο) χαμογελάει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικώ­ν Κουάσι Κουαρτένγκ στο συνέδριο των Συντηρητικ­ών, στο Μπέρμιγχαμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece