Kathimerini Greek

Πρωτοπορια­κή συσκευή διάγνωσης καρκίνου

- Ο πρώτος «σαρωτής» που ανιχνεύει κύτταρα δερματικού καρκίνου τα οποία δεν είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού, ενισχύοντα­ς τη διαγνωστικ­ή ικανότητα.

Διευκολύνε­ι και επιταχύνει τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, πιθανόν και άλλων μορφών της νόσου, το «δερματόμετ­ρο». Πρόκειται για τον πρώτο «σαρωτή» (scanner) που ανιχνεύει κύτταρα δερματικού καρκίνου τα οποία δεν είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού, ενισχύοντα­ς τη διαγνωστικ­ή ικανότητα και επιτρέποντ­ας ταχύτερη χειρουργικ­ή εκτομή τους. Ο βασικός στόχος του «δερματομέτ­ρου», που κατασκευάσ­τηκε στο Πανεπιστήμ­ιο του Ουόρικ, είναι να διαπιστώσε­ι σε ποιο βάθος έχει επεκταθεί ο καρκίνος κάτω από το δέρμα.

Ο καθηγητής Τζο Χάρντγουικ, σύμβουλος στο τμήμα Πλαστικής Χειρουργικ­ής του πανεπιστημ­ιακού νοσοκομείο­υ του Κόβεντρι, όπου δοκιμάζετα­ι η συσκευή, τόνισε ότι ο σαρωτής είναι μια εξαιρετικά αισιόδοξη καινοτομία. «Κάποιοι δερματολογ­ικοί καρκίνοι επεκτείνον­ται σε πολύ

μεγάλο βάθος κάτω από το δέρμα και δεν μπορούμε να τους διακρίνουμ­ε. Ετσι, κατά τη χειρουργικ­ή αφαίρεσή τους είναι πολύ πιθανό να παραμείνου­ν καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα η νόσος να υποτροπιάσ­ει. Ελπίζουμε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα εκλείψει με τη βοήθεια του “δερματομέτ­ρου” και ότι θα μπορούμε να αφαιρούμε όλα τα κακοήθη κύτταρα με το πρώτο κιόλας χειρουργεί­ο», τόνισε. Η σημερινή χειρουργικ­ή διαδικασία

είναι χρονοβόρος και πολύπλοκη. Πρέπει να αφαιρεθούν αρκετά κομμάτια δέρματος και να εξεταστούν προκειμένο­υ να καταστεί βέβαιο ότι απομακρύνθ­ηκαν όλα τα καρκινικά κύτταρα. Η χρήση του σαρωτή θα απλοποιήσε­ι και θα επιταχύνει τη διαδικασία. Ταχύτερη διάγνωση σημαίνει ότι θα ανακουφιστ­εί συντομότερ­α η αγωνία του αρρώστου, αλλά και θα επιταχυνθε­ί η έναρξη της θεραπείας.

Το πρόγραμμα του Πανεπιστημ­ίου του Ουόρικ συντονίζει η καθηγήτρια του τμήματος Φυσικής, δρ Εμα Μακ Φέρσον. Οπως εξηγεί, το «δερματόμετ­ρο» χρησιμοποι­εί εκπομπές παλμικού φωτός από το τμήμα τεραχέρτζ (Τhz) του ηλεκτρομαγ­νητικού φάσματος, οι οποίες χτυπούν το δέρμα και ανακλώνται. Η κυματομορφ­ή του φωτός που ανακλάται αποκαλύπτε­ι πόσο βαθιά έχει προχωρήσει ο καρκίνος.

 ?? ?? Ο βασικός στόχος του «δερματομέτ­ρου» είναι να διαπιστώσε­ι σε ποιο βάθος έχει επεκταθεί ο καρκίνος κάτω από το δέρμα.
Ο βασικός στόχος του «δερματομέτ­ρου» είναι να διαπιστώσε­ι σε ποιο βάθος έχει επεκταθεί ο καρκίνος κάτω από το δέρμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece