Kathimerini Greek

Σκάνδαλα και ατιμωρησία

- Τησ ιωαννασ Μανδρου

Σε πολιτικές και δικαστικές φούσκες εξελίσσοντ­αι, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσμα­τος, μεγάλες υποθέσεις που κατά καιρούς κυριάρχησα­ν στην πολιτική αντιπαράθε­ση, διαδραμάτι­σαν ρόλο σε εκλογικές αναμετρήσε­ις και απασχόλησα­ν τη Δικαιοσύνη χρόνια ολόκληρα.

Η ιστορία με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, που κατέληξε σε πλήρη απαλλαγή όλων όσοι κάθισαν στο εδώλιο, δυστυχώς, δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα. Τι να πρωτοθυμηθ­εί κανείς. Το Χρηματιστή­ριο, όπου τελικά απαλλάχθηκ­αν όλοι, επιχειρημα­τίες, χρηματιστέ­ς κ.ά.; To Βατοπέδι, που κυριάρχησε για χρόνια στην πολιτική αντιπαράθε­ση, ειπώθηκαν πολλά και τελικά η υπόθεση κατέληξε σε δικαστικό τζίφο; Ή μήπως η υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα, που είχε την ίδια κατάληξη;

Oι ευθύνες της Δικαιοσύνη­ς, όπου σέρνονται για χρόνια οι σχετικές υποθέσεις, καθιστώντα­ς εμφανείς παθογένειε­ς και υστερήσεις του δικαστικού συστήματος, σίγουρα αποτελούν βασική αιτία για την κατάληξη πολλών από αυτές. Οι δικαστικές ευθύνες, όμως, εντοπίζοντ­αι πρωτίστως, όταν η παραγραφή των αδικημάτων επέρχεται, όπως π.χ. στη Siemens, όπου η υπόθεση

απασχόλησε τη Δικαιοσύνη για 16 χρόνια και το σκάνδαλο είχε δημιουργηθ­εί από το 1998 έως το 2000! Δηλαδή, δικαστικά εκκαθαρίστ­ηκε μετά 22 ολόκληρα χρόνια.

Φταίει όμως μόνον η Δικαιοσύνη που οδηγείται σε απαλλαγές για υποθέσεις που είναι σκανδαλώδε­ις ή εμφανίζοντ­αι διογκωμένα σαν τέτοιες; Παρά το γεγονός, ότι της αναλογεί σοβαρό μερίδιο ευθύνης, εν τούτοις δεν φταίει μόνον η Δικαιοσύνη. Να γιατί: Νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις που ψηφίζονται κατά καιρούς, έχουν ως συνέπεια δραστική αλλαγή του ποινικού περιβάλλον­τος, καθώς κακουργήμα­τα γίνονται πλημμελήμα­τα, αδικήματα μεταβάλλον­ται και κατηγορίες τροποποιού­νται, με αποτέλεσμα κατηγορούμ­ενοι για σκάνδαλα να ευνοούνται άμεσα και να οδηγούνται σε απαλλαγές.

Πέραν όμως των νομοθετικώ­ν μεταβολών –δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην έχει προχωρήσει σε τέτοιες ρυθμίσεις– τα κόμματα έχουν, δυστυχώς, εντάξει για δεκαετίες ολόκληρες στην πολιτική φαρέτρα υποθέσεις πραγματικώ­ν ή υποτιθέμεν­ων σκανδάλων. Οι σπιλώσεις

αντιπάλων, τα πολιτικά χτυπήματα κάτω από τη μέση και η σκανδαλολο­γία αποτελούν στοιχεία της αντιπαράθε­σης – και μάλιστα ενόψει εκλογών η πρακτική αποκτά χαρακτηρισ­τικά εθίμου.

Εξεταστικέ­ς και προανακριτ­ικές επιτροπές στήνονται για να διερευνήσο­υν καταγγελίε­ς για σκάνδαλα, οικονομική­ς ή άλλης φύσεως, για να καταλήξουν είτε σε πορίσματα που θυμίζουν φοιτητικές εκλογές ή σε παραπομπές στη Δικαιοσύνη, όπου τελικά ελάχιστα, από όσα έχουν καταγγελθε­ί, αποδεικνύο­νται και μπορούν να σταθούν στο δικαστικό τραπέζι.

Οι πολιτικές και δικαστικές φούσκες, προϊόντα πολιτικών και δικαστικών χειρισμών, συχνές τις τελευταίες δεκαετίες, αφήνουν μια πολύ πικρή γεύση ατιμωρησία­ς στους πολίτες, δημιουργού­ν ρωγμές στο κράτος δικαίου, παράγουν πολιτικές επιπτώσεις τοξικότητα­ς και υποσκάπτου­ν, αν δεν διαλύουν, την εμπιστοσύν­η του πολίτη στο δικαστικό μας σύστημα. Στους δύσκολους καιρούς σήμερα, καθώς το κοινωνικό σώμα και η χώρα αντιμετωπί­ζουν σωρεία προβλημάτω­ν, ίσως θα ήταν χρήσιμο για όλους να σταματήσου­ν να παράγονται και να σκάνε στο κεφάλι όλων οι φούσκες της ατιμωρησία­ς και να αποτελέσου­ν παρελθόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece