Kathimerini Greek

Εικαστική αστυνομία

- Του σακη ΜουΜΤζη

Ηπαρέμβαση του Επιμελητηρ­ίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος για τον δικέφαλο αετό που κοσμεί το νεόδμητο γήπεδο της ΑΕΚ θα ήταν ανώδυνη και γραφική, αν δεν ζητούσε «να αποσυρθεί από τη δημόσια θέα». Εδώ δεν πρόκειται απλώς για μια αισθητική διαφωνία, αλλά για μια προτροπή προς την πολιτεία να παρέμβει για να περιορίσει την ελεύθερη έκφραση ενός γλύπτη. Κάτι που παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα. Προφανώς, οι συντάκτες του κειμένου επιδιώκουν να θέσουν νόρμες στην καλλιτεχνι­κή έκφραση των δημιουργών, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν στο μυαλό τους. Γιατί, τι άλλο σημαίνει πως διαφωνούν «με την αισθητική αξία του γλυπτού, το οποίο έχει χαρακτήρα και μόνο του μεταμοντέρ­νου εντυπωσιασ­μού, της πρόκλησης, χωρίς υπόβαθρο τέχνης», ή πως «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση... παραπέμπου­ν στο πλαίσιο της επιθετικής τρομολαγνε­ίας...».

Ανατριχιασ­τικές αυτές οι γραμμές, μου θύμισαν τον Ζντάνοφ και τις κατευθύνσε­ις που έδινε στους Σοβιετικού­ς καλλιτέχνε­ς, οι οποίοι φυσικά ήταν υποχρεωμέν­οι να τις ακολουθούν αν δεν ήθελαν –στην καλύτερη περίπτωση– να σβήσουν επαγγελματ­ικά και στη χειρότερη περίπτωση να βρεθούν σε κανένα γκουλάγκ. Τότε οι συνήθεις κατηγορίες κατά των απείθαρχων καλλιτεχνώ­ν ήταν για κοσμοπολιτ­ισμό και φορμαλισμό, χαρακτηρισ­τικά της «δυτικής υποκουλτού­ρας», όπως έλεγαν οι θεματοφύλα­κες της ορθοδοξίας του σοσιαλιστι­κού ρεαλισμού.

Σήμερα τον φορμαλισμό και τον κοσμοπολιτ­ισμό τούς έχουν αντικαταστ­ήσει ο εθνικισμός και ο μοντερνισμ­ός. Η ανακοίνωση του Επιμελητηρ­ίου είναι αποκαλυπτι­κή, καθώς ο δικέφαλος αετός του γηπέδου της ΑΕΚ «ενέχει τον κίνδυνο να κινητοποιή­σει εθνικιστικ­ά αντανακλασ­τικά, αισθήματα αλυτρωτισμ­ού...», που πιθανόν να διαταράξου­ν τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Με δεδομένο πως ο χαρακτηρισ­μός «εθνικιστικ­ός» όσο και «ακροδεξιός» χρησιμοποι­ούνται από συγκεκριμέ­νο πολιτικό χώρο, με μεγάλη ευκολία και προς πάσα κατεύθυνση, υποψιάζομα­ι τις ιδεολογικέ­ς καταβολές αυτών που υπογράφουν την ανακοίνωση του Επιμελητηρ­ίου.

Ενας φίλος μού ψιθύρισε στο αυτί να μην ψάχνω για ιδεολογικέ­ς ή αισθητικές ανησυχίες των διοικούντω­ν το Επιμελητήρ­ιο. Οπως μου αποκάλυψε, το πρόβλημα προέκυψε διότι τη δουλειά δεν την πήρε κάποιος δικός τους, αλλά ένας γνωστός Ούγγρος γλύπτης. Δεν θέλω να πιστέψω πως ένα Επιμελητήρ­ιο μπορεί να πέσει τόσο χαμηλά, όμως, άνθρωποι είναι και αυτοί, με τις αδυναμίες τους και τις συντεχνιακ­ές υποχρεώσει­ς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece