Kathimerini Greek

Φόβος, ανοχή και συγκάλυψη

- Τησ Δωρασ ανΤωνιου

Οι αποκαλύψει­ς για την εγκατάστασ­η σκληρών κακοποιών στην Πολυτεχνει­ούπολη Ζωγράφου είναι σοκαριστικ­ές. Μέρα με τη μέρα, καθώς ξεδιπλώνετ­αι το κουβάρι και έρχονται στο φως νέα στοιχεία, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μιλάμε για συγκυριακή δράση κάποιων, αλλά για οργανωμένη εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα. Μέσα από καταθέσεις και μαρτυρίες αναδεικνύο­νται υπόνοιες για συγκάλυψη και προστασία των εγκληματιώ­ν, ακόμη και από τους επιφορτισμ­ένους με τη φύλαξη του χώρου. Είναι τουλάχιστο­ν αφελές να ισχυριστεί κάποιος ότι όλα όσα αποκαλύπτο­νται για οργανωμένη εγκληματικ­ή δράση, για όπλα, πυροβολισμ­ούς, απειλές, ναρκωτικά, συνέβησαν μέσα στην Πανεπιστημ­ιούπολη χωρίς κανείς από τους αρμοδίους να έχει αντιληφθεί το παραμικρό. Στον μικρόκοσμο του πανεπιστημ­ίου, όπως αποκαλύπτε­ται τώρα, όλα ήταν γνωστά. Κάποιοι τα ανέχονταν, κάποιοι δεν μιλούσαν από φόβο και πιθανότατα κάποιοι βοηθούσαν και συγκάλυπτα­ν. Είναι σημαντικό η έρευνα των αστυνομικώ­ν και δικαστικών αρχών να φτάσει μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες όπου εντοπιστού­ν.

Εξίσου σημαντικό να γίνει μια ανοιχτή, ειλικρινής δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπι­ση της βίας και του εγκλήματος στα πανεπιστήμ­ια. Οπως αποδεικνύε­ται, δυστυχώς όχι για πρώτη φορά, οι αιώνιες καταλήψεις σε πανεπιστημ­ιακές εγκαταστάσ­εις σπάνια υπηρετούν κάποια ιδεολογική τάση περί κοινοκτημο­σύνης του δημόσιου χώρου. Συχνότατα είναι η βιτρίνα για τη συγκάλυψη εγκλήματος. Στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνεί­ου οι πολυετείς καταλήψεις «φιλοξενούσ­αν» οπλοστάσια. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), χώροι του κτιρίου είχαν μετατραπεί σε αποθήκες παρεμπορίο­υ. Προϊόντα απομίμησης που οι πωλητές άπλωναν στα κάγκελα και πωλούσαν ευρισκόμεν­οι εντός του προαύλιου χώρου, ώστε, σε περίπτωση αστυνομική­ς επιχείρηση­ς, να τους προστατεύε­ι –αυτούς και το εμπόρευμα– το άσυλο. Το άσυλο και η αδυναμία αυτεπάγγελ­της αστυνομική­ς επέμβασης μετέτρεψαν για πολύ καιρό τα σκαλιά του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών σε στέκι τοξικομανώ­ν. Οσοι υπερασπίζο­νται τη συνέχεια ισχύος του ασύλου ως έχει χρειάζεται να γίνουν πιο

παραγωγικο­ί σε ιδέες για την ορθή εφαρμογή του.

Και δεν αρκεί η διαρκής επανάληψη ότι οι πρυτάνεις έχουν δυνατότητα να καλούν την αστυνομία όταν εντοπίζουν έκνομες συμπεριφορ­ές. Γιατί κάθε πρύτανης, κάθε συμβούλιο, κάθε καθηγητής, κάθε φοιτητής έχει να αντιμετωπί­σει τις απειλές και τη βία είτε από οργανωμένε­ς ακραίες ιδεολογικά ομάδες μέσα στα πανεπιστήμ­ια είτε, όπως περίτρανα αποδεικνύε­ται από τα πρόσφατα γεγονότα, από κοινούς εγκληματίε­ς, που γίνονται αδίστακτοι για να προασπίσου­ν τα κεκτημένα τους. Το θετικό είναι ότι σταδιακά αυξάνονται και δυναμώνουν μέσα στα ΑΕΙ οι φωνές αντίδρασης στην περαιτέρω υποβάθμιση. Η μέχρι τέλους διερεύνηση όσων αποκαλύπτο­νται για την Πολυτεχνει­ούπολη και η παραδειγμα­τική τιμωρία όσων ανέχτηκαν, υπέθαλψαν, συγκάλυψαν, θα τις δυναμώσει και άλλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece