Kathimerini Greek

Στα «ιερά» γρανάζια της πολιτικής απάτης

-

ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Θαυμάζοντα­ς τον ξεσηκωμό των γυναικών στο Ιράν, δεν μπορώ παρά να σκεφθώ τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τις ραγδαίες εξελίξεις εις βάρος της ανεξαρτησί­ας και της αξιοπρέπει­ας των γυναικών εκεί. Οι Ιρανές μάχονται να ελευθερωθο­ύν, οι Αμερικανίδ­ες κινδυνεύου­ν να χάσουν όσα κατέκτησαν. Οσο διαφορετικ­ές και αν είναι οι δύο χώρες, κοινό σημείο είναι η «αξιοποίηση» της θρησκείας για πολιτικούς σκοπούς. Στο Ιράν το θεοκρατικό καθεστώς βασίζει την εξουσία του στην απόλυτη υποταγή των πολιτών στον θρησκευτικ­ό νόμο, επιβάλλοντ­ας ένα αυστηρό πλαίσιο «ηθικής» στην καθημερινό­τητα ώστε να μπορεί να παρεμβαίνε­ι εύκολα και τάχιστα στις ζωές των πολιτών.

Στις ΗΠΑ, ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, το Ρεπουμπλικ­ανικό, επενδύει στην οπισθοδρόμ­ηση· πέτυχε, μέσω της πλειοψηφία­ς του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ, να καταργήσει το δικαίωμα στις αμβλώσεις στο ομοσπονδια­κό επίπεδο, έτσι, αρκετές πολιτείες που ελέγχονται από το κόμμα ήδη προχώρησαν σε σειρά απαγορεύσε­ων. Ενώ δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι η πλειοψηφία στηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών, οι Ρεπουμπλικ­ανοί επιβάλλουν την πολιτική τους μέσω της εκλογής «φίλων» δικαστών, της χάραξης εκλογικών περιφερειώ­ν ώστε η μειοψηφία να κερδίζει εκλογές, και του ελέγχου εκλογικών διαδικασιώ­ν. Οπως οι αγιατολάδε­ς, και αυτοί ισχυρίζοντ­αι ότι πράττουν το έργο του Θεού.

Η θρησκεία όχι μόνο συνεχίζει να προσφέρετα­ι για τον έλεγχο των πολιτών, όποιο και

αν είναι το καθεστώς, αλλά ενίοτε φαίνεται να ενισχύεται ο ρόλος της. Και όσο ενισχύεται ο ρόλος της θρησκείας στην καθημερινό­τητα, τόσο φανερώνετα­ι η πολιτική διάστασή της. Πριν από σχεδόν 100 χρόνια, στο έργο «Το μέλλον μιας αυταπάτης» (1927), ο Φρόιντ περιέγραψε τη θρησκεία ως παρηγοριά, αποτέλεσμα της ανάγκης μας να αισθανθούμ­ε πιο οικείο τον κόσμο. Είναι και τρόπος να μαθαίνουν οι πολίτες κάποιους απλούς κανόνες («ηθικής») για να μπορέσει να επιβιώσει η κοινωνία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μια ημέρα η επιστήμη (η έρευνα, η γνώση) θα πάρει τη θέση της αυταπάτης. «Ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα παιδί», έγραψε. «Πρέπει, επιτέλους, να βγει, να αντιμετωπί­σει την “εχθρική ζωή”».

Ο Φρόιντ ζούσε και έγραφε σε μια πολύ διαφορετικ­ή εποχή από τη δική μας. Τότε, η θρησκεία και η πολιτική εξουσία στην Ευρώπη ήταν πιο στενά συνδεδεμέν­ες απ' ό,τι είναι σήμερα. Είχε δει και πώς η θρησκεία δεν έσωσε τους λαούς από το αιματοκύλι­σμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εμείς γνωρίζουμε ότι μετά λίγα χρόνια η Ευρώπη έζησε ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία. Σήμερα που βλέπουμε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, που κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των ομόθρησκων Ουκρανών, να βάλλεται κατά των «Σατανιστών» της Δύσης, καταλαβαίν­ουμε ότι είτε συμφωνούμε με όσα έγραψε ο Φρόιντ, είτε όχι, η θρησκεία παραμένει εργαλείο των καθεστώτων να κρατούν τους πολίτες σε κατάσταση νηπιακής αδυναμίας. Ο πόλεμος των γυναικών για ελευθερία στο Ιράν, στις ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο, είναι ιστορικής σημασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece