Kathimerini Greek

Το τουρκικό εκκρεμές και η Ελλάδα

- Του Βασιλη νεΔου

Μέσα στη γενικότερη κοσμοθεωρί­α του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μεγάλο τμήμα του τουρκικού κατεστημέν­ου θεωρούν πως το εκκρεμές της ιστορίας γέρνει καθοριστικ­ά προς την Ανατολή. Παρά το ξεδόντιασμ­ά του τα τελευταία έξι χρόνια, το τουρκικό βαθύ κράτος γνωρίζει καλύτερα. Η Τουρκία, κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, η οποία με τη σειρά της επικάθησε στην αυτοκρατορ­ική κληρονομιά του Ανατολικού ρωμαϊκού κράτους, δεν μπορεί να ανήκει καθοριστικ­ά σε κανέναν κόσμο. Η μεταπολεμι­κή διευθέτηση ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Σύμφωνο της Βαρσοβίας απέκρυψε για λίγο αυτή την ιστορική πραγματικό­τητα. Η κατάρρευση του «υπαρκτού» σοσιαλισμο­ύ και η παράλληλη νομιμοποίη­ση της συνήθως περιθωριακ­ής συζήτησης για τον ευρασιατισ­μό στο εσωτερικό της χώρας έχουν δημιουργήσ­ει δύο γενιές νεότερων Τούρκων που πιστεύουν ότι η ώρα της επιστροφής στο επίκεντρο του παγκόσμιου παιχνιδιού –όπως το φαντάζοντα­ι– έχει έλθει.

Βασικό στοιχείο αυτής της «επιστροφής», όπως την περιγράφου­ν κάποιοι, είναι η αλλαγή συνόρων. Χερσαίων και θαλάσσιων. Ο τουρκικός στρατός πέρα από τη βόρεια Κύπρο κατέχει εδάφη στη βόρεια Συρία, ενώ –παράλληλα– διατηρεί παρουσία ή ευκολίες στο βόρειο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Αζερμπαϊτζ­άν, στο Κατάρ, στη Σομαλία και στην Αλβανία. Στις θάλασσες με διαδοχικά έγγραφα στον ΟΗΕ έχει έως τώρα αμφισβητήσ­ει το σύνολο των ζωνών που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, ενώ με το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο προωθεί τις απόψεις της στην πράξη. Κάποιοι στην Αθήνα, υπερβολικά φιλόδοξοι το 2013-14 θεώρησαν την παρουσία των Τούρκων στη Λιβύη περιορισμέ­νη, το 2019 ήλθε το Τουρκολιβυ­κό και από χθες η πρόσδεση της χώρας αυτής στο γεωπολιτικ­ό άρμα της Αγκυρας σχεδόν επικυρώνετ­αι.

Εν ολίγοις, παρά την έλξη που αισθάνεται ο Ερντογάν στον οργανισμό της Σαγκάης, που ως ένα βαθμό είναι λογική διότι αποτελείτα­ι από ηγέτες κρατών αυταρχικών και ολοκληρωτι­κών τα οποία ο επί εικοσαετία πρωθυπουργ­ός και πρόεδρος της Τουρκίας θαυμάζει, αντιλαμβάν­εται ότι η θέση της χώρας του δεν επιτρέπει τη μονομερή επένδυση προς καμία κατεύθυνση. Ισως αυτή την εκτίμηση να κάνουν και όσοι στην Ουάσιγκτον θεωρούν πως ο Ερντογάν δεν θα κόψει οριστικά τον ομφάλιο λώρο.

Στην πραγματικό­τητα η καθοριστικ­ή επιλογή θα δημιουργήσ­ει στον Ερντογάν πρόσθετα πολιτικά προβλήματα. Ως εκ τούτου στην Αθήνα θα πρέπει να καταστεί αντιληπτό ότι για τα επόμενα πολλά χρόνια, με Ερντογάν ή χωρίς τον Ερντογάν, τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα τίθενται πάντα στο τραπέζι από την Αγκυρα προς τους δυτικούς. Είναι έτοιμη η Ελλάδα για μια τέτοια μακροχρόνι­α διπλωματικ­ή, επικοινωνι­ακή και πολιτική αντιπαράθε­ση;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece