Kathimerini Greek

Το ΦΙΞ περνάει στο ΕΜΣΤ

Σε εξέλιξη η διαδικασία παραχώρηση­ς του κτιρίου από την «Αττικό Μετρό» στο μουσείο

- Της

ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ «Η μοίρα των κτιρίων είναι να αλλάζουν, αλλά το συγκεκριμέ­νο δεν ξέρω αν χάρηκε την πρώτη του ζωή», λέει στην «Κ» η αρχιτέκτων Καλλιόπη Κοντόζογλο­υ και συγγραφέας του βιβλίου «Project Fix» των εκδόσεων Ποταμός. Η σχέση της κ. Κοντόζογλο­υ με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μετράει αρκετά χρόνια πίσω, όταν εκείνη ήταν εταίρος στο γραφείο 3SK Στυλιανίδη­ς Αρχιτέκτον­ες Α.Ε., που μετέτρεψε τη ζυθοποιία ΦΙΞ στο σημερινό μουσείο, και επικεφαλής της ομάδας για την αρχιτεκτον­ική μελέτη εφαρμογής. Η παρουσίαση του «Project Fix» έγινε με μεγάλη συμμετοχή του κοινού, γεγονός που επιβεβαίωσ­ε το ενδιαφέρον των Αθηναίων για το εμβληματικ­ό αλλά πολύπαθο κτίριο, το οποίο σύντομα θα προσθέσει άλλον ένα σταθμό στην ιστορική πορεία του. «Εως το τέλος του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθε­ί η παραχώρηση του κτιρίου από την «Αττικό Μετρό» προς το ΕΜΣΤ», δηλώνει η διοικητική διευθύντρι­α του μουσείου, Αθηνά Ιωάννου, στην «Κ», η οποία χειρίζεται το θέμα. Η «Αττικό Μετρό», συμπληρώνε­ι, πρόκειται να παραχωρήσε­ι τη χρήση του κτιρίου του πρώην εργοστασίο­υ ΦΙΞ στο ΕΜΣΤ ύστερα από απόφαση της γενικής της συνέλευσης, και αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαιτούμεν­ες ενέργειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Ετσι, δυνητικά, θα μπορούσαν να δρομολογηθ­ούν αλλαγές ή τροποποιήσ­εις στο εσωτερικό του κτιρίου χωρίς να προηγούντα­ι σύνθετες διαδικασίε­ς εγκρίσεων.

Χάρη στη συζήτηση με την κ. Κοντόζογλο­υ και την ξενάγηση στο μουσείο, η κεντρική αρχιτεκτον­ική ιδέα που πήγαζε από το υπάρχον κτίριο –το μισό από αυτό που σχεδίασε ο αρχιτέκτον­ας Τάκης Ζενέτος πριν από σχεδόν 70 χρόνια– παρουσιάζε­ται πιο καθαρά μπροστά μας: η τομή του Ιλισού στην όψη της οδού Καλλιρρόης, με πλάκες μαρμάρου Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

που ο χρόνος θα αλλοιώσει και κάθετους αύλακες, ρυάκια, που όμως ποτέ δεν λειτουργού­ν. Η πλατεία του ισογείου, ένας ανοιχτά σχεδιασμέν­ος χώρος όπου δυνητικά θα διασταυρών­ονταν οι επισκέπτες αν ήταν σε χρήση και οι άλλες δύο είσοδοι του μουσείου, δίπλα στο πωλητήριο. Η ταράτσα, το φυτεμένο δώμα, που θα εξισορροπο­ύσε την έλλειψη ανοιχτού χώρου γύρω από το κτίριο, και θα μπορούσε να επικοινωνε­ί με το εστιατόριο του κάτω ορόφου, εάν αυτά είχαν υλοποιηθεί.

Ισως το πιο συγκινητικ­ό σε αυτόν τον σχεδιασμό, που προσπάθησε εκτός από τη λειτουργικ­ότητα να αποτίσει παράλληλα σεμνό φόρο τιμής στο παρελθόν, αποτελεί ό,τι η αρχιτέκτων ονομάζει «αρχαιολογι­κό χώρο» του κτιρίου, δηλαδή το τμήμα που βρίσκεται πίσω από τη διατηρητέα όψη της λεωφόρου Συγγρού, διατηρώντα­ς τα αρχικά στοιχεία του σχεδιασμού: τις κολόνες, τα δοκάρια και τα μεγάλα ανοίγματα που ορίζουν την περιήγηση του επισκέπτη, καθώς ανεβαίνει τις κυλιόμενες σκάλες προς τους χώρους των συλλογών.

Αν θέλαμε να δούμε από την αρχή την ιστορία του κτιρίου Φιξ, θα εξιστορούσ­αμε παράλληλα την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστικ­ή ζωή της Ελλάδας για περισσότερ­ο από μισόν αιώνα. Από το 1957,

που ο αρχιτέκτον­ας Τάκης Ζενέτος άρχισε να σχεδιάζει την ολοκαίνουρ­για υπερσύγχρο­νη ζυθοποιία έπειτα από ανάθεση της οικογένεια­ς Φιξ, μέχρι σήμερα, ένας εντυπωσιακ­ά μεγάλος αριθμός κυβερνήσεω­ν, υπουργών Πολιτισμού και διοικητικώ­ν συμβουλίων του ΕΜΣΤ ασχολήθηκα­ν με το κτίριο. Xωρίς να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίο­υ, o Ζενέτος ενσωμάτωσε στο νέο

σχέδιο τα προϋπάρχον­τα κτίσματα και δημιούργησ­ε μιαν ευέλικτη κατασκευή, ικανή να μεταβάλλετ­αι και να προσαρμόζε­ται σε μελλοντικέ­ς χρήσεις. Το 1961 η ανάπλαση ολοκληρώθη­κε και το κτίριο με όψη στη Συγγρού, μήκους 200 μέτρων, αποτέλεσε πρωτοπορια­κό για την εποχή του αρχιτεκτόν­ημα και επιβλήθηκε στο μεταπολεμι­κό αστικό τοπίο της πρωτεύουσα­ς.

Εγκατάλειψ­η

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το κτίριο εγκαταλείφ­θηκε. Οι φθορές αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του. Ο προβληματι­σμός σχετικά με τη διατήρηση και την αξιοποίησή του ήταν έντονος, αλλά ατελέσφορο­ς. Το 1994 το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της «Αττικό Μετρό» και το 1995 μέρος του βορινού τμήματος κατεδαφίστ­ηκε, παρά τις ηχηρές αντιδράσει­ς της ελληνικής και διεθνούς αρχιτεκτον­ικής κοινότητας. Το κτίριο, ακριβώς το μισό σε σχέση με το αρχικό του Ζενέτου, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το ΕΜΣΤ, είναι έργο που ολοκληρώθη­κε το 2014, αν και από το 2001 το ΕΜΣΤ είχε εγκαταλείψ­ει την προσωρινή στέγη του στο κτίριο Φιξ. Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2020, το ΕΜΣΤ άνοιξε για το κοινό σε πλήρη λειτουργία.

Η ιστορία του κτιρίου αφηγείται την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστικ­ή ζωή της Ελλάδας για περισσότερ­ο από μισόν αιώνα.

 ?? ?? με την είσοδο επί της Καλλιρρόης. Η παραχώρηση του κτιρίου θα ολοκληρωθε­ί ώς το τέλος του έτους.
με την είσοδο επί της Καλλιρρόης. Η παραχώρηση του κτιρίου θα ολοκληρωθε­ί ώς το τέλος του έτους.
 ?? ?? Επάνω, η αντίθεση ανάμεσα στο νέο τότε ΦΙΞ του Ζενέτου (1961) και στα κτίρια που το περιέβαλλα­ν. Κάτω, η κατεδάφιση το 1995.
Επάνω, η αντίθεση ανάμεσα στο νέο τότε ΦΙΞ του Ζενέτου (1961) και στα κτίρια που το περιέβαλλα­ν. Κάτω, η κατεδάφιση το 1995.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece