Kathimerini Greek

Τι έκανες στον πόλεμο, Βλαδίμηρε;

- Του ΗΛια ΜαΓΚΛινΗ

Τα παράδοξα µε τον πόλεµο του Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζοντ­αι. Αν δεν επρόκειτο, δε, για πόλεµο, µε νεκρούς και τραυµατίες, θα µπορούσαµε και να γελάσουµε λίγο. Την περασµένη εβδοµάδα, σε πανηγυρική εκδήλωση, ο Βλαντιµίρ Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση σχεδόν του ενός πέµπτου της Ουκρανίας. Σε αυτές τις περιοχές –στα ανατολικά– περιλαµβάν­εται και το πολυσυζητη­µένο Ντονέτσκ. Εκεί, µε τη σειρά της, βρίσκεται και η πόλη Λιµάν – την οποία όµως ανακατέλαβ­αν µία ηµέρα αργότερα τα ουκρανικά στρατεύµατ­α! Η µία αποτυχία διαδέχεται την άλλη στο πεδίο της µάχης. Οπότε, ο ηγέτης της Ρωσίας και τα στελέχη του ρίχνουν στη συζήτηση ξανά και ξανά το ενδεχόµενο της χρήσης πυρηνικών όπλων. Μιλάµε όχι για στρατηγικά πυρηνικά, αλλά για τακτικά: µικρότερου βεληνεκούς, µε στόχο συσσωρευµέ­να εχθρικά στρατεύµατ­α. Με ένα τέτοιο όπλο θα µπορούσαν οι Ρώσοι να εξολοθρεύσ­ουν µια ολόκληρη ουκρανική στρατιά. Το ίδιο, όµως, θα µπορούσε να συµβεί στη συνέχεια, µε την παροχή τακτικών πυρηνικών όπλων από τη ∆ύση, µε στόχους όχι µέσα στη Ρωσία, αλλά σε περιοχές της Ουκρανίας που συνορεύουν µε τη Ρωσία, όπου και βρίσκονται συγκεντρωµ­ένες µεγάλες µάζες ρωσικών δυνάµεων. Οι στρατιωτικ­οί αναλυτές θεωρούν πως ούτε µε αυτόν τον τρόπο θα κερδίσει τον πόλεµο στο στρατιωτικ­ό πεδίο η Ρωσία.

Ο πόλεμος µοιάζει κάτι απλό, σαρωτικό, αλλά δεν είναι και τόσο. ∆εν αρκεί «να σκοτώσουµε περισσότερ­ους εχθρούς» για να νικήσουµε. Υπάρχει πάντοτε ένας αντικειµεν­ικός σκοπός, που εφόσον δεν επιτευχθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστηµα, το όποιο πλεονέκτηµ­α ως προς το ακµαίο ηθικό πάει προς την άλλη πλευρά. Το «έργο» το έχουµε δει πολλές φορές. Ο ίδιος ο Πούτιν θα έπρεπε να το έχει υπόψη του: δεν πρόλαβαν οι γερµανικές στρατιές να καταλάβουν τη Μόσχα το 1941 µέσα στην προβλεπόµε­νη περίοδο, το πλεονέκτηµ­α πήγε µε τους αµυνόµενου­ς Ρώσους. Σε ό,τι αφορά τα καθ’ ηµάς, ο Μουσολίνι υπολόγιζε να κάνει κάτι σαν περίπατο το 1940 µε την Ελλάδα και οι επίλεκτοι στρατιώτες του κόλλησαν στα χιονοσκέπα­στα βουνά στη βορειοδυτι­κή Ελλάδα. Τον περασµένο Φεβρουάριο κάποιοι έπεισαν τον Πούτιν ότι το Κίεβο θα έπεφτε µέσα σε δυο-τρεις µέρες. Από τη στιγµή που το τριήµερο έγινε εβδοµάδα, µετά µήνας και µετά εγκαταλείφ­θηκε το Κίεβο, οι Ουκρανοί είχαν ήδη νικήσει. Μέσα σε περίπου οκτώ µήνες, το µόνο που απέµεινε από τον άλλοτε επιβλητικό, ευφυή στη στρατηγική Πούτιν είναι ένας γραφικός της Ανατολής που στήνει «πέτσινα» δηµοψηφίσµ­ατα και πλαστικά πανηγύρια. Εχει τα πυρηνικά, ναι. Αλλά έχει ήδη ηττηθεί. Και θέλει να παρασύρει όλον τον κόσµο µαζί του στον χαµό.

• Ο Τάκης Θεοδωρόπου­λος απουσιάζει σε άδεια. ένα σύστηµα υποκλοπής της ψήφου – τον γόνο µιας δυναστείας τον επέβαλαν και τον προστατεύο­υν τα «συµφέροντα», µέσω των media και των δηµοσκόπων.

Σε αυτά τα προνόµια προστίθετα­ι τώρα και η τύχη, αφού ο αντίπαλος κυβερνά σε καιρούς δηµοσιονοµ­ικής χαλαρότητα­ς (λες και δεν έχει να αντιµετωπί­σει αλλεπάλληλ­ες κρίσεις).

Στα μάτια του Τσίπρα, ο Μητσοτάκης δεν έχει σε τίποτε υπεροχή – ακόµη και τα τυπικά του προσόντα χλευάζοντα­ι ως σηµάδια ελιτισµού. ∆εν του αναγνωρίζε­ται γνήσια νοµιµοποίη­ση – δεν προηγείται επειδή πείθει, προηγείται επειδή εξαγοράζει αποδοχή, όχι µόνο µέσω των Μέσων Ενηµέρωσης, αλλά και κυριολεκτι­κά, µε τα χρήµατα που µοιράζει.

Η αντίστροφη όψη αυτής της πεποίθησης είναι ότι ο Τσίπρας δεν φταίει σε τίποτε που υπολείπετα­ι του αντιπάλου. ∆εν έχει πολιτικά ελλείµµατα να καλύψει.

επειδή το χορτάρι είναι βρεγµένο, ο επόπτης είναι «πιασµένος» και τα πέναλτι που τρώει «πέτσινα».

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece