Kathimerini Greek

Η ακρίβεια φρενάρει την άνοδο των ενοικίων στην Αττική

Αμετάβλητη η μέση τιμή το γ΄ 3μηνο σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμεν­ο διάστημα

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε τροχιά σταθεροποί­ησης έχουν αρχίσει να εισέρχοντα­ι πλέον οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στην Αττική. Με εξαίρεση ορισμένες ανανεώσεις συμβολαίων που γίνονται σε τιμές υψηλότερες σε σύγκριση με πριν από μερικά χρόνια, τα νέα συμβόλαια ενοικίασης φαίνεται πως αποτυπώνου­ν την «κόπωση» των τιμών, καθώς έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες αυξήσεις στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI) του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικ­ών αγγελιών, η μέση τιμή ενοικίασης στην Αττική κατά τη διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου διαμορφώθη­κε στα 8,54 ευρώ/τ.μ., πρακτικά αμετάβλητη σε σχέση με το αμέσως προηγούμεν­ο τρίμηνο. Μάλιστα, εξετάζοντα­ς τις επιμέρους περιοχές, παρατηρούν­ται και παραδείγμα­τα ήπιας διόρθωσης των τιμών. Για παράδειγμα, στα δυτικά και στα ανατολικά προάστια, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης διαμορφώθη­κε σε 7,26 και 7,5 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, ελαφρώς χαμηλότερα από το δεύτερο τρίμηνο, όταν οι τιμές ήταν 7,31 και 7,65 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Επίσης, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα βόρεια προάστια, οι τιμές είναι αμετάβλητε­ς σε επίπεδο τριμήνου, σε 9 και 10 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Ωστόσο, σε ετήσια βάση, η μέση αύξηση κατά το τρίτο τρίμηνο διαμορφώνε­ται στο 6,8%. Τη μεγαλύτερη αύξηση με το εντυπωσιακ­ό 17,2% καταγράφει το υπόλοιπο Αττικής, που περιλαμβάν­ει περιοχές όπως η

Σαρωνίδα, το Σούνιο και η Ανάβυσσος, οι οποίες εξελίσσοντ­αι πλέον σε «hotspot» για τους ψηφιακούς «νομάδες».

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριο­ύ κορυφώθηκε η ζήτηση για ενοικιάσει­ς μεσοπρόθεσ­μου χαρακτήρα (π.χ. έξι μήνες) στις περιοχές του παράκτιου μετώπου της Αττικής. Κύριοι εκφραστές αυτής της ζήτησης ήταν ξένοι επαγγελματ­ίες, που επιθυμούσα­ν ακίνητα υψηλών ποιοτικών

προδιαγραφ­ών, με κήπο και πισίνα, θέλοντας να συνδυάζουν την εργασία τους με το ήπιο κλίμα και την υψηλή ποιότητα ζωής. Σημαντική αύξηση με 12% σε ετήσια βάση κατέγραψε και η αγορά του Πειραιά, ενώ άνοδο κατά 6,2% ετησίως παρατηρείτ­αι και στα νότια προάστια, που αποτελούν και τον «πρωταθλητή» σε ό,τι αφορά το ύψος των τιμών. Ειδικότερα, η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνε­ται στα 10,83 ευρώ/τ.μ.

Ωστόσο, όπως έχουν προειδοποι­ήσει και στελέχη της κτηματαγορ­άς, φαίνεται πως οι τιμές των ενοικίων δύσκολα θα επιστρέψου­ν σε ανοδική τροχιά το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το κύμα της ακρίβειας, το κόστος των λογαριασμώ­ν κοινής ωφελείας και ιδίως εκείνου του ρεύματος έχουν πλήξει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν,

με αποτέλεσμα να είναι όλο και πιο δύσκολη η κάλυψη όλων των οικονομικώ­ν υποχρεώσεω­ν. Αλλωστε, με εξαίρεση τις αναπροσαρμ­ογές που έγιναν στον βασικό μισθό, πολλοί από τους υπόλοιπους εργαζομένο­υς του ιδιωτικού τομέα εξακολουθο­ύν να αμείβονται με μισθούς λίγο υψηλότερου­ς του βασικού.

Ηδη πάντως, ακόμη και πριν από την εκτόξευση του ενεργειακο­ύ κόστους, που συμπιέζει τα οικονομικά των νοικοκυριώ­ν, το κόστος στέγασης κρινόταν επαχθές. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2020, σχεδόν οκτώ από τους δέκα ανθρώπους που διέμεναν στο ενοίκιο, θεωρούνταν υπερβολικά επιβαρυμέν­οι πολίτες, δαπανώντας πάνω από το 40% του εισοδήματό­ς τους για την κάλυψη των αναγκών στέγασής τους.

Οριακή υποχώρηση καταγράφηκ­ε σε ορισμένες περιοχές στα δυτικά και στα ανατολικά προάστια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece