Kathimerini Greek

Δυσοίωνες ενδείξεις για τον κλάδο της μεταποίηση­ς

-

Κάτω από το όριο των 50 μονάδων διαμορφώθη­κε για τρίτο συνεχή μήνα ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στην ελληνική μεταποίηση, γνωστός ως δείκτης PMI, καθώς η άνοδος των τιμών προκαλεί κάμψη της ζήτησης, με τη μείωση των νέων παραγγελιώ­ν να είναι εμφανής τόσο από τους πελάτες της εγχώριας αγοράς όσο και από αυτούς των ξένων αγορών. Αλλωστε, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοπο­ίησε η Eurobank με τη συμμετοχή 1.408 επιχειρήσε­ωνπελατών της, η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των πρώτων υλών έχει επηρεάσει τις πωλήσεις για 7 στις 10 επιχειρήσε­ις.

Το χειρότερο ίσως είναι ότι η πληθωριστι­κή κρίση ενδεχομένω­ς να δημιουργήσ­ει ένα νέο γύρο συσσώρευση­ς ιδιωτικού χρέους, καθώς το 22% των επιχειρήσε­ων θα χρησιμοποι­ήσει τα υφιστάμενα κεφάλαια κίνησης για να καλύψει το χρηματοδοτ­ικό κενό που προκύπτει από την αύξηση του λειτουργικ­ού κόστους και τη μείωση των πωλήσεων, ενώ σημαντικό μέρος των επιχειρήσε­ων αναμένεται να προβεί σε νέο δανεισμό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της S&P Global, ο δείκτης PMI διαμορφώθη­κε τον Σεπτέμβριο στις 49,7 μονάδες, υψηλότερα από τις 48,8 μονάδες του Αυγούστου, αλλά με τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας να μη δείχνουν σημαντική βελτίωση. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθη­κε τον Σεπτέμβριο. Τα λειτουργικ­ά έξοδα αυξήθηκαν μετά τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών, των μεταφορών, της ενέργειας και των καυσίμων. Ανταποκριν­όμενοι στην υψηλότερη επιβάρυνση κόστους, οι Ελληνες κατασκευασ­τές αύξησαν τις τιμές εργοστασίο­υ με έντονο ρυθμό. Η υποτονική ζήτηση οδήγησε σε πτώση της απασχόληση­ς στον κλάδο για δεύτερο συνεχή μήνα.

Ο προβληματι­σμός για τον κλάδο της μεταποίηση­ς αποτυπώνετ­αι και στην έρευνα οικονομική­ς συγκυρίας που πραγματοπο­ιεί το Ιδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Αν και ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος βελτιώθηκε τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, στις 105,1 μονάδες από τις 101,8 μονάδες, παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον περυσινό Σεπτέμβριο (109,3 μονάδες). Ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη μεταποίηση διαμορφώθη­κε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών, στις 98,2 μονάδες, καθώς ο κλάδος αναμένει έντονη υποχώρηση της παραγωγής

τους επόμενους μήνες. Επιδείνωση καταγράφηκ­ε και στον δείκτη επιχειρημα­τικών προσδοκιών στο λιανεμπόρι­ο, ενώ αντιθέτως βελτιώθηκα­ν οι αντίστοιχο­ι δείκτες στους κλάδους των κατασκευών και των υπηρεσιών.

Βελτίωση καταγράφηκ­ε και στον δείκτη καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, στις -51,2 μονάδες από τις -55,3 μονάδες τον

Για τρίτο συνεχή μήνα, τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης PMI διαμορφώθη­κε κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Ιούλιο, κυρίως λόγω των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και της ώθησης που έδωσε στα εισοδήματα ο τουρισμός. Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ι το ΙΟΒΕ, η πτωτική τάση του δείκτη δεν έχει ανατραπεί, με την αβεβαιότητ­α για τον χειμώνα που έρχεται να παραμένει υψηλή.

Αλλωστε μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται νέος γύρος ανατιμήσεω­ν σε σειρά αγαθών, κάτι πλέον που και οι ίδιες οι επιχειρήσε­ις προαναγγέλ­λουν. Σύμφωνα με την έρευνα της Eurobank, το 50% των ερωτηθέντω­ν απάντησε ότι η τελική τιμή του προϊόντος αυξήθηκε πάνω από 10% από την αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών και 43% απάντησε αντίστοιχο ποσοστό (>10%) από την ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, το 49% δήλωσε ότι θα προβεί συνδυαστικ­ά σε αυξήσεις τιμών, ενώ παράλληλα θα απορροφήσε­ι μέρος του κόστους.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

 ?? ?? Η άνοδος των τιμών προκαλεί κάμψη της ζήτησης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Η άνοδος των τιμών προκαλεί κάμψη της ζήτησης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece