Kathimerini Greek

Ανοδικά οι τιμές πώλησης κατοικιών

-

Η επιστροφή των ξένων επενδυτών στην αγορά κατοικίας της Αττικής, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των τιμών, τάση που παρατηρήθη­κε και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Παρότι δηλαδή θα περίμενε κανείς μια ελαφρά επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανόδου των τιμών, λόγω της μείωσης της αγοραστική­ς δύναμης των νοικοκυριώ­ν και της ανόδου των επιτοκίων, εντούτοις οι αξίες καταγράφου­ν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση χάρη στην ανάκαμψη

της ζήτησης από το εξωτερικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του δείκτη SPI του Spitogatos. gr, η μέση ετήσια αύξηση κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο διαμορφώθη­κε σε 8,5%, έναντι αύξησης κατά 7,6% το δεύτερο τρίμηνο και 7,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό επιβεβαιών­εται και με βάση τις περιοχές που καταγράφου­ν τις μεγαλύτερε­ς αυξήσεις. Συγκεκριμέ­να, στα νότια προάστια η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνε­ται πλέον σε 3.167 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 12,7% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή αγγίζει πλέον τα 1.750 ευρώ/τ.μ., καταγράφον­τας ετήσια άνοδο της

τάξεως του 8,6%. Το «δέλεαρ» της βραχυχρόνι­ας μίσθωσης είναι πλέον εμφανές και προσελκύει εκ νέου τους επενδυτές ακινήτων.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει πλέον και η αγορά κατοικίας του Πειραιά, όπου η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 13,4% σε 1.744 ευρώ/τ.μ. Η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου και η έλευση του μετρό μέσω της επέκτασης της Γραμμής 3 φαίνεται πως έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση κατοικίας, ωθώντας και τις τιμές προς τα πάνω.

Ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece