Kathimerini Greek

Eurogroup: «Οχι» σε οριζόντια μέτρα στήριξης το 2023

-

Την αντίθεσή τους με την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. «Η ευρεία υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομ­ικών πολιτικών το 2023 δεν δικαιολογε­ίται», τονίζουν συγκεκριμέ­να οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης και σημειώνουν ότι τα μέτρα των κρατών-μελών πρέπει να στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων.

Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης υπογραμμίζ­ουν ακόμη ότι απαιτείται ο συντονισμό­ς των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να μην υπάρξουν στρεβλώσει­ς στον ανταγωνισμ­ό.

«Οι δημοσιονομ­ικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητ­ας του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακ­ού δυναμικού

με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνο­ντας έτσι και το έργο της νομισματικ­ής πολιτικής να διασφαλίσε­ι την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμο­ύ στον μεσοπρόθεσ­μο στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή κοντά στο 2%», επισημαίνε­ται στην κοινή δήλωση των υπουργών.

Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν σημειώνουν ακόμη πως τα μέτρα για την αντιμετώπι­ση του εξωτερικού σοκ που προκαλείτα­ι στην οικονομία «θα επιβαρύνου­ν όλο και περισσότερ­ο τους εθνικούς μας προϋπολογι­σμούς

και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, να επιβραδύνο­υν την απαραίτητη προσαρμογή της ζήτησης για κατανάλωση ενέργειας».

Εν τω μεταξύ, πρόταση για περισσότερ­η ευελιξία με δημοσιονομ­ικούς στόχους α λα καρτ αναμένεται να καταθέσει στα τέλη Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμι­ση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης. Η Επιτροπή σχεδιάζει να εκπονήσει πολυετή προγράμματ­α στα μέτρα των εθνικών κυβερνήσεω­ν για τη χαλιναγώγη­ση του χρέους και την ταυτόχρονη ενθάρρυνση των δημοσίων επενδύσεων σε τομείς προτεραιότ­ητας όπως η πράσινη ενέργεια ή η άμυνα. Η ιδέα πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν περισσότερ­ο έλεγχο στον σχεδιασμό των εθνικών προγραμμάτ­ων τους.

Οι δημοσιονομ­ικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητ­ας του χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece