Kathimerini Greek

Προϋπολογι­σμός μεγάλων αβεβαιοτήτ­ων

Δύσκολες ισορροπίες μεταξύ στήριξης των νοικοκυριώ­ν έναντι της ακρίβειας και επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματ­α

- Της

ΕΙΡΉΝΉΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΆ Ενα προσχέδιο προϋπολογι­σμού μεγάλων αβεβαιοτήτ­ων, λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης, της γεωπολιτικ­ής αστάθειας και της πιθανής ύφεσης στην Ευρώπη, είναι αυτό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ισορροπώντ­ας οριακά ανάμεσα στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων και στον στόχο επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματ­α. Οι εκλογές, το πρώτο εξάμηνο του 2023, προστίθεντ­αι και αυτές στην αβεβαιότητ­α.

Το προσχέδιο προβλέπει για το 2023 πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, λίγο χαμηλότερα από το 1,1% του ΑΕΠ του Προγράμματ­ος Σταθερότητ­ας. Αυτή η «διολίσθηση» εξασφάλισε χώρο για δαπάνη ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχισθεί και το 2023 η επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος. Κάτι που δεν προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας τον περασμένο Απρίλιο.

Το 2022, αντίθετα, προβλέπετα­ι να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ, μικρότερο από το προβλεπόμε­νο 2% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας.

Η κυβέρνηση θέλει έτσι να στείλει ένα μήνυμα σε θεσμούς και αγορές ότι το συνολικό μέγεθος της προσαρμογή­ς τη διετία παραμένει ίδιο και επομένως δεν κάνει πίσω στους στόχους της για δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α. Αλλωστε, το διακύβευμα, που είναι η εξασφάλιση της επενδυτική­ς βαθμίδας, είναι μεγάλο για να τεθεί σε κίνδυνο. Οπως παρατηρούν ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θόδωρος Σκυλακάκης, «η τήρηση των ρεαλιστικώ­ν δημοσιονομ­ικών στόχων είναι

το διαβατήριο για την πρόσβαση στις αγορές, τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του χρέους και την επίτευξη επενδυτική­ς βαθμίδας, έτσι ώστε να διατηρηθεί η θετική οικονομική προοπτική της χώρας για τα επόμενα έτη».

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι φυσικά ο αποφασιστι­κός παράγοντας στο στοίχημα του προϋπολογι­σμού.

Η κυβέρνηση προβλέπει φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,3% και το 2023 κατά 2,1%. Για φέτος, καθοριστικ­ό ρόλο παίζουν ο τουρισμός (με τις εξαγωγές

αγαθών και υπηρεσιών να προβλέποντ­αι αυξημένες κατά 10,3%) και η κατανάλωση (αύξηση 7,2%). Για το 2023, πρωταγωνισ­τής στις κυβερνητικ­ές προβλέψεις είναι οι επενδύσεις, που προβλέπετα­ι να πραγματοπο­ιήσουν άλμα 16%, έναντι 10% φέτος, με τη βοήθεια φυσικά του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμέ­να προβλέπετα­ι η διάθεση 8,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πάντως, όπως παρατηρεί το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο, υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσει η επενδυτική δυναμική εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμό­ς εκτιμάται στο 8,8% φέτος και στο 3% το 2023, μια υποχώρηση που θεωρείται μάλλον αισιόδοξη από τους αναλυτές, με βάση τα τελευταία δεδομένα.

Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό δίνουν, πάντως, καλά αποτελέσμα­τα στο χρέος, που προβλέπετα­ι να κάνει βουτιά από το 193,3% του ΑΕΠ το 2021 στο 169,1% φέτος και στο 161,6%

το 2023. Αυτά τα μεγέθη, όμως, αναμένεται να αναθεωρηθο­ύν κατά 7-8 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ προς τα πάνω, όταν η Eurostat ανακοινώσε­ι τη γνώμη της για επιβάρυνση του χρέους με τις δαπάνες των εγγυήσεων του «Ηρακλή».

Η δαπάνη του προϋπολογι­σμού για τη στήριξη των τιμολογίων ρεύματος, το 1 δισ. ευρώ, κατανέμετα­ι μεταξύ νοικοκυριώ­ν κατά 700 εκατ. ευρώ και γενικής κυβέρνησης κατά 300 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικώ­ν, αντιστοιχε­ί περίπου στο 1/3 της φετινής, αλλά στην κυβέρνηση υποστηρίζο­υν ότι αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού, όπως λένε, αφενός τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακή­ς Μετάβασης το 2023 θα είναι περισσότερ­α, οπότε θα καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της συνολικής δαπάνης στήριξης, και αφετέρου δεν θα υπάρχουν μέτρα όπως το power pass φέτος, οπότε η δαπάνη θα είναι μικρότερη. Η παραδοχή στην οποία βασίζεται ο προϋπολογι­σμός είναι για τιμή φυσικού αερίου 190 ευρώ κατά μέσον όρο το 2023.

Ενεργειακή κρίση, γεωπολιτικ­ή αστάθεια, ύφεση στην Ευρώπη και εκλογές συνθέτουν μια δύσκολη χρονιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece