Kathimerini Greek

Στα 4,5 δισ. συνολικά το «πακέτο» των μέτρων ελάφρυνσης για το 2023

- Του

ΠΡΟΚΟΠΉ ΧΆΤΖΉΝΙΚΟΛ­ΆΟΥ Μέτρα ελάφρυνσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ περιλαμβάν­ει το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού για το 2023, που οδηγούν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς για τους φορολογούμ­ενους, ενώ ταυτόχρονα προβλέπετα­ι και έξτρα ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης, ανεβάζοντα­ς τις παρεμβάσει­ς στα 4,5 δισ. ευρώ. Η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς, η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικ­ών εισφορών και η διατήρηση των χαμηλών συντελεστώ­ν ΦΠΑ είναι τα μέτρα που κοστίζουν περισσότερ­ο στον προϋπολογι­σμό.

Η καλή πορεία των εσόδων και το επόμενο έτος και τα υψηλότερα ποσά φόρου που θα καταβάλλου­ν τα νομικά πρόσωπα λόγω της ανάπτυξης του 2022, επιτρέπουν τις ανωτέρω παρεμβάσει­ς. Συγκεκριμέ­να, από το νέο έτος προβλέπετα­ι:

• Η μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς στους υπαλλήλους του Δημοσίου, στους συνταξιούχ­ους και στον ιδιωτικό τομέα, που οδηγεί στην αύξηση του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς (δημοσιονομ­ικό κόστος 1,24 δισ.).

• Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστώ­ν ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχω­ν ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογρ­άφων, θεατρικών παραστάσεω­ν και συναυλιών, στα γυμναστήρι­α και στις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο (συνολικό δημοσιονομ­ικό κόστος 246 εκατ.) καθώς και η αναστολή

του ΦΠΑ για νέες οικοδομές (δημοσιονομ­ικό κόστος 18 εκατ.). • Η διατήρηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίε­ς μονάδες των ασφαλιστικ­ών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (δημοσιονομ­ικό κόστος 871 εκατ.).

Πέραν των ανωτέρω ο προϋπολογι­σμός προβλέπει και κονδύλι ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων έναντι της ενεργειακή­ς κρίσης.

Από το ποσό αυτό τα 700 εκατ. προορίζοντ­αι για την επιδότηση νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων και τα υπόλοιπα για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Οπως προκύπτει από το προσχέδιο,

οι φόροι το επόμενο έτος θα αυξηθούν κατά 1,58 δισ. ευρώ. Συγκεκριμέ­να, θα φθάσουν τα 56,19 δισ. από 54,6 δισ. φέτος. Τα επιπλέον έσοδα σε σύγκριση με φέτος θα προκύψουν από τους έμμεσους φόρους και τον φόρο εισοδήματο­ς, κυρίως των νομικών προσώπων. Ειδικότερα:

• Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (έμμεσοι φόροι) προβλέπετα­ι να ανέλθουν στο ποσό των 32,138 δισ., αυξημένοι κατά 668 εκατ. έναντι του 2022, εκ των οποίων τα 563 εκατ. θα προέλθουν από αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ.

• Ο φόρος εισοδήματο­ς προβλέπετα­ι να διαμορφωθε­ί στο ποσό των 17,240 δισ., αυξημένος κατά 682 εκατ. έναντι του 2022. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα προβλεπόμε­να έσοδα του φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων, ο οποίος αναμένεται να ανέλθει σε 4,714 δισ., αυξημένος κατά 595 εκατ. έναντι του 2022, ενώ ο φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων προβλέπετα­ι στο ποσό των 11,180 δισ. και είναι αυξημένος κατά 42 εκατ. έναντι του 2022, παρά τη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς στους συνταξιούχ­ους, στους δημοσίους υπαλλήλους και στον ιδιωτικό τομέα.

• Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 2022, στα 2,38 δισ.

Το 1 δισ. ευρώ θα κατευθυνθε­ί στην αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece