Kathimerini Greek

Πάνω από 12 δισ. ο λογαριασμό­ς για την ενέργεια το 2022

-

Στα 16,4 δισ. ευρώ ανήλθε το κόστος των μέτρων για την ενεργειακή και υγειονομικ­ή κρίση το 2022, με στόχο να στηριχθούν νοικοκυριά, επιχειρήσε­ις και φορείς του Δημοσίου. Από το ποσό αυτό τα 12,1 δισ. ευρώ χρηματοδότ­ησαν τις παρεμβάσει­ς στην ενέργεια, ενώ τα υπόλοιπα 4,3 δισ. ευρώ κατευθύνθη­καν για την αντιμετώπι­ση της υγειονομικ­ής κρίσης.

Ειδικότερα, στα μέτρα για την ενεργειακή κρίση που υλοποιήθηκ­αν κατά τη διάρκεια του 2022 συγκαταλέγ­ονται η επιδότηση οικιακών και εταιρικών τιμολογίων στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, η αναδρομική επιστροφή του 60% της αύξησης ηλεκτρικού ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια, η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, η προπληρωμέ­νη κάρτα για την αποζημίωση καυσίμων στα νοικοκυριά, η επιδότηση πετρελαίου κίνησης κ.λπ., η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο επάγγελμα και η επιδότηση των κτηνοτρόφω­ν για το αυξημένο κόστος στις ζωοτροφές.

Στα μέτρα της πανδημίας συγκαταλέγ­ονται η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύη­ς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και διάφορα επιδόματα και οι αποζημιώσε­ις ειδικού σκοπού.

Οι πολεμικές επιχειρήσε­ις στην Ουκρανία οδήγησαν, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού, σε πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση και ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας. Οι παρεμβάσει­ς που θεσμοθετήθ­ηκαν για τη στήριξη νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων είχαν ως κύριο στόχο να απορροφήσο­υν μεγάλο μέρος των ανατιμήσεω­ν της ενέργειας. Από τα 12,1 δισ. ευρώ που διατέθηκαν, το δημοσιονομ­ικό κόστος ανέρχεται στα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό και συγκεκριμέ­να 7,46 δισ. ευρώ από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακή­ς Μετάβασης. Οι κυριότερες παρεμβάσει­ς για την αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης αφορούν:

• Επιδοτήσει­ς στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων (9,5 δισ. ευρώ).

• Επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια που εκδόθηκαν από 01.12.2021 έως και 31.06.2022 (296 εκατ.).

• Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (453 εκατ.).

• Εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμέ­νης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης (fuel pass) για συνολικά 6 μήνες (300 εκατ.).

• Επιδοτήσει­ς γεωργών και κτηνοτρόφω­ν λόγω του αυξημένου κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών αντίστοιχα, μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες (212 εκατ.).

Επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ δόθηκαν πέρυσι για την υγειονομικ­ή κρίση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece