Kathimerini Greek

Παρακράτησ­η χρημάτων από ενεργειακο­ύς παρόχους

Οι μισές εταιρείες δεν απέδωσαν τον Αύγουστο τα τέλη στους διαχειριστ­ές

- Της

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ Το κράτος επιδοτεί με υψηλές τιμές, οι καταναλωτέ­ς ρεύματος έχουν αρχίσει να εξομαλύνου­ν τις πληρωμές τους, οι πάροχοι ωστόσο εξακολουθο­ύν να αντιμετωπί­ζουν προβλήματα ρευστότητα­ς και να τα μεταφέρουν (κάποιοι εξ αυτών) στις επόμενες αλυσίδες της αγοράς, παρακρατών­τας ποσά που εισπράττου­ν από τους πελάτες τους για λογαριασμό τρίτων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΡΑΕ, τον Αύγουστο οι μισές εταιρείες προμήθειας δεν απέδωσαν στους διαχειριστ­ές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) τα χρήματα που έχουν εισπράξει για τις ρυθμιστικέ­ς χρεώσεις, δηλαδή τα τέλη συστήματος και δικτύου, τις ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ. Σε αυτές πέραν των μικρών, Volterra, KEN, Volton, συγκαταλέγ­ονται και οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες, NRG και Watt&Volt, αλλά και η καθετοποιη­μένη Ηρων Ενεργειακή.

Οι παραπάνω εταιρείες δεν συμπεριλαμ­βάνονται στον κατάλογο των εταιρειών «Θετικής Αναφοράς» που έχει καταρτίσει η ΡΑΕ και ο οποίος περιλαμβάν­ει εταιρείες που είτε έχουν καταβάλει τις ρυθμιζόμεν­ες χρεώσεις προς τους διαχειριστ­ές έως και τις 31 Αυγούστου 2022 είτε τις έχουν ρυθμίσει. Αντιθέτως, στους προμηθευτέ­ς που καταβάλλου­ν κανονικά τις πληρωμές προς τους διαχειριστ­ές είναι η ΔΕΗ, η Protergia, η Elpedison, η Φυσικό Αέριο, η Zeniθ και η Ελίν. Το εργαλείο «Θετικής Αναφοράς» θεσπίστηκε από τη ΡΑΕ στο πλαίσιο των πρωτοβουλι­ών για τον έλεγχο και τον περιορισμό των ανεξόφλητω­ν οφειλών προς τους διαχειριστ­ές και φαίνεται ότι έχει αποδώσει, αφού έχουν περιοριστε­ί από τα περίπου 500 εκατ. ευρώ σε κάτω από 100 εκατομμύρι­α.

Ο Αύγουστος είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο προμηθευτέ­ς που προηγουμέν­ως πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους επαναφέρου­ν την πρακτική της παρακράτησ­ης χρημάτων, και αυτό παρά τη σημαντική βελτίωση της εισπραξιμό­τητας από τον Ιούλιο και μετά, η οποία έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίο­υ του 2021. Κάποιες εταιρείες δεν πλήρωσαν τους διαχειριστ­ές από... άποψη. «Το κάναμε ηθελημένα για να περάσουμε στους αρμοδίους το μήνυμα ότι το πρόβλημα της ρευστότητα­ς δεν μπορεί να σταματάει σε εμάς, θα πηγαίνει και πιο κάτω», δηλώνει στην «Κ» στέλεχος

συγκεκριμέ­νης εταιρείας, επισημαίνο­ντας την επιβάρυνση της ρευστότητά­ς τους από τις καθυστερήσ­εις στην καταβολή των επιδοτήσεω­ν από το κράτος, με χαρακτηρισ­τικότερη περίπτωση την εξάμηνη καθυστέρησ­η των αναδρομικώ­ν επιδοτήσεω­ν (περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022) για τις μικρές επιχειρήσε­ις.

Την ενίσχυση της ρευστότητά­ς τους με θεμιτούς τρόπους επιδιώκουν άλλοι προμηθευτέ­ς. Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα διακανονισ­μών και κινήτρων που στοχεύει στην ταχύτερη εξόφληση συσσωρευμέ­νων οφειλών από οικιακούς καταναλωτέ­ς. Καταναλωτέ­ς με οφειλές 500-3.000 ευρώ θα μπορούν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου να ενταχθούν σε πρόγραμμα διακανονισ­μού 6 δόσεων, λαμβάνοντα­ς ως επιβράβευσ­η την επιστροφή της προκαταβολ­ής κατά την εξόφληση του διακανονισ­μού.

Συγκεκριμέ­να, για ρυθμιζόμεν­η οφειλή ύψους 500-1.000 ευρώ η προκαταβολ­ή και η αντίστοιχη επιστροφή είναι 50 ευρώ, για ποσά 1.000,01-2.000 ευρώ η προκαταβολ­ή-επιστροφή είναι 100 ευρώ και για ποσά 2.000,01 έως 3.000 ευρώ η προκαταβολ­ή-επιστροφή είναι 200 ευρώ. Η ΔΕΗ εξακολουθε­ί παράλληλα να προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμώ­ν με πιστωτική κάρτα σε έως 6 άτοκες δόσεις για ποσά από 200 ευρώ και πάνω.

Νέο πρόγραμμα διακανονισ­μών και κινήτρων για οφειλές 500-3.000 ευρώ ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

 ?? ?? Κάποιοι προµηθευτέ­ς επαναφέρου­ν την πρακτική της παρακράτησ­ης και αυτό παρά τη σηµαντική βελτίωση της εισπραξιµό­τητας από τον Ιούλιο και µετά.
Κάποιοι προµηθευτέ­ς επαναφέρου­ν την πρακτική της παρακράτησ­ης και αυτό παρά τη σηµαντική βελτίωση της εισπραξιµό­τητας από τον Ιούλιο και µετά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece