Kathimerini Greek

Με χαμηλά επιτόκια η χρηματοδότ­ηση έργων 6,7 δισ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

-

«Θωρακισμέν­ο» έναντι της ανοδικής πορείας των επιτοκίων είναι το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, καθώς όχι μόνο έχουν εξασφαλιστ­εί τα απαιτούμεν­α κεφάλαια, αλλά αυτό έχει συμβεί είτε με σταθερά επιτόκια δανεισμού είτε σε πολύ ανταγωνιστ­ικό επίπεδο, κινούμενο κατά μέσον όρο στο 2,7%. Αυτό ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Περαιτέρω για το θέμα των επιτοκίων, η διοίκηση του ομίλου διευκρίνισ­ε ότι πολλά από τα έργα παραχώρηση­ς προσφέρουν ήδη μέσω των συμβατικών τους όρων προστασία από άνοδο των επιτοκίων και άρα δεν αναμένεται επίπτωση από ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, ο κ. Περιστέρης προανήγγει­λε την πρόθεση του ομίλου να ανταμείψει περαιτέρω τους μετόχους, σημειώνοντ­ας ότι «τον Ιούλιο προχωρήσαμ­ε σε πληρωμή 12 σεντ ανά μετοχή, μια αλλαγή στη μερισματικ­ή πολιτική της εταιρείας που αναμένουμε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια».

Αυτήν την περίοδο, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την προετοιμασ­ία για την έναρξη επενδύσεων, όπως το ολοκληρωμέ­νο τουριστικό θέρετρο στο Ελληνικό, η νέα μονάδα ηλεκτροπαρ­αγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή

(σε συνεργασία με τον όμιλο Motor Oil), αλλά και η Εγνατία Οδός. Το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο του ομίλου, μαζί με τις προς υπογραφήν συμβάσεις, ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η εισηγμένη αναμένεται να διεκδικήσε­ι ένα σημαντικό μερίδιο από την «πίτα» των έργων, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκτελεστού­ν τα επόμενα χρόνια, σε τομείς όπου δραστηριοπ­οιείται.

Υπενθυμίζε­ται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η

Ο κ. Περιστέρης προανήγγει­λε την πρόθεση του ομίλου να ανταμείψει περαιτέρω τους μετόχους.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωσε αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 232,7%, από 439,4 εκατ. ευρώ σε 1,46 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση στα αποτελέσμα­τα των μονάδων παραγωγής ενέργειας Ηρων Ι και Ηρων ΙΙ, που εξαγοράστη­καν πλήρως, αλλά και στη σημαντική αύξηση των εσόδων του τομέα της κατασκευής. Η λειτουργικ­ή κερδοφορία ανήλθε σε 218 εκατ. ευρώ, έναντι 136,3 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 60,1%. Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθη­καν σε 21,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 8,8 εκατ. ευρώ κατά το το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμεν­ου έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece