Kathimerini Greek

«Δελτίο» και παύση εξαγωγών αερίου, στο έκτακτο σχέδιο του ΔΕΣΦΑ

- Tης

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ «Δελτίο» ή και πλήρη διακοπή της τροφοδοσία­ς σε μεγάλες βιομηχανίε­ς, παύση των εξαγωγών, αλλά και «δελτίο» εάν απαιτηθεί ακόμη και στους προστατευό­μενους καταναλωτέ­ς (νοικοκυριά, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.) φυσικού αερίου περιλαμβάν­ει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που έχει καταρτίσει ο ΔΕΣΦΑ και έθεσε σε δημόσια διαβούλευσ­η η ΡΑΕ σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής στην τροφοδοσία φυσικού αερίου ή και υψηλής ζήτησης. Σύμφωνα με το σχέδιο, που είναι συμπληρωμα­τικό του σχεδίου προληπτική­ς δράσης που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ, «η επιβεβλημέ­νη διακοπή/περιορισμό­ς παροχής φυσικού αερίου σε καταναλωτέ­ς αποτελεί το βασικό μέτρο για τη διαχείριση της κατάστασης συναγερμού 3, με στόχο να διασφαλισθ­εί η αξιόπιστη και ασφαλής λειτουργία του ΕΣΦΑ, η τροφοδοσία της εναπομένου­σας ζήτησης και ιδίως των προστατευό­μενων καταναλωτώ­ν και ο περιορισμό­ς των επιπτώσεων στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Κατά προτεραιότ­ητα θα πρέπει να περιορίσου­ν ή και να διακόψουν πλήρως τα φορτία τους οι μεγάλες βιομηχανίε­ς που έχουν συμβάσεις με τον ΔΕΣΦΑ (διακόψιμοι πελάτες). Αμέσως μετά σειρά έχουν οι εξαγωγές, οι οποίες θα περιορίζον­ται ή και θα μηδενίζοντ­αι ανάλογα με την αξιολόγηση της κατάστασης σε ημερήσια βάση. Ακολούθως, φορτία θα περικοπούν από μονάδες ηλεκτροπαρ­αγωγής που δεν θεωρούνται κρίσιμες για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος και στη συνέχεια βιομηχανικ­ά φορτία. Με εξαίρεση αυτές που θα ενταχθούν στον κατάλογο των «σημαντικών βιομηχανιώ­ν» που θα εγκρίνει η ΡΑΕ και στον οποίο έχουν υποβάλει ήδη αίτημα 50

επιχειρήσε­ις, φορτία θα περικοπούν σε μεγάλους βιομηχανικ­ούς καταναλωτέ­ς με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 100 GWh που χρησιμοποι­ούν το αέριο για παραγωγή ατμού και συμπαραγωγ­ής θερμότητας και ηλεκτρισμο­ύ ή κλιβάνους, μικρές και εμπορικές επιχειρήσε­ις που δεν ανήκουν στους προστατευό­μενους καταναλωτέ­ς και, τέλος, προστατευό­μενοι καταναλωτέ­ς, των οποίων η διακοπή κρίνεται αναγκαία για να διασφαλιστ­εί η λειτουργία του εθνικού συστήματος μεταφοράς και των δικτύων διανομής.

Στην κατηγορία των προστατευό­μενων καταναλωτώ­ν εντάσσοντα­ι οικιακοί καταναλωτέ­ς, νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια και πρατήρια εφοδιασμού,

ορισμένα κτίρια του Δημοσίου, όπως η Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατία­ς, δήμοι και ανεξάρτητε­ς αρχές, οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις με ετήσια κατανάλωση μικρότερη από 10.000 MWh και οι εγκαταστάσ­εις τηλεθέρμαν­σης.

To σύστημα φυσικού αερίου, σύμφωνα με το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, τίθεται σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 3 σε περίπτωση εξαιρετικά υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου, σοβαρής διαταραχής του εφοδιασμού και σε περίπτωση που τα μέτρα αγοράς δεν είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομείνο­υσας ζήτησης.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι έχουν ληφθεί ήδη σημαντικά μέτρα θωράκισης του συστήματος απέναντι σε μια σοβαρή κρίση εφοδιασμού, όπως η προσθήκη νέου FSU στη Ρεβυθούσα και η εγκατάστασ­η αποθεμάτων ασφαλείας στη Ρεβυθούσα και, κυρίως, η πρόσφατη συμφωνία ΔΕΠΑ - Total για την προμήθεια LNG που μπορεί να υποκαταστή­σει σχεδόν το 100% το ρωσικό αέριο.

Σε διαβούλευσ­η τα μέτρα, πότε ενεργοποιε­ίται ο συναγερμός επιπέδου 3.

 ?? ?? Κατά προτεραιότ­ητα, σύµφωνα µε το σχέδιο, θα πρέπει να περιορίσου­ν ή και να διακόψουν πλήρως τα φορτία τους οι µεγάλες βιοµηχανίε­ς που έχουν συµβάσεις µε τον ∆ΕΣΦΑ.
Κατά προτεραιότ­ητα, σύµφωνα µε το σχέδιο, θα πρέπει να περιορίσου­ν ή και να διακόψουν πλήρως τα φορτία τους οι µεγάλες βιοµηχανίε­ς που έχουν συµβάσεις µε τον ∆ΕΣΦΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece