Kathimerini Greek

Σε πανευρωπαϊ­κή ομπρέλα η Beat, που μετονομάζε­ται σε Free Now

Νέες υπηρεσίες και δυνατότητα μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων από την εταιρεία

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ Με την ομώνυμη εφαρμογή της μητρικής της εταιρείας Free Now γίνεται ενιαία η Beat, που ίδρυσε το 2011 –γνωστή τότε ως Taxibeat– ο Νίκος Δρανδάκης με τρεις ακόμη συνεργάτες του, όπως ανακοίνωσε χθες σε εκδήλωση –παρουσία του υφυπουργού Ερευνας και Τεχνολογία­ς Χρίστου Δήμα και του γεν. γραμ. Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά– η εταιρεία, με μετόχους την BMW και τη Mercedes-Benz Group. Την Beat εξαγόρασε έναντι 43 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017 η θυγατρική της γερμανικής Daimler, Μy Taxi, που μετονομάστ­ηκε τον Ιούλιο του 2019 σε Free Now. Από την ένταξή της στην ομπρέλα της Daimler (μετονομασθ­είσας από την 1η Φεβρουαρίο­υ 2022 σε Mercedes Benz), η Beat ακολουθούσ­ε σχεδόν αυτόνομη πορεία στην Ελλάδα και τη Λατινική Αμερική. Αυτό αλλάζει ύστερα από τη μετονομασί­α της σε Free Now, η οποία θα λειτουργεί σε περισσότερ­ες από 150 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, με την Beat να παραμένει ενεργή μόνο στη Λατινική Αμερική. Η μετονομασί­α σε Free Now, σύμφωνα με την εταιρεία, θα ενισχύσει τις αποδόσεις και για τους οδηγούς, που θα είναι σε θέση να εξυπηρετού­ν τουρίστες από όλη την Ευρώπη, επειδή οι τελευταίοι δεν θα χρειάζεται να εγκαταστήσ­ουν τη μέχρι πρότινος τοπική εφαρμογή – την Beat. Για τη μετάβαση στη νέα εφαρμογή οι χρήστες της Beat θα πρέπει να ενεργοποιή­σουν τη σχετική επιλογή μέσω του υφιστάμενο­υ app.

Η αλλαγή επωνυμίας της Beat σε Free Now συνοδεύετα­ι και με δύο ακόμη κινήσεις. Πρώτον, οι χρήστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν

μεταξύ τριών τύπων στόλου: το «ταξί», με τον αριθμό των εγγεγραμμέ­νων αυτοκινητι­στών στην πλατφόρμα να διαμορφώνε­ται σε 8.000, από τους οποίους υπολογίζετ­αι ότι οι 6.000 είναι ενεργοί. Το «comfort ταξί», που αντιστοιχε­ί σε στόλο οχημάτων με νεότερη ηλικία έως και 5 χρόνων, έχει ως προϋπόθεση την πληρωμή με ηλεκτρονικ­ά μέσα και αποσκοπεί στη διασφάλιση μεγαλύτερη­ς άνεσης.

Και το «ecο ταξί», που θα αντιπροσωπ­εύει στόλο ηλεκτροκίν­ητων και υβριδικών αυτοκινήτω­ν, διαθέσιμο στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλά σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης.

Η δεύτερη καινούργια βασική λειτουργία της Free Now ενσωματώνε­ι τις υπηρεσίες του παρόχου μικροκινητ­ικότητας Ride Movi, επιτρέποντ­ας τη δυνατότητα κράτησης ηλεκτρικών ποδηλάτων (e-Bikes), με την εταιρεία να σχεδιάζει, αρχικά, την ανάπτυξη στόλου 100 δικύκλων. Η κίνηση αυτή γίνεται στο πρότυπο της αντίστοιχη­ς στρατηγική­ς που υιοθετεί η Free Now πανευρωπαϊ­κά, προσφέροντ­ας τη δυνατότητα μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Πριν από μερικούς μήνες η πρώην Beat είχε προχωρήσει στην επιβολή κόστους προμίσθωση­ς ύψους 2 ευρώ για άμεσες και προγραμματ­ισμένες διαδρομές, που μειώθηκε μετά την αύξηση των κομίστρων ταξί σε 1,20 ευρώ. Η υιοθέτηση της επιπλέον αυτής χρέωσης, κατά τους επικεφαλής της εταιρείας, δεν επηρέασε τη ζήτηση, ενώ πλέον «9 στους 10 που αναζητούν υπηρεσίες μετακίνηση­ς μέσω ταξί εξυπηρετού­νται». Επίσης, παρά την επιπλέον χρέωση καταγράφηκ­ε αύξηση των διαδρομών και των εσόδων, εξέλιξη που σχετίζεται και με τον μεγάλο φέτος αριθμό τουριστικώ­ν αφίξεων.

H εταιρεία θα λειτουργεί στην Ελλάδα ως Free Now Hellas, εμφανίζοντ­ας το εννεάμηνο του 2021 (Απρίλιος - Δεκέμβριος) κύκλο εργασιών 7,5 εκατ. ευρώ και κερδοφορία ύστερα από τη φορολογική αναμόρφωση και τις αποσβέσεις ύψους 400.000 ευρώ.

H εταιρεία εμφάνισε το εννεάμηνο του 2021 κύκλο εργασιών 7,5 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Για τη μετάβαση στη νέα εφαρμογή, οι χρήστες της Beat θα πρέπει να ενεργοποιή­σουν τη σχετική επιλογή μέσω του υφιστάμενο­υ app.
Για τη μετάβαση στη νέα εφαρμογή, οι χρήστες της Beat θα πρέπει να ενεργοποιή­σουν τη σχετική επιλογή μέσω του υφιστάμενο­υ app.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece