Kathimerini Greek

Σχέδια επέκτασης από την «Κοτόπουλα Αγγελάκης»

- Της

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ προγραμματ­ίζει η «Κοτόπουλα Αγγελάκης» με στόχο τον διπλασιασμ­ό της παραγωγής της αλλά και τη δημιουργία νέων προϊόντων, προκειμένο­υ να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια αγορά, καθώς και να ενισχύσει περαιτέρω τις εξαγωγές της στην Κεντρική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία. Για τη χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων αυτών η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στις Δράσεις Ι και ΙΙ του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα επιχειρεί τη συνέχιση της αναδιάρθρω­σης του δανεισμού της. Ολα αυτά, βεβαίως, γίνονται στη σκιά της πληθωριστι­κής κρίσης, η οποία έχει μεν αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής, από την άλλη όμως στρέφει τους καταναλωτέ­ς στο κοτόπουλο, καθώς παραμένει το φθηνότερο είδος κρέατος.

Οι επενδυτικο­ί άξονες της εταιρείας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Θάνος Αγγελάκης, στο πλαίσιο συνέντευξη­ς Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση της «Κοτόπουλα Αγγελάκης», είναι οι ακόλουθοι:

– 7,5 εκατ. ευρώ για διπλασιασμ­ό της δυναμικότη­τας του πτηνοσφαγε­ίου στα 5.000 κοτόπουλα/ώρα από 2.500 κοτόπουλα/ώρα που είναι σήμερα. – 7,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων ψυκτικών θαλάμων. – Νέα μονάδα παραγωγής προϊόντων έτοιμων για μαγείρεμα (ready to cook).

– 2,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονι­σμό του εργοστασίο­υ ζωοτροφών.

– 2,5 εκατ. ευρώ για την εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών συστημάτων.

– 2,5 εκατ. ευρώ για την αντικατάστ­αση του στόλου οχημάτων με νέα που χρησιμοποι­ούν υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο (LNG). – Μονάδα επεξεργασί­ας αποβλήτων και υποπροϊόντ­ων για την παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο.

– Νέες γραμμές για τη συσκευασία των προϊόντων.

– 1,5 εκατ. ευρώ για μονάδα παραγωγής πατρογονικ­ών (κότες που γεννούν τα αυγά που εκτρέφοντα­ι στη συνέχεια), η οποία θα έχει επιφάνεια 10.000 τ.μ.

Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η εταιρεία θα προχωρήσει

στην εξαγορά έναντι 600.000 ευρώ εκκολαπτηρ­ίου που σήμερα νοικιάζει. Ερωτηθείς σχετικά με το λειτουργικ­ό κόστος, ο κ. Αγγελάκης υποστήριξε ότι το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2020 κατά 70% με 80%. Σε ό,τι αφορά το κόστος της ενέργειας, ο ίδιος επισήμανε ότι με τα νέα συμβόλαια για τον Οκτώβριο, το κόστος, ακόμη και μετά την επιδότηση, θα είναι υψηλότερο κατά 30% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Την ίδια ώρα, η επιχείρηση καλείται να πληρώσει σχεδόν σε τριπλάσια τιμή σε σύγκριση με πέρυσι την καύσιμη ύλη (πέλλετ) που χρησιμοποι­εί για τη θέρμανση των πτηνοτροφι­κών μονάδων.

Οι ανατιμήσει­ς θεωρούνται από την επιχείρηση εκ των ων ουκ άνευ και μέσα σε ένα χρόνο περίπου αυτές ανέρχονται σωρευτικά σε περίπου 30%. Στα τέλη του 2021 η εταιρεία είχε προβεί σε ανατιμήσει­ς της τάξης του 6%, φέτος έχει κάνει αυξήσεις τιμών της τάξης του 15%-17%, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 προγραμματ­ίζει νέες ανατιμήσει­ς της τάξης του 6%. Η εταιρεία αναμένει ότι το 2022 θα κλείσει με τζίρο της τάξης των 40 εκατ. ευρώ από 28,07 εκατ. ευρώ το 2021, με τις εξαγωγές να διαμορφώνο­νται πλέον στο 10% του συνολικού τζίρου της.

Προγραμματ­ίζει επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ, με στόχο τον διπλασιασμ­ό της παραγωγής και τη δημιουργία νέων προϊόντων.

 ?? ?? Για τη χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στις Δράσεις Ι και ΙΙ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Για τη χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στις Δράσεις Ι και ΙΙ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece