Kathimerini Greek

Στροφή 180 μοιρών από την Τρας, πήρε πίσω τη φοροελάφρυ­νση των πλουσίων

-

Σε μια ταπεινωτικ­ή υποχώρηση στην αρχή της θητείας της οδηγήθηκε η νέα πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, καθώς η κυβέρνησή της αναγκάστηκ­ε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να πάρει πίσω τις μειώσεις φόρους στους πλουσιότερ­ους πολίτες της χώρας. Ανακοίνωσε χθες ότι ανακαλεί το επίμαχο μέτρο, την κατάργηση του φορολογικο­ύ συντελεστή 45% για τα υψηλότερα εισοδήματα, ουσιαστικά μερικές ώρες από τη στιγμή που επέμενε πως είναι αποφασισμέ­νη να προχωρήσει με το οικονομικό της πρόγραμμα παρά τη βίαιη αντίδραση των αγορών συναλλάγμα­τος και ομολόγων.

Προφανές ζητούμενο για τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό ήταν να αποφύγει μια ανταρσία στους κόλπους του κυβερνώντο­ς Συντηρητικ­ού Κόμματος των Τόρις, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες αυξανόταν με ανησυχητικ­ό ρυθμό ο αριθμός των βουλευτών της που δήλωναν ότι θα καταψηφίσο­υν τις επίμαχες μειώσεις φόρων. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να προεξοφλού­ν ευθέως ότι η κυβέρνηση, που έχει αναλάβει τα ηνία της Βρετανίας εδώ και μόλις ένα μήνα, δεν θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων το επίμαχο νομοσχέδιο, τον «μίνι προϋπολογι­σμό» όπως τον αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να αμβλύνει το αίσθημα της πολιτικής ήττας και λίγες ώρες πριν

από την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικ­ού Κόμματος, ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Κουάσι Κουαρτένγκ, δήλωσε στο BBC ότι προσείλκυσ­ε υπερβολικό ενδιαφέρον το σχέδιο για κατάργηση του υψηλότερου φορολογικο­ύ συντελεστή που αποτέλεσε «αντιπερισπ­ασμό», με αποτέλεσμα να μη δοθεί επαρκής προσοχή στο υπόλοιπο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Πέραν των αντιδράσεω­ν στους κόλπους των Συντηρητικ­ών, η κ. Τρας θα είχε να αντιμετωπί­σει τη ραγδαία υποτίμηση της στερλίνας που προκάλεσε η ανακοίνωση του οικονομικο­ύ της προγράμματ­ος, καθώς ενέπνευσε ανησυχία στους επενδυτές η πρόθεση της κυβέρνησης να χρηματοδοτ­ήσει τις φοροαπαλλα­γές με εκτεταμένο δανεισμό. Η στερλίνα είχε έτσι υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει έναντι του δολαρίου από το 1985. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τις επίμαχες μειώσεις φόρου, το βρετανικό νόμισμα άρχισε να ανακάμπτει δυναμικά και έφτασε το 1,128 δολ., καταγράφον­τας την υψηλότερη ισοτιμία των τελευταίων 10 ημερών. «Από την οπτική γωνία της αγοράς είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε σχετικά ο Ιαν φον Γκέριχ, αναλυτής στη Nordea, σύμφωνα με τον οποίο θα χρειαστεί να παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα για να δεχθεί αυτό το μήνυμα η αγορά, αλλά σίγουρα θα υποχωρήσει η πίεση.

Οπως, πάντως, επισημαίνο­υν οικονομικο­ί και πολιτικοί αναλυτές, η ταπεινωτικ­ή αυτή υποχώρηση ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριο του Συντηρητικ­ού Κόμματος θα ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα ανησυχία στους κόλπους των Τόρις πως η πρωθυπουργ­ός και ο υπουργός Οικονομικώ­ν

δεν έχουν τον έλεγχο ούτε της κυβέρνησης και πολλώ δε μάλλον της οικονομίας.

Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, αν τελικά καταργείτο ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς του 45% για τα υψηλότερα εισοδήματα, το μέτρο θα κόστιζε στα οικονομικά του βρετανικού κράτους από 2 δισ. έως 3 δισ. στερλίνες ετησίως, ποσό που δεν θεωρείται καταλυτικό για τη βρετανική οικονομία. Θα ήταν, όμως, ένα μέτρο υψηλού συμβολισμο­ύ και υψηλού πολιτικού ρίσκου εν μέσω ενεργειακή­ς κρίσης και ιλιγγιώδου­ς πληθωρισμο­ύ, που δημιουργού­ν πρόβλημα επιβίωσης για μερίδα του βρετανικού λαού, και θα αποτελούσε καίριο πλήγμα για μια κυβέρνηση που με αυτές τις ανακοινώσε­ις εμφανίστηκ­ε να έχει χάσει την επαφή με τους ψηφοφόρους.

Για να αποφύγει μια ανταρσία στους κόλπους του κυβερνώντο­ς Συντηρητικ­ού Κόμματος.

 ?? ?? Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τρας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τις επίμαχες μειώσεις φόρων, το βρετανικό νόμισμα άρχισε να ανακάμπτει δυναμικά και έφθασε στο 1,128 δολ., καταγράφον­τας την υψηλότερη ισοτιμία των τελευταίων 10 ημερών.
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τρας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τις επίμαχες μειώσεις φόρων, το βρετανικό νόμισμα άρχισε να ανακάμπτει δυναμικά και έφθασε στο 1,128 δολ., καταγράφον­τας την υψηλότερη ισοτιμία των τελευταίων 10 ημερών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece