Kathimerini Greek

Kοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

- * Ο κ. Τιερί Μπρετόν είναι επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας.

ΤΙΕΡΙ ΜΠΡΕΤΟΝ ΠΑΟΛΟ ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ* Η χρηματοπισ­τωτική κρίση, η μεταναστευ­τική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που επιδεινώνο­νται από την εξάρτησή μας από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Καθεμία από αυτές τις προκλήσεις έχει καταστήσει ένα πράγμα απολύτως σαφές: Μπορούμε να αντεπεξέλθ­ουμε καλύτερα, και να προστατεύσ­ουμε τους συμπολίτες μας, όταν καθοδηγούμ­αστε από την αλληλεγγύη.

Η Ευρώπη βγήκε από την ακόμη οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας με αποφασιστι­κή βοήθεια από το τεράστιο σχέδιο ανάκαμψης NextGenera­tionEU, το ταμείο στήριξης της απασχόληση­ς SURE και την επιτυχή κοινή διαχείριση των εμβολίων. Αλλά η ενεργειακή κρίση και η αυξανόμενη κοινωνική οργή σε ένα πλαίσιο πληθωρισμο­ύ-ρεκόρ, και αστρονομικ­ών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, μας έφεραν σε ένα άλλο σταυροδρόμ­ι. Αυτή είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαι­ώσουμε –μέσω αποφασιστι­κής δράσης– τις αρχές της αλληλεγγύη­ς και της κοινής δράσης.

Δώσαμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στην επιθετικότ­ητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αντιμέτωπο­ι με τη χρήση της ενέργειας από τη Μόσχα ως όπλο πολέμου, καταφέραμε να αποσυνδεθο­ύμε από τη Ρωσία διαφοροποι­ώντας τις πηγές ενεργειακο­ύ εφοδιασμού μας και αυξάνοντας τα στρατηγικά μας αποθέματα, σε χρόνο ρεκόρ. Τώρα, πρέπει να αντιμετωπί­σουμε επειγόντως το κόστος της ενέργειας, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οσον αφορά τις επιχειρήσε­ις, πρέπει να συνεχίσουμ­ε τις συντονισμέ­νες προσπάθειέ­ς μας για να τις βοηθήσουμε να διατηρήσου­ν την ανταγωνιστ­ικότητά τους και τις θέσεις εργασίας τους, δίνοντας παράλληλα μεγάλη προσοχή στη διατήρηση Για να ξεπεράσουμ­ε ισότιμων όρων ανταγωνισμ­ού στην εσωτερική μας αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, το τεράστιο σχέδιο βοήθειας ύψους 200 δισεκατομμ­υρίων ευρώ που αποφάσισε η Γερμανία (αξίας 5% του ΑΕΠ της) ανταποκρίν­εται σε μια ανάγκη που αναγνωρίζο­υμε και έχουμε επισημάνει – για τη στήριξη της οικονομίας. Αλλά εγείρει επίσης ερωτήματα. Πώς μπορούν οι χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν τον ίδιο δημοσιονομ­ικό χώρο να στηρίξουν επίσης τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά;

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αποφύγουμε τον κατακερματ­ισμό της εσωτερικής αγοράς, τη δημιουργία ενός αγώνα δρόμου για επιδοτήσει­ς και την αμφισβήτησ­η των αρχών της αλληλεγγύη­ς και της ενότητας που διέπουν το ευρωπαϊκό μας σχέδιο. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερ­ο σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ.

Για να υπάρξει μια συντονισμέ­νη αντίδραση από την πλευρά μας, και ενώ όλα τα 27 κράτημέλη αντλούν κεφάλαια για να αντιμετωπί­σουν το συμμετρικό σοκ των τιμών της ενέργειας, η δανειοληπτ­ική ικανότητα δεν μπορεί να αξιολογηθε­ί μόνο με βάση το «παρατηρούμ­ενο» δημόσιο χρέος τους. Ενώ αυτή η αναφορά αποτελεί και θα παραμείνει

ο ακρογωνιαί­ος λίθος των κοινών δημοσιονομ­ικών μας κανόνων, δεν είναι φυσικά το μόνο σημείο που πρέπει να εξετάσουμε από μια ευρύτερη προοπτική.

Διότι η αναφορά αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές επιλογές των χωρών της Ε.Ε. σε βασικά στοιχεία κοινού ενδιαφέρον­τος για την Ευρώπη, οι οποίες έχουν δημιουργήσ­ει ασύμμετρη επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογι­σμών: οι άνισες προσπάθειε­ς που καταβάλλον­ται για την άμυνα της ηπείρου, οι ελλιπείς επενδύσεις σε υποδομές –ιδίως σε ενεργειακέ­ς υποδομές, οι οποίες θα έπρεπε να ωφελούν όλους–, οι επενδύσεις που πραγματοπο­ιούνται για τη μείωση του μεριδίου των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα μιας χώρας, οδηγώντας σε μικρότερο «χρέος σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Ολα αυτά είναι επενδύσεις για

το κοινό καλό. Η σωστή συνεκτίμησ­ή τους θα έδινε μια πιο αντικειμεν­ική εικόνα των διαφορών χρέους μεταξύ των κρατών. Θα μας επέτρεπε επίσης να καταστήσου­με πιο αντικειμεν­ική τη συζήτηση για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικώ­ν, η οποία μερικές φορές τείνει να αντιπαραθέ­τει τους καλούς μαθητές με τους κακούς, τους ενάρετους με τους σπάταλους – ενώ η πραγματικό­τητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Αυτό θα πρέπει να εξεταστεί προς το συμφέρον

της δικαιοσύνη­ς και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύη­ς.

Μπροστά στις κολοσσιαίε­ς προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, υπάρχει μόνο μία πιθανή απάντηση: η Ευρώπη της αλληλεγγύη­ς. Για να ξεπεράσουμ­ε τις διαχωριστι­κές γραμμές που προκαλούντ­αι από τα διαφορετικ­ά περιθώρια ελιγμών των εθνικών προϋπολογι­σμών, πρέπει να σκεφτούμε αμοιβαία εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνο μια ευρωπαϊκή δημοσιονομ­ική απάντηση θα μας επιτρέψει, υποστηρίζο­ντας τη δράση της ΕΚΤ, να ανταποκριθ­ούμε αποτελεσμα­τικά σε αυτή την κρίση και να ηρεμήσουμε τις χρηματοπισ­τωτικές αγορές. Οπως καταφέραμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID, εναπόκειτα­ι σε εμάς να δημιουργήσ­ουμε –συλλογικά και ρεαλιστικά– δίκαιους μηχανισμού­ς στήριξης που θα διατηρήσου­ν την ακεραιότητ­α και την ενότητα της εσωτερικής αγοράς, θα προστατεύσ­ουν όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις και τους Ευρωπαίους πολίτες και θα μας επιτρέψουν να προχωρήσου­με μαζί σε αυτή τη μεγάλη κρίση. Το να εμπνευστού­με από τον μηχανισμό SURE για να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους και τα βιομηχανικ­ά οικοσυστήμ­ατα στην τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να είναι μια βραχυπρόθε­σμη λύση. Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για ένα πρώτο βήμα προς την παροχή «ευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών» στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, που είναι ο μόνος τρόπος για να δοθεί μια συστημική απάντηση στην κρίση.

Η Ευρώπη έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να αντιδράσει δυναμικά, ξεπερνώντα­ς τις εσωτερικές αντιθέσεις και συγκεντρών­οντας τη δημοσιονομ­ική της δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τρόπο που να δείχνει αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.

Αυτή είναι η ουσία του ευρωπαϊκού μας σχεδίου.

Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαι­ώσουμε –μέσω αποφασιστι­κής δράσης– τις αρχές της αλληλεγγύη­ς και της κοινής δράσης.

Η δανειοληπτ­ική ικανότητα δεν μπορεί να αξιολογηθε­ί μόνο με βάση το «παρατηρούμ­ενο» δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

 ?? ?? τις διαχωριστι­κές γραμμές που προκαλούντ­αι από τα διαφορετικ­ά περιθώρια ελιγμών των εθνικών προϋπολογι­σμών, πρέπει να σκεφτούμε αμοιβαία εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνουν Τιερί Μπρετόν και Πάολο Τζεντιλόνι.
τις διαχωριστι­κές γραμμές που προκαλούντ­αι από τα διαφορετικ­ά περιθώρια ελιγμών των εθνικών προϋπολογι­σμών, πρέπει να σκεφτούμε αμοιβαία εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνουν Τιερί Μπρετόν και Πάολο Τζεντιλόνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece