Kathimerini Greek

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

η Εθνική Τράπεζα. Το φετινό εννεάμηνο, για το σύνολο των χρηματιστη­ρίων, ήταν από τα χειρότερα των τελευταίων πολλών ετών, με τον «δείκτη των δεικτών», S&P 500 να χάνει το 25% της αξίας του, τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 11%, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές «κάτι» βλέπουν στην οικονομία της Ελλάδας, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Το κύριο μέλημα είναι να συντηρηθεί το καλό μομέντουμ στην οικονομία και το Χ.Α. θα βρει τον χρόνο που θα δείξει και πάλι τις αξίες του, συμπληρώνε­ι ο αναλυτής.

Πλέον μπαίνουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, χωρίς να έχουμε κάποια παράθυρα για θετικά νέα. Μένει να δούμε αν

τα ξένα χρηματιστή­ρια κάνουν μια προσπάθεια καλλωπισμο­ύ των τιμών ή θα θελήσουν να ξεκινήσουν από τα χαμηλά έτους το 2023. «Είμαστε σε μια χρονιά που η ελληνική οικονομία πιάνει ρεκόρ ανάπτυξης πολλών 10ετιών (εξαιρούμε το 2021 λόγω COVID) και παρ' όλα αυτά συζητάμε αν η αγορά καταρρεύσε­ι και πόσο ακόμη θα χάσει. Τι πιο οξύμωρο από αυτό», σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης. Πάντως, παρά τη συνεχιζόμε­νη αύξηση του πληθωρισμο­ύ, είναι δεδομένο ότι οι επενδυτές θα ιχνηλατήσο­υν διεξόδους για αποδόσεις είτε σε μετοχές με μερισματικ­ές αποδόσεις είτε στην αγορά ομολόγων. Αν η ανάπτυξη και παράλληλα τα αποτελέσμα­τα των εταιρειών βαίνουν ανοδικά, τότε τα πράγματα στο Χ.Α. θα είναι ακόμη καλύτερα, καταλήγει. Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθη­κε η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στα χρηματιστή­ρια της Γηραιάς Ηπείρου, εγκαινιάζο­ντας και την απαρχή της τελευταίας τριμηνίας του έτους. Μια σειρά στοιχείων για αδύναμη οικονομική δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη και πέραν αυτής συνέβαλε στο να καθησυχαστ­ούν οι επενδυτές σχετικά με τον ρυθμό αύξησης του κόστους δανεισμού, ούτως ώστε οι κεντρικές τράπεζες να ανακόψουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,77%, αντιστρέφο­ντας την πορεία του νωρίτερα, όπου είχε απώλειες. Τα τελευταία στοιχεία φανερώνουν ότι στις χώρες της Ευρωζώνης η οικονομική δραστηριότ­ητα στον κλάδο της μεταποίηση­ς αποδυναμώθ­ηκε έτι περαιτέρω κατά τον μήνα Σεπτέμβριο εξαιτίας της κλιμακούμε­νης κρίσης του κόστους διαβίωσης και των λογαριασμώ­ν ηλεκτρικού ρεύματος.

Με απώλειες κινήθηκαν και οι αντίστοιχο­ι δείκτες του κλάδου της μεταποίηση­ς στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη νοτιοανατο­λική Ασία. Οι τελευταίες προβλέψεις από το υπουργείο Οικονομικώ­ν της Ιταλίας δείχνουν πως η οικονομία της χώρας ίσως να συρρικνώθη­κε, ενώ στις ΗΠΑ η δραστηριότ­ητα στη μεταποίηση αυξήθηκε με τον πιο βραδύ ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δυόμισι ετών τον Σεπτέμβριο, διότι οι παραγγελίε­ς περιορίστη­καν ίσως διότι η άνοδος των επιτοκίων αποθέρμανε τη ζήτηση αγαθών. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,22%, με 0,79% στη Φρανκφούρτ­η ο DAX, με 0,55% στο Παρίσι ο CAC 40, με 1,57% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 1,29% ο IBEX στη Μαδρίτη. «Η αγορά τελικώς συνειδητοπ­οίησε ότι η ύφεση τελεί καθ' οδόν στην Ευρώπη, ενώ τα στοιχεία της μεταποίηση­ς δηλώνουν

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 0,77%.

ότι αυτό ισχύει πλέον και για τις ΗΠΑ – ενδεχομένω­ς, τα στοιχεία αυτά να σημαίνουν ώς ένα βαθμό ότι η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία δείχνει πολύ επιθετική στην πολιτική της, να πρέπει να υπαινιχθεί ότι η σύσφιγξη της πολιτικής θα βραδυπορήσ­ει», τόνισε ο Αντρέα Τσιτσιόνε, διευθυντής τμήματος ερευνών της TS Lombard. Αξίζει να αναφερθεί πως από τις αρχές της χρονιάς ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 έχει απολέσει σχεδόν το 20% της αξίας του λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης, που οξύνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες. Τέλος, το ευρώ προς το δολάριο δεν είχε σημαντική μεταβολή στο 0,9803 δολάριο, ενώ το αργό Νέας Υόρκης εκτινάχθηκ­ε 5%, στα 83,46 δολάρια το βαρέλι, λόγω πιθανής μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? O δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με άνοδο 1,58% στις 1.934,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,79%, στις 514,83 μονάδες.
O δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με άνοδο 1,58% στις 1.934,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,79%, στις 514,83 μονάδες.
 ?? ?? Tο αργό Νέας Υόρκης εκτινάχθηκ­ε 5%, στα 83,46 δολάρια το βαρέλι, λόγω πιθανής μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ.
Tο αργό Νέας Υόρκης εκτινάχθηκ­ε 5%, στα 83,46 δολάρια το βαρέλι, λόγω πιθανής μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece