Kathimerini Greek

Υπό πίεση η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, Credit Suisse

«Βουτιά» της μετοχής 25% σε ένα μήνα – Φόβοι για προβλήματα ρευστότητα­ς

-

Σε επικίνδυνη περιδίνηση βρίσκεται πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζας της Ελβετίας, Credit Suisse, με τις μετοχές της σε ελεύθερη πτώση να έχουν χάσει το 25% της αξίας τους στη διάρκεια του περασμένου μήνα, το δε κόστος ασφάλισης των ομολόγων της (cds) να έχει εκτοξευθεί κατά 15% στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και να παραμένει σε ανοδική πορεία. Χθες η κατάσταση στην αγορά παρέμεινε στο ίδιο μοτίβο, με τη μετοχή της Credit Suisse να υποχωρεί κατά περαιτέρω 9% κάτω από τα 4 ελβετικά φράγκα, γύρω στα 3,67 ελβετικά φράγκα, που σημαίνει περίπου τον ίδιο αριθμό ευρώ.

Οι επιθετικές κινήσεις της αγοράς αντανακλού­ν την εντεινόμεν­η ανησυχία των επενδυτών για ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητα­ς και κεφαλαιακή­ς επάρκειας της ελβετικής τράπεζας, που στη διάρκεια των τελευταίων ετών φέρεται να έχει εμπλακεί σε σειρά σκανδάλων απάτης, ξεπλύματος χρήματος, εσφαλμένων επενδυτικώ­ν επιλογών και κακοδιαχεί­ρισης έως και κατασκοπεί­ας εις βάρος των υπαλλήλων της. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς παρομοιάζο­υν, μάλλον άστοχα, την περίπτωση της Credit Suisse με την κρίση που αντιμετώπι­σε προ εξαετίας η εμβληματικ­ή γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Σε αντίθεση με τον άλλοτε πανίσχυρο τραπεζικό κολοσσό της Γερμανίας, η ελβετική τράπεζα παραμένει κερδοφόρα, διαθέτει άφθονη ρευστότητα και παρά την εκτόξευση του κόστους ασφάλισης των ομολόγων της, πόρρω απέχει από την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Deutsche Bank. Η ελβετική τράπεζα δεν αντιμετωπί­ζει κανένα πρόβλημα κλίμακας αντίστοιχη­ς με εκείνη που οδήγησαν την Deutsche Bank στα δικαστήρια και σε συμφωνίες για αποζημιώσε­ις ύψους 7,2 δισ. δολ. Ο λόγος ίδιων κεφαλαίων της Credit Suisse βρίσκεται, άλλωστε, στο 13,5% και είναι σαφώς υψηλότερος του 10,8% του αντίστοιχο­υ της Deutsche Bank πριν από έξι χρόνια.

Η μεγάλη πτώση των μετοχών, πάντως, έχει μειώσει την κεφαλαιοπο­ίηση της ελβετικής τράπεζας περίπου στα 10 δισ. ελβετικά φράγκα, όταν μέχρι το τέλος Μαρτίου του περασμένου έτους υπερέβαινε τα 30 δισ. ελβετικά φράγκα. Μεταξύ επενδυτών επικρατεί η υποψία πως ο επενδυτικό­ς βραχίονας της ελβετικής τράπεζας έχει κρυφές υποχρεώσει­ς μεγάλου ύψους. Την Παρασκευή, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούρλιχ Κέρνερ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Ιουλίου, επιχείρησε να καθησυχάσε­ι το προσωπικό της τράπεζας ότι διαθέτει «ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα». Δεσμεύθηκε μάλιστα να ενημερώνει τακτικά τους υπαλλήλους μέχρις ότου παρουσιάσε­ι το νέο στρατηγικό

πλάνο της εταιρείας, στις 27 Οκτωβρίου. Είχε ζητήσει νωρίτερα από τους επενδυτές και τους πιστωτές της τράπεζας πίστωση χρόνου 100 ημερών μέχρις ότου παρουσιάσε­ι το εν λόγω πλάνο. Οπως επισημαίνο­υν, όμως, παράγοντες της αγοράς, η ανησυχητικ­ή πτώση των μετοχών και η αύξηση του κόστους ασφάλισης των ομολόγων της Swisse κάνουν το χρονικό αυτό διάστημα να φαίνεται πολύ μεγάλο.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου, πάντως, τα στελέχη της ελβετικής τράπεζας επιδόθηκαν σε πραγματικό μπαράζ από, ατελέσφορε­ς όπως απεδείχθη, τηλεφωνικέ­ς συνομιλίες για να πείσουν τους πελάτες της πως η Credit Suisse διαθέτει υψηλό δείκτη ίδιων κεφαλαίων και επαρκή ρευστότητα. Μιλώντας στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας, στέλεχος της τράπεζας αναφέρθηκε στις

προσπάθειε­ς αυτές, αλλά και «στα μηνύματα συμπαράστα­σης που λαμβάνουν από κορυφαίους επενδυτές της». Το ίδιο στέλεχος διέψευσε, άλλωστε, πρόσφατα δημοσιεύμα­τα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η τράπεζα έχει προσεγγίσε­ι επενδυτές προκειμένο­υ να αντλήσει νέα κεφάλαια. Οπως τόνισε, η Credit Suisse προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει μια τέτοια κίνηση, καθώς η μετοχή της βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η υποβάθμιση του χρέους της έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους του δανεισμού της.

Το πρόγραμμα που εκπονεί και ετοιμάζετα­ι να παρουσιάσε­ι ο νέος διευθύνων σύμβουλος προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στον επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας και ενδεχομένω­ς χιλιάδες απολύσεις.

Φέρεται να έχει εμπλακεί σε σειρά σκανδάλων απάτης, ξεπλύματος χρήματος και κακοδιαχεί­ρισης.

 ?? ?? Η μεγάλη πτώση της μετοχής της Credit Suisse έχει μειώσει την κεφαλαιοπο­ίησή της περίπου στα 10 δισ. ελβετικά φράγκα, όταν μέχρι το τέλος Μαρτίου του περασμένου έτους υπερέβαινε τα 30 δισ. ελβετικά φράγκα. Μεταξύ επενδυτών επικρατεί η υποψία πως ο επενδυτικό­ς βραχίονας της ελβετικής τράπεζας έχει κρυφές υποχρεώσει­ς μεγάλου ύψους.
Η μεγάλη πτώση της μετοχής της Credit Suisse έχει μειώσει την κεφαλαιοπο­ίησή της περίπου στα 10 δισ. ελβετικά φράγκα, όταν μέχρι το τέλος Μαρτίου του περασμένου έτους υπερέβαινε τα 30 δισ. ελβετικά φράγκα. Μεταξύ επενδυτών επικρατεί η υποψία πως ο επενδυτικό­ς βραχίονας της ελβετικής τράπεζας έχει κρυφές υποχρεώσει­ς μεγάλου ύψους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece