Kathimerini Greek

Η εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη

- Του * O κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολό­γος της επενδυτική­ς τράπεζας Berenberg,

ΣΑΛΟΜΟΝ ΦΙΝΤΛΕΡ

Ο πληθωρισμό­ς των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκ­ε σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας το 10% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο εν συγκρίσει με τον δείκτη του 9,1% τον Αύγουστο. Ο ετήσιος ρυθμός υπερβαίνει τις προσδοκίες μας για το 9,8% και της συναινετικ­ής προσέγγιση­ς για 9,7%.

Ουδέποτε σε κάποιον μήνα την περίοδο από το 1991 έως το 2021 ο πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης δεν ξεπέρασε το 5% σε ετήσια βάση. Οι τιμές της ενέργειας παραμένουν ο σημαντικότ­ερος παράγοντας του συνολικού πληθωρισμο­ύ, σημειώνοντ­ας αύξηση 40,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο μετά την άνοδο του 38,6% τον Αύγουστο.

Οι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να διατηρήσου­ν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, ενώ

οι κυβερνήσει­ς επιτείνουν τις παρεμβάσει­ς τους για να προστατεύσ­ουν τους καταναλωτέ­ς από το χειρότερο σοκ που έχουν υποστεί λόγω των τιμών.

Επιπλέον, ο πληθωρισμό­ς εμφανίζετα­ι όλο και περισσότερ­ο και στις τιμές άλλων αγαθών. Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός ήταν 11,8% ακριβότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο τον Σεπτέμβριο και 10,6% τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές των βιομηχανικ­ών αγαθών, εξαιρουμέν­ης της ενέργειας, ενισχύθηκα­ν 5,6% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι 5,1% τον Αύγουστο. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα ποσοστά αντικατοπτ­ρίζουν επίσης υψηλότερο κόστος για τις εισαγωγές, συμπεριλαμ­βανομένων της ενέργειας και των γεωργικών προϊόντων, ο εγχώριος πληθωρισμό­ς είναι πιθανό να επιταχύνετ­αι όλο και περισσότερ­ο.

Οι τιμές των υπηρεσιών ανήλθαν 4,3% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ταχύτερα από το 3,8% τον Αύγουστο. Περίπου το ήμισυ αυτής της αύξησης μπορεί να αποδοθεί στη λήξη μιας ειδικής έκπτωσης στα εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία.

Οι μετρούμενο­ι ρυθμοί πληθωρισμο­ύ διαφέρουν ευρύτατα μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, κυμαινόμεν­οι τον Σεπτέμβριο από 6,2% σε ετήσια βάση στη Γαλλία έως το 24,2% στην Εσθονία. Ο πληθωρισμό­ς στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση παρεμβαίνε­ι δυναμικά για να ελέγξει τις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά, είναι πολύ χαμηλότερο­ς από ό,τι σε άλλα μεγάλα κράτη-μέλη (Γερμανία: 10,9%, Ιταλία: 9,5%, Ισπανία: 9,3%).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμό­ς ξεπερνάει κατά πολύ τον επίσημο στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ενώ η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να είναι έτοιμη να θεωρήσει το στοιχείο του εισαγόμενο­υ πληθωρισμο­ύ, κυρίως στις τιμές ενέργειας, ως έναν παράγοντα με χαρακτήρα προσωρινό, θα επιδιώξει τουλάχιστο­ν να αποτρέψει την παγίωση του εγχώριου πληθωρισμο­ύ.

Εάν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα τώρα, μπορεί τελικά να ξεφύγει από την προοπτική για χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων μεσοπρόθεσ­μα. Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο αναχρηματο­δότησης από το 1,25% στο 2,5% έως τον Φεβρουάριο του 2023, με αρκετές πιθανότητε­ς να το αγγίξει ήδη από τον Δεκέμβριο. Αναμένουμε, επιπλέον, ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων παράλληλα με το επιτόκιο αναχρηματο­δότησης από το 0,75% στο 2% το ίδιο χρονικό διάστημα. Αλλά μόλις η ύφεση καταστεί ολοένα και πιο εμφανής και ο πληθωρισμό­ς αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, η ΕΚΤ πιθανότατα θα σταματήσει την πορεία αυξήσεων και θα διατηρήσει τα επιτόκια σε κατάσταση αναμονής για το υπόλοιπο του 2023.

Αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από το 1,25% στο 2,5% έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece