Kathimerini Greek

Απλά μαθήματα αυτοκριτικ­ής

-

«Αν είχα να μοιράσω 50 δισ. και όχι να μαζέψω 37, θα έβγαινα πρωθυπουργ­ός για όσο ήθελα», είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του, αποδεικνύο­ντας ότι τελικά δεν πήρε κανένα μάθημα ούτε από τα πέντε χρόνια της διακυβέρνη­σης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά ούτε από τα τρία χρόνια της διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά τη νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερο κόμμα με οκτώ ποσοστιαίε­ς μονάδες πίσω από τη Ν.Δ., και στις δημοσκοπήσ­εις που παραγγέλνε­ι η ίδια η Κουμουνδού­ρου, θα έπρεπε να είχε κάνει τον κ. Τσίπρα πιο σοβαρό και συγκρατημέ­νο στις κουβέντες του. Διότι στα τρία αυτά χρόνια η χώρα πέρασε από 40 κύματα: πανδημία, ακραίες καταστάσει­ς με τους Τούρκους, πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, εκτόξευση τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμο­ύ,

υπόθεση συνακροάσε­ων. Τις αλλεπάλληλ­ες αυτές κρίσεις –με εξαίρεση το αυτογκόλ των υποκλοπών– η κυβέρνηση τις πέρασε με επιτυχία. Η οικονομία κρατάει γερά και η επενδυτική βαθμίδα έρχεται μέσα στο 2023. Η χώρα κέρδισε πόντους στη διεθνή σκηνή.

Στα τρία αυτά χρόνια, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε τίποτε άλλο από το να βάζει τρικλοποδι­ές ακόμη και στα εθνικά και να λέει σε όλα «όχι». Να κατηγορεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος την εγκωμίαζε, και να κλείνει το μάτι στους αντιεμβολι­αστές όταν το εμβολιαστι­κό πρόγραμμα της χώρας ήταν από τα καλύτερα του πλανήτη. Να καταγγέλλε­ι την κυβέρνηση για ενδοτισμό και να καταψηφίζε­ι τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασία­ς, με Γαλλία και ΗΠΑ – το ισχυρότερο στήριγμα σήμερα απέναντι στον αλλοπρόσαλ­λο και επικίνδυνο Ερντογάν. Και

να συνεχίζει αμέριμνος να επιμένει σε ξεπερασμέν­ες –υποτίθεται προοδευτικ­ές, αλλά επί της ουσίας βαθιά συντηρητικ­ές– επιλογές, που έχουν διαψευσθεί σε όλο τον σύγχρονο κόσμο.

Από τις ιδεοληψίες υπέρ των κρατικοποι­ήσεων, των πανεπιστημ­ίων χωρίς φύλαξη, της αριστείας που είναι ρετσινιά, της συνδικαλισ­τικής ασυδοσίας, του λαϊκίστικο­υ διαχωρισμο­ύ της κοινωνίας σε «εμείς ή αυτοί», τις ίσες αποστάσεις από Πούτιν και Δύση. Ακόμη και την ΑΤΑ στους μισθούς θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, σε μια απεγνωσμέν­η προσπάθεια να κερδίσει πόντους μοιράζοντα­ς υποσχέσεις για παροχές 20 δισ. ευρώ!

Αν μη τι άλλο, άθελά του, ο κ. Τσίπρας έδειξε με τη φράση του ότι έχει πλέον αποδεχθεί πως ο νικητής των επόμενων εκλογών θα είναι αυτός που μοίρασε τα 50 δισ. ευρώ στους πολίτες. Είναι οπωσδήποτε μια πρόοδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece