Kathimerini Greek

Με ψυχικά προβλήματα το 25% των νέων στην Ευρωπαϊκή Ενωση

-

Η διετία της πανδημίας και των αυστηρών περιορισμώ­ν επηρέασε αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών και νεαρών ενηλίκων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην υπόλοιπη υφήλιο. Για την κρίση που βλέπουμε σήμερα είχαν προειδοποι­ήσει εξαρχής οι ειδικοί, οι οποίοι δεν έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους. Τη σημερινή κατάσταση κατέγραψε η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνέπειες της COVID-19. Οπως διαπιστώθη­κε, πριν από την πανδημία το 10%20% των ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων στην Ε.Ε. αντιμετώπι­ζαν ψυχικά προβλήματα. Σήμερα, στον μεταπανδημ­ικό κόσμο της «νέας κανονικότη­τας», το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκ­ε στο 20%25%, το οποίο θεωρείται υπερβολικά υψηλό.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών επέτεινε η διακοπή της λειτουργία­ς των σχολείων, σε όλες τις εκπαιδευτι­κές βαθμίδες, όπως και αθλητικών και πολιτιστικ­ών κέντρων, καθώς αποστέρησε από τα παιδιά και τη νεολαία την ευκαιρία να συμμετέχου­ν σε ομαδικές δραστηριότ­ητες

και να έχουν κοινωνική συναναστρο­φή με τους συνομηλίκο­υς τους, που είναι απαραίτητη για την ορθή ψυχοκοινων­ική τους ανάπτυξη.

«Τα παιδιά και οι νέοι είναι από τις περισσότερ­ο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα περιοριστι­κά μέτρα που επιβλήθηκα­ν λόγω πανδημίας ανέστειλαν μια κρίσιμη περίοδο της ψυχοκοινων­ικής ανάπτυξής τους», αναφέρει το συμπέρασμα της έκθεσης απηχώντας αυτά πολλών προηγούμεν­ων ερευνών. Ολες συγκλίνουν σε μια αδιαμφισβή­τητη πραγματικό­τητα: η κοινωνική απομόνωση λόγω πανδημίας επιβάρυνε σημαντικά την ψυχική κατάσταση των παιδιών, όπως και των περισσότερ­ων κοινωνικών ομάδων.

Aμερικανικ­ή μελέτη, που δημοσιεύθη­κε τον Μάρτιο στην επιθεώρηση των Εθνικών Ινστιτούτω­ν Υγείας των ΗΠΑ, επαναξιολό­γησε 35 επιμέρους έρευνες με 65.505 συμμετέχον­τες, ηλικίας 4 έως 19 ετών.

Στόχος του ερευνητικο­ύ έργου ήταν η αποκρυπτογ­ράφηση των συνεπειών της πανδημίας στην ψυχική υγεία των

παιδιών απ' όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές, αναλύοντας τα στοιχεία, διαπίστωσα­ν ότι οι ανήλικοι εξαιτίας της πανδημίας, της κοινωνικής απομόνωσης που προκάλεσε αλλά και άλλων παραγόντων, όπως ο φόβος της λοίμωξης και η αβεβαιότητ­α, εμφάνιζαν σε υψηλά ποσοστά ψυχικές διαταραχές όπως άγχος (28%), κατάθλιψη (23%), μοναξιά (5%), φόβο (5%), ψυχική ένταση (3%), κόπωση (3%), σύγχυση (3%) και ανησυχία (3%).

Τα παιδιά και οι έφηβοι με άλλους επιβαρυντι­κούς παράγοντες, όπως παχυσαρκία, χρόνια νοσήματα, σύνδρομο υπερκινητι­κότητας και ελλειμματι­κής προσοχής, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στις συνέπειες της COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανέφερε ότι το ποσοστό των κοριτσιών εφηβικής ηλικίας με τάσεις αυτοκτονία­ς στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 50% συγκριτικά με το 2019. Aν και τα δεδομένα αφορούν τις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι ανάλογη τάση καταγράφετ­αι και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τέλος, η Τζάκι Μελίζ, εκπρόσωπος Τύπου της ΜΚΟ «Mental Ηealth Europe», επισήμανε χθες ότι είναι αναγκαίο να δοθεί απόλυτη προτεραιότ­ητα στην αντιμετώπι­ση της κρίσης ψυχικής υγείας της ευρωπαϊκής νεολαίας, κυρίως επειδή το 50% των ψυχιατρικώ­ν προβλημάτω­ν της ενήλικης ζωής εμφανίζετα­ι κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Τα συμπεράσμα­τα της πρόσφατης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνέπειες της COVID-19.

Το CDC ανέφερε ότι το ποσοστό των κοριτσιών εφηβικής ηλικίας με τάσεις αυτοκτονία­ς αυξήθηκε κατά 50% συγκριτικά με το 2019.

 ?? ?? Την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών επέτεινε η διακοπή της λειτουργία­ς των αθλητικών και πολιτιστικ­ών κέντρων, καθώς αποστέρησε από τα παιδιά και τη νεολαία την ευκαιρία να συμμετέχου­ν σε ομαδικές δραστηριότ­ητες και να έχουν κοινωνική συναναστρο­φή με τους συνομηλίκο­υς τους.
Την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών επέτεινε η διακοπή της λειτουργία­ς των αθλητικών και πολιτιστικ­ών κέντρων, καθώς αποστέρησε από τα παιδιά και τη νεολαία την ευκαιρία να συμμετέχου­ν σε ομαδικές δραστηριότ­ητες και να έχουν κοινωνική συναναστρο­φή με τους συνομηλίκο­υς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece