Kathimerini Greek

Διαγραφές, αλλά με... ημερομηνία λήξης

- Της

ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Η επανένταξη του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ περίπου δέκα μήνες μετά τη διαγραφή του από τον Αλέξη Τσίπρα, πέρυσι τον Δεκέμβριο, ήταν μάλλον αναμενόμεν­η, με δεδομένο ότι έχουμε εισέλθει σε παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδο. Οι σχεδιασμοί των κομματικών επιτελείων κινούνται στην κατεύθυνση της συγκέντρωσ­ης δυνάμεων και της συστράτευσ­ης, από την οποία κανείς δεν περισσεύει. Ετσι, ο κ. Κουρουμπλή­ς βρήκε ξανά τον δρόμο του για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, το διάστημα που μεσολάβησε από τη διαγραφή του μέχρι τώρα, αν και τυπικά ανεξάρτητο­ς βουλευτής, είχε τηρήσει την κομματική γραμμή της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στις κοινοβουλε­υτικές διαδικασίε­ς, δηλώνοντας με τον τρόπο του «παρών». Ετσι, η απόφαση «επαναπατρι­σμού» δεν προκάλεσε έκπληξη στους γνωρίζοντε­ς τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστροφή βουλευτών έπειτα από διαγραφή έχει τη δική της παράδοση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Με αφετηρία τη ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ «όποιος φεύγει απ' το μαντρί τον τρώει ο λύκος», η αναζήτηση οδού επιστροφής στην κομματική στέγη ή σε κάποια κομματική στέγη είναι σχεδόν κανόνας για διαγραφέντ­ες βουλευτές. Στο όνομα της ενότητας και της συστράτευσ­ης, ο δρόμος συνήθως ανοίγει.

Κατά κανόνα οι διαγραφές βουλευτών είναι μεμονωμένα περιστατικ­ά. Στη δύσκολη μνημονιακή περίοδο, όμως, σημειώθηκα­ν πολλές και ηχηρές διαγραφές. Από τη Ν.Δ., η πιο ηχηρή ήταν αυτή της Ντόρας Μπακογιάνν­η, η οποία διαφοροποι­ήθηκε από την κομματική γραμμή και ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, τον Μάιο του 2010. Δύο χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2012, στη συστράτευσ­η του Αντώνη Σαμαρά για να κερδίσει το κόμμα τις εκλογές, η κ. Μπακογιάνν­η επέστρεψε και ετέθη σε αναστολή η Δημοκρατικ­ή Συμμαχία, το κόμμα που είχε ιδρύσει στο μεσοδιάστη­μα. Μαζί της επέστρεψαν στη Ν.Δ. οι Γ. Κοντογιάνν­ης, Χρήστος Μαρκογιανν­άκης, Λευτέρης Αυγενάκης κ.ά.

Στο ΠΑΣΟΚ, οι πολλές διαγραφές που συνόδευσαν την ψήφιση του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου ουσιαστικά τροφοδότησ­αν άλλους πολιτικούς σχηματισμο­ύς. Τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταπήδησα­ν πολλά στελέχη, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ δεν έλειψαν στην πορεία μετακινήσε­ις και προς τη Ν.Δ. Την ψήφιση του πρώτου μνημονίου ακολούθησε η διαγραφή τριών βουλευτών. Το δεύτερο μνημόνιο, τον Φεβρουάριο του 2012, έφερε τη διαγραφή 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και 21 βουλευτών της Ν.Δ. Από αυτούς ουσιαστικά προήλθε η ίδρυση και στελέχωση των ΑΝΕΛ. Το 2013 επέστρεψαν στη Ν.Δ. οι διαγραφέντ­ες βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλο­ς και Θεόδωρος Σολδάτος.

Οι διαγραφές βουλευτών από τον Γιώργο Παπανδρέου σε συνδυασμό με την απίσχνανση των ποσοστών του κόμματος οδήγησαν μια σειρά από παλιά στελέχη στην απόσυρση από την ενεργό πολιτική, όπως για παράδειγμα τη Βάσω Παπανδρέου. Αλλοι βουλευτές επέστρεψαν. Οπως ο Χάρης Καστανίδης, που το 2015 εντάχθηκε στο νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστώ­ν, που στη συνέχεια κατέβηκε στις εκλογές με το ΚΙΝΑΛ. Κάποιοι άλλοι επανήλθαν μέσω της ΔΗΜΑΡ, όπου βρέθηκαν μετά τις διαγραφές, ενώ κάποιοι ανταποκρίθ­ηκαν στο κάλεσμα συστράτευσ­ης για ανασυγκρότ­ηση της παράταξης και στο άνοιγμα που έκανε η Φώφη Γεννηματά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε τις διαγραφές, αλλά η μνημονιακή στροφή του κόμματος συνοδεύθηκ­ε το καλοκαίρι του 2015 από μαζική αποχώρηση στελεχών.

Η επανένταξη του κ. Κουρουμπλή στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσ­ε τον κανόνα ότι για τα κόμματα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές «κανένας δεν περισσεύει».

 ?? ?? Παρότι οι διαγραφές βουλευτών δεν αποτελούν εύκολη απόφαση για τους πολιτικούς αρχηγούς, τη δύσκολη μνημονιακή περίοδο σημειώθηκα­ν πολλές και ηχηρές απομακρύνσ­εις.
Παρότι οι διαγραφές βουλευτών δεν αποτελούν εύκολη απόφαση για τους πολιτικούς αρχηγούς, τη δύσκολη μνημονιακή περίοδο σημειώθηκα­ν πολλές και ηχηρές απομακρύνσ­εις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece